sporo do informacija

GONG Vladi: Objavite rezultate pregovora koji će svima biti jasan

Foto: 'Robert Anic/PIXSELL'
GONG Vladi: Objavite rezultate pregovora koji će svima biti jasan
28.09.2011.
u 12:36
TIH je od Vlade tražio primjerak prijevoda pravne stečevine EU i dobio ga nakon – 530 dana
Pogledaj originalni članak

Na Dan prava na pristup informacijama, dan koji se obilježava u svim demokratskim zemljama svijeta, Hrvatska nema razloga biti zadovoljna. Otkad je Zakon o pravu na pristup informacijama postao 2003. godine dio hrvatske legislative, propušteno je mnoštvo prilika da se otvore kanali komunikacije između tijela javne vlasti i građana te na taj način smanji rizik od korupcije i stvore preduvjeti za djelotvornije upravljanje resursima građana Hrvatske, istaknuo je u priopćenju Transparency International (TIH).

Kritika Vladi

Smatraju da su najnovija propuštena prilika bili pregovori s Europskom unijom. Građanima Hrvatske uskraćene su informacije o zajedničkoj pravnoj stečevini Europske unije, čiji je prijevod plaćen njihovim novcem, Vlada nije odmah objavila usuglašena stajališta tijekom pregovora s EU, a i o sadržaju Pristupnog ugovora građani su prvo doznali iz Bruxellesa te tek potom od svoje Vlade. To su sve loši primjeri osiguravanja informacija za građane i to u procesu čija je maksimalna otvorenost u interesu i same Vlade, napominju iz TIH-a.

Dodaju da su 8. travnja 2010. godine na temelju Zakona o pravu na pristup informacijama zatražio od Vlade i Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija primjerak prijevoda pravne stečevine EU koji je premijerka uručila kolegama iz zemalja regije. Naš zahtjev pozitivno je riješen 20. rujna 2011. godine, 530 dana nakon podnošenja, dodaju iz TIH-a.

To se sve zbiva tek nešto više od godinu dana nakon što je ustavnim izmjenama donesenima u lipnju 2010. godine pravo na pristup informacijama podignuto na razinu ustavnog prava. No, unatoč tome od 3958 tijela javne vlasti koja su trebala dostaviti izvješće o provedbi zakona Agenciji za zaštitu osobnih podataka samo njih 854 to je i učinilo, odnosno svega 22 posto. Napominju da je bilo tijela javne vlasti koja su naplaćivala i po 50 kuna za pristup informacijama, bilo je i protuzakonitih odluka, bilo je mnoštvo ignoriranih upita – "to su sve razlozi za zabrinutost".

Upravo zbog toga treba se nadati da će tijela javne vlasti, a posebice Vlada koja će se formirati nakon izbora u prosincu, početi dosljedno provoditi Zakon o pravu na pristup informacijama i na taj način osigurati uspješniji rad tijela javne vlasti, stvaranje boljeg okruženja za investitore te smanjiti rizik od korupcije u njihovom svakodnevnom radu, zaključuju u priopćenju.

GONG: Provedba ZPPI-ja još uvijek problematična

I GONG se, u povodu današnjeg dana, osvrnuo na, kako ističe, problematičnu provedbu Zakona o pravu na pristup informacijama, čiju provedbu prati još od prihvaćanja zakona 2003. godine.

– Unatoč sustavnom upozoravanju na brojne manjkavosti u implementaciji, ali i samom zakonu, pozitivni pomaci još uvijek ne nude dovoljno dokaza da su promjene u razumijevanju i provedbi ovog prava nepovratne, a kao najveća prepreka na tom putu pokazao se nedostatak stvarne političke volje za otvaranje institucija i povećanje transparentnosti njihova rada – ističu iz GONG-a.

Smatraju da su institucije i dalje zatvorene, da građani teško dolaze do traženih informacija te da se još uvijek događa i da građani uopće ne dobivaju rješenje prilikom odbijanja zahtjeva za ustupanje informacije, a brojne su teškoće i u provođenju kaznenih i prekršajnih odredbi zakona.

GONG stoga traži od institucija i tijela javnih vlasti da građanima omoguće pravodobno ostvarivanje prava na pristup informacijama te da svoj rad učine transparentnijim, i to redovitim objavljivanjem svih javno dostupnih podataka o njihovom radu.

S obzirom da je općoj javnosti i dalje nejasno kakvi su rezultati pregovora Hrvatske i Europske unije, zbog čega se dovodi u pitanje pravo i obaveza građana na donošenje informirane i promišljene odluke na nadolazećem referendumu, GONG poziva Vladu da objavi rezultate pregovora s Europskom unijom, na način koji će građanima biti lako razumljiv i jasan. K tome, GONG poziva medije, a posebno javne, da građanima omoguće razumljivo tumačenje informacija, te da otvore medijski prostor za rasprave, debate i sučeljavanja o pitanjima pristupanja i članstva RH u EU, ističu iz GONG-a.

MLADI ODLAZE

Nepalci, Filipinci, Egipćani... Strani radnici pohrlili u hrvatski grad. Domaće stanovništvo bježi: 'Zatvorili smo šest škola'

Stanovništvo Vrgorske krajine većinom čine stariji i nemoćni ljudi, dok se mladi, u potrazi za boljim životnim uvjetima, sve češće sele u zapadnoeuropske zemlje ili na obližnju Makarsku rivijeru. Prema popisu stanovništva, grad Vrgorac s 27 mjesnih odbora broji 5.911 stanovnika, no stvarni broj stanovnika na terenu procjenjuje se između 3.500 i 4.000

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 17

DZ
dzukaficuka
13:11 28.09.2011.

Ili TO prevest kako treba istinu sta u nutra pise ili stim sranjem zavrsiti bez svakoga se moze i mora ici dalje i druge mame imaju lijepe kcrike ki k.... onda do sad nismo bili u toj kriminalnoj organizaciji pa nemoram ni sad ,Moze i sa Amerima i sa Rusima Kinezima sta mora ovi FASISTI Zslovenci Talijani Svabe Francuzi Englezi leglo Rasizma i vijere

UK
Ugo Kajvez
13:56 28.09.2011.

Ovo na youtube-u je problem za vladajuću elitu ...... . The Simple Truth The New World Order Doesn\'t Want You To Realize

Avatar Čobanković ( mlađi )
Čobanković ( mlađi )
17:52 28.09.2011.

HR vlada : Ne smijemo objaviti rezultate pregovaranja,jer je to : Najstrože Čuvana Državna Tajna Svaka objava - vrijedi kao Izdaja i tretiraće se kao Kazneno djelo HR vlada