Plinski udar

Gospodarstvenici na mukama, a sve će na kraju platiti građani

Foto: 'Vjeran Zganec-Rogulja/Vecernji l'
Gospodarstvenici na mukama, a sve će na kraju platiti građani
11.04.2010.
u 15:50
U državni koja je u krizi tako nešto se ne smije raditi! To će poskupljenje imati velik utjecaj na izvoznike - kaže Đuro Horvat, direktor Tehnixa
Pogledaj originalni članak

Međimurje-plin je cijenu za gospodarstvo povisio za 18 posto, pa će tvrtke plin umjesto 2,33 kune po prostornom metru, od 1. travnja do 30. lipnja plaćati 2,74 kune! Posljedica je to odluke dobavljača plina, Inine tvrtke Prirodni plin iz Zagreba, koja je za 20 posto povisila cijenu prirodnog plina namijenjenu povlaštenim kupcima!

- U državni koja je u krizi tako nešto ne smije se raditi! To će poskupljenje imati ogroman utjecaj na konkurentnost izvoznika, a bez izvoza nema izlaska iz krize. Javna poduzeća sigurno imaju unutarnje rezerve kojima mogu nadomjestiti promjene cijena na svjetskom tržištu, tim više što se zna da imaju veći standard nego privatne tvrtke, počevši od visine plaća. Trebala bi početi dijeliti sudbinu cijelog gospodarstva - komentira Đuro Horvat, direktor tvrtke Tehnix.

Za kućanstva cijena se neće mijenjati, pa ostaje na snazi ona od 1. ožujka, kad je plin poskupio na 2,87 kune s PDV-om, uz primjenu posebne Vladine mjere za pokriće dijela cijene za kućanstvo. Za domaćinstva koja plaćaju akontacijska cijena je 2,88 kuna.

- Poskupljenje za povlaštene potrošače rezultat je usklađivanja cijene s kretanjem cijene mazuta u prethodnih devet mjeseci, kao i promjene tečaja američkog dolara - pojašnjava direktor Međimurje-plina Vladimir Ivković.

Na novi plinski udar reagirao je župan Ivan Perhoč. On upozorava da je poskupljenje od gotovo 20 posto još jedan uteg oko vrata krizom pogođenog i nametima opterećenog gospodarstva.

- Svako poskupljenje energenata, koliko god se ono opravdavalo cijenom na inozemnom tržištu, naše gospodarstvenike čini dodatno nekonkurentnim. Dio cijene za njih mora se subvencionirati iz državnog proračuna - ističe župan Perhoč te najavljuje da će u razgovoru s direktorom Međimurje-plina nastojati da poskupljenje plina gospodarstvu bude što manje. Povećanje će, upozorava, u najvećoj mjeri platiti građani jer će proizvođači poskupljenje preliti u cijene svojih proizvoda, što će dodatno smanjiti kupovnu moć stanovništva.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.