traže objašnjenje

GONG: Građani imaju pravo znati kako će Predsjednica imenovati mandatara

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
GONG
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
GONG
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
GONG
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
GONG
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
Kolinda
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
GONG
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
GONG
21.10.2015.
u 13:37
Način provođenja konzultacija nije precizno propisan, a potpisi novoizabranih zastupnika nisu ustavna kategorija, nego su se ustalili kao običaj zbog čega ne obvezuju Predsjednicu Republike, kao ni same zastupnike
Pogledaj originalni članak

Kako bi se izbjegla proceduralna i ustavno-pravna neizvjesnost s obzirom na otvorena pitanja oko procedure povjeravanja mandata za sastavljanje Vlade nakon proglašenja rezultata izbora, GONG poziva predsjednicu Republike da prije izbora precizno objasni kriterije i logiku kojom će se voditi u povjeravanju mandata. 

Način provođenja konzultacija nije precizno propisan, a potpisi novoizabranih zastupnika nisu ustavna kategorija, nego su se ustalili kao običaj zbog čega ne obvezuju Predsjednicu Republike kao ni same zastupnike, poručuju iz GONG-a.

Kako bi se izbjegle buduće kritike i eventualna sumnja u nepristranost predsjednice u postupku dodjele mandata za sastav Vlade, iz GONG-a pozivaju Kolindu Grabar – Kitarović da razjasni kojim će postupkom provesti konzultacije sa saborskim zastupnicima; kojom će procedurom točno utvrditi tko raspolaže potporom najmanje 76 zastupnika; na koji način će izvještavati o tijeku i rezultatima konzultacija te hoće li djelovati na temelju privremenih i neslužbenih rezultata ili će čekati konačne i službene rezultate izbora. 

GONG ističe veliku odgovornost elektroničkih medija s nacionalnim koncesijama za informiranje birača o njihovu biračkom pravu, proceduri glasanja, samim kandidatima i predizbornim  programima, financiranju kampanja, između ostalog i putem organiziranja predizbornih sučeljavanja. 

Nakon što je Hrvatski sabor usvojio Pravila o postupanju elektroničkih medija s nacionalnom koncesijom u Republici Hrvatskoj tijekom izborne promidžbe prema kojima ti mediji „imaju mogućnost jednom tijekom predizborne kampanje organizirati posebnu emisiju sa sučeljavanjem osoba koje su sudionici u izborima istaknuli kao kandidate za predsjednika vlade“, GONG naglašava da ta medijska forma nije omogućena zbog prava kandidata na promidžbu, nego je riječ o pravu medija na kritičko propitivanje kandidata, u skladu s vlastitim internim pravilima, i pravu građana da se potpuno informiraju o ponuđenim političkim opcijama.

>>HDZ-u zbog premalo žena prijeti 550.000, a SDP-u 250.000 kuna kazne

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 131

MX
MXLCLGTG
13:54 21.10.2015.

Kad je jedan covjek na celu neke organizacije non stop i svi izgledi da ce ostati dozivotno to me podsjeca na nesto iz proslosti a ne nesto demokraticno.

MX
MXLCLGTG
13:50 21.10.2015.

Kako znam za izbore u RH Zelic je u GONGU i neznam ko njega imenova na to mjesto i to cinimi se dozivotno a kako ce imenovati mandatara to vrlodobro znamo po ustavu i nikako drugacije.

Avatar zabadalo5
zabadalo5
13:55 21.10.2015.

Šta ste se uskokodakali?! Predsjednica bolje od svih vas zna svoje ustavne ovlasti i naravno da će u skladu s njima donijeti svoju odluku!