KAPTOL O PRESUDI

Glas Koncila poziva Čačića i Vladu na etičku odgovornost

Foto: Željko Lukunić/PIXSELL
suđenje čačiću (1)
Foto: 'Marko Lukunic/PIXSELL'
'28.10.2010., Zagreb - Novinarski dom, okrugli stol o crkvi i medijima. Ivan Miklenic Photo: Marko Lukunic/PIXSELL'
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
'16.02.2012., Zagreb - U Banskim dvorima danas je odrzana redovita sjednica Vlade RH. Zoran Milanovic, Slavko Linic, Radimir Cacic. Photo: Patrik Macek/PIXSELL'
04.07.2012.
u 07:36
S etičkog stajališta, dvojbeno je isticati golemu razliku između uvjetne i bezuvjetne osude, jer pravo slijedi svoju zakonitost i ne doseže uvijek ni etička načela ni etičku praksu
Pogledaj originalni članak

Presuda potpredsjedniku Vlade Radimiru Čačiću nije mogla zaobići ni Glas Koncila, pa glavni urednik toga katoličkog tjednika, mons. Ivan Miklenić, u najnovijem broju u svom komentaru piše kako je Čačićev slučaj, zapravo, veliki etički test za ovu vladu.

"Političari pripadnici vladajuće koalicije suočeni su s problemom koji je do najmanjeg detalja transparentan te im je uskraćena mogućnost zamagljivanja ili reinterpretiranja toga slučaja, kao i manipuliranja okolnostima pa će konačna odluka otkriti njihovo pravo lice. Nije nepoznato, ne samo u Hrvatskoj, da političari često gaze i ustavne i zakonske odredbe kao i elementarna etička načela, no to ipak čine samo onda kad to mogu od javnosti sakriti ili kad to mogu javnosti prikazati s nekim pozitivnim predznakom, pa najšira javnost ostane u nejasnoćama", piše Miklenić, naglašavajući kako "aktualni slučaj ne omogućuje vladajućim političarima da išta prikriju ili da išta politički garniraju, pa je njihova vjerodostojnost i etička principijelnost na najvećoj mogućoj kušnji."

"Konačni ishod toga slučaja očitovat će ili etičku principijelnost ili primjenu dvostrukih kriterija odnosno dominaciju grupnih, ideoloških i političkih interesa nad etikom. Kakav god stav u tom slučaju bude zauzet, bit će to svojevrsna legitimacija, ne samo Kukuriku koalicije nego i Hrvatske pred svijetom", piše Miklenić, naglašavajući kako je "očito da u tom slučaju nije riječ tek o osobnoj karijeri određene osobe - koja je, premda bez svake sumnje nije željela u tom slučaju učiniti nikakvo zlo, umiješana u tragični gubitak dvaju ljudskih života, i koja tu činjenicu ne samo da ne može izbrisati iz svoga života nego je dužna poslušati glas svoje savjesti i po tome glasu postupati - već je riječ i o testiranju odnosa hrvatskih političara prema etici, koja je u temelju svakoga zdravog društva i bez koje ni jedno društvo ne može ostvariti boljitak ni u demokraciji, ni u gospodarstvu ni u svim drugim segmentima društvenoga života".

"S etičkog stajališta, veoma je dvojbeno isticati golemu razliku između uvjetne i bezuvjetne osude, jer pravo slijedi svoju zakonitost i ne doseže uvijek ni etička načela ni etičku praksu", kaže glavni urednik Glasa Koncila.

Posebno je iznenađen "izvrtanjem naglavačke" drevne etičke maksime 'non quis, sed quid', koja se može prevesti: 'Nije važno tko govori, već je važno što govori', u tobože narodnu uzrečicu - kako je u subotu 30. lipnja rečeno u Svetom Martinu na Muri: 'Najprije pogledaj tko govori, a onda slušaj što govori'.

"To izvrtanje etičkog načela tipičan je primjer izigravanja etike, relativiziranja etičkog načela o istini. Naime, istina nije manja ni manje obvezujuća ako je iznosi tzv. mali, obični čovjek, a ne kakav društveni uglednik ili moćnik, jer neki iskaz ili jest istina ili nije, te ne ovisi o tome tko ga iznosi. Očito je da oni političari kojima su često važniji dojmovi i interesi od istine imaju problema s istinom, i taj je njihovo problem puno veći nego što su oni toga svjesni", piše Miklenić i kaže kako se "istina može potisnuti, zabraniti, izvrnuti, prešutjeti, ali se ničim i nikada ne može ubiti ni uništiti".

"Upravo zato su političari, pripadnici aktualne vladajuće garniture, na iznimno važnom i velikom ispitu i sva će javnost znati kako su ga položili ili ga nisu položili. Uspjeh odnosno neuspjeh na tom ispitu otkrit će i stvarni njihov odnos prema općemu dobru cjelokupnog hrvatskog društva", piše Glas Koncila o etičkoj dimenziji cijelog slučaja.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 119

DO
doktorica
07:50 04.07.2012.

na žalost moral je kod političara nepoznata kategorija.....

OB
-obrisani-
07:51 04.07.2012.

još je rano.....stignu...

Avatar Matija22
Matija22
08:10 04.07.2012.

šta će njemu etika kad voli pare