NOVI OTKAZI Međimurski recept za izlazak iz sve veće gospodarske krize

Glave skupa, pljunuti u šake i zmiju na novčanik

24.03.2009.
u 15:35
Pogledaj originalni članak

Povećanje broja nezaposlenih u posljednjih tri do četiri mjeseca, manje zapošljavanje i potrebe za radnicima poslodavaca pokazuju da smo debelo ušli u krizu - kazao je pročelnik čakovečke područne službe Zavoda za zapošljavanje na sjednici Gospodarsko-socijalnog vijeća Međimurske županije.

Da je stanje u gospodarstvu loše, potvrdio je i predsjednik gospodarskog vijeća HGK Rajko Šarić, koji je iznio nalaze ankete provedene na stotinjak tvrtki. Čak 67 njih zabilježilo je manje prihoda od planiranih, 41 očekuje smanjenje opsega poslovanja u ovoj godini, a 26 je za 94 smanjilo broj zaposlenih.

- Najugroženija je drvoprerađivačka industrija. Poslovanje ovisi o međunarodnoj krizi, koja će se kod nas vjerojatno produljiti i na iduću godinu, a oporavak bi mogao uslijediti tek potkraj 2010. i početkom 2011. godine.

Treba donijeti što prije mjere koje bi pomogle gospodarstvu. Mi, Međimurci bismo rekli - glave skup, pljunuti u šake i staviti kaću na buksu (zmiju na novčanik, op. nov.) - kazao je R. Šarić. Osim posljedica gospodarske krize, poduzetnike muči i zakonska rješenja, poput onog o zabrani rada nedjeljom.

- Oni koji ne plaćaju poreze i doprinose, nedjeljom smiju raditi, a mi ne smijemo. Ostane li tako, početkom iduće godine morat ćemo otpustiti 15 posto radnika - kazao je Stjepan Varga, direktor Čakovečkih mlinova. Dobra je vijest što za ovu godinu nema naznaka o masovnijem otpuštanju radnika. U nekim tekstilnim tvrtkama, na primjer, MTČ Tvornici čarapa, dio je radnika kod kuće zato što trenutačno nema posla, jer su narudžbe otkazali ili odgodili inozemni kupci.


Polovica nezaposlenih nema završenu ni srednju školu

U Čakovcu će se u srijedu, u dvorani Graditeljske škole, održati Sajam poslova, na kojem se očekuje četrdesetak poslodavaca, koji, kako doznajemo, planiraju zaposliti više stotina radnika. No, pitanje je hoće li im se želje i ispuniti zbog izrazito nepovoljne obrazovne i dobre strukture 5580 nezaposlenih građana. Gotovo polovica, oko 2500, nema završenu ni srednju školu. (ibe)

Pogledajte na vecernji.hr