Briga o bogatoj kulturnoj baštini

Gornji grad je gradilište s 20 projekata: Za obnovu Banskih dvora i Sabora još nije gotova dokumentacija

storyeditor/2023-03-21/PXL_200922_95764018.jpg
storyeditor/2023-03-21/PXL_200922_95763909.jpg
22.03.2023.
u 08:16
Na listi su zgrade od Državnog arhiva do novog doma Muzeja naivne umjetnosti koji više neće biti podstanar
Pogledaj originalni članak

Za prebogatu kulturnu baštinu metropole stradalu u potresu brine se Ministarstvo kulture i medija. A resorna je ministrica Nina Obuljen Koržinek baš za Večernji list prije deset dana izjavila da je bilo zamišljeno da Grad Zagreb donese plan obnove njegove kulturno-povijesne cjeline. I donesen je prije nekoliko tjedana, ali ne sadrži konkretan plan obnove nego se vrti oko prije predstavljene studije o Bloku 19. Iako je u startu dogovoreno da Grad Zagreb preuzme obnovu gradskih kulturnih ustanova i ureda, Ministarstvo je preuzelo i ugovaranje tih poslova jer je, prema riječima ministrice, uočilo da je Grad bio jako spor u tome.

Inicijalno je Ministarstvo za zagrebački potres imalo 110 milijuna eura, a trenutačno je ugovoreno 440 milijuna. Petnaest manjih projekata je dovršeno, a sada se radi na više od njih stotinu samo u Zagrebu jer se obnavljaju i svi sakralni objekti, državne zgrade, pri čemu za obnovu Banskih dvora i Sabora još nije gotova dokumentacija, te kulturni objekti raznih namjena. Na Gornjem gradu koji je kulturni spomenik sam po sebi aktivno je 20 projekata koji su "teški" 61 milijun eura.

VIDEO Trenutak kada je stala Hrvatska

O kakvim je temeljitim radovima riječ uvjerili su se i novinari prije samo tri tjedna, kada su s ministricom Obuljen Koržinek i novim ministrom zaduženim za obnovu Brankom Bačićem obilazili aktivna gornjogradska gradilišta, od zgrade Državnog arhiva i Ateljea Meštrović do nove zgrade Hrvatskog muzeja naivne umjetnosti koji više neće biti podstanar i Hrvatskog povijesnog muzeja koji će stalni postav pokazati u bivšoj monumentalnoj zgradi Državnog hidrometeorološkog zavoda.

Radi se punom parom, rok od 30. lipnja je sve bliži. I kako su to novinarima rekli građevinari, imamo stručnjake i novac, ali nedostaje radničkih ruku. A problema na gradilištima je koliko hoćeš, i to od arheoloških otkrića ili pronalazaka novih freski u starim palačama koje valja zaštititi pa do sigurnosnih izazova i borbe sa stanarima koji ispred svojih ulaza ne dopuštaju smještanje kontejnera za građevinski otpad. Ali radovi na potpunoj obnovi neće stati ni nakon 30. lipnja i trajat će još dvije do tri godine. 

 

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.