SNIJEG NE POSUSTAJE

Gosti na Velebnom i dalje odsječeni od svijeta

11.01.2003.
u 00:00
Na planini Kalnik mještani svinje hrane mlijekom jer zbog snijega ne mogu po hranu
Pogledaj originalni članak

Najviše novog snijega, 13 centimetara, jučer je palo u Daruvaru i Slavonskom Brodu, a deset centimetara u Ogulinu. Još uvijek je snijeg najviši na Zavižanu (106 centimetara), u Gospiću ga ima 79 centimetara, dok je u zagrebačkom Maksimiru visok 49 centimetara.

Zbog snijega i dalje na svim prometnicama u kontinetnalnoj Hrvatskoj vrijede zimski uvjeti vožnje i obavezna je zimska oprema, a ponegdje su bili obavezni i lanci. Jučer je iz Vukove Gorice do Rijeke krenuo i konvoj cisterni koji se sporo kretao, a predvodila ga je ralica.

Baške Oštarije bile su i jučer odsječene od svijeta. Naime, na Oštarijama je metar snijega, a posljednjih 40 centimetara je sola (zrnati snijeg) koji klizi nizbrdo. Jučer smo od policije doznali da je cesta probijena, ali da je i dalje zatvorena za promet.

- Ne znam što će biti u subotu. Kod nas je na pripremama 26 cura iz zagrebačkog rukometnog kluba Trešnjevka. Bojim se zvanja majki i očeva ne znam što ću im reći. Zaliha hrane imam još za bar tjedan dana. Zašto cestari nemaju ovdje ralicu i zalihe posipala pa da bar pospu zaleđenu cestu do Karlobaga - kaže Stjepan Vrban, vlasnik tvrtke Crv tours koja je unajmila hotel Velebno u Baškim Oštarijama. U Velebnom je i nekoliko obitelji iz Zadra i Splita koje također ne mogu doma, a u subotu treba doći novih 60 gostiju iz Primorja i Dalmacije te 12 nogometaša iz Pazina. Nitko od gostiju do jučer u podne nije otkazao svoj dolazak.

Na planini Kalnik pojedini su zaselci zbog novog snijega ponovno ostali odsječeni pa do njih nisu mogle mljekarske cisterne kako bi preuzele mlijeko. Mještani su zbog toga prisiljeni mlijekom hraniti svinje, kazao nam je jučer načelnik općine Kalnik Mladen Kešer.

Na sisačkom području, naselja u donjoj sisačkoj posavinijoš su odsječena od ostalih dijelova grada. U Moslavini i nadalje ima problema s naseljima u brdskim dijelovima, a na Banovini, na obroncima Zrinske gore, a osobito u zaleđu Dvora, još ima sela do kojih nije doprla ralica.

Osječani su jučer gazili po 27- centimetarskom snijegu. Na Odjel traumatologije Kliničke bolnice do podneva se javilo četvero ozlijeđenih građana zbog udaraca i jedan zbog prijeloma. Na osječki Autobusni kolodvor jučer nisu stigli autobusi iz Splita i Umaga. Ipak, nakon tri dana poštar je stigao i do baranjske Batine čiji su stanovnici bili prisiljeni sami konstruirati drvenu ralicu kako bi očistili ulice svojega sela i povezali se s ostatkom svijeta.

I policija će danas početi provjeravati koriste li vozači obaveznu zimsku opremu. To će danas od 8 sati do podneva raditi policija na cestama u Zagorju, a vozače koji nemaju zimsku opremu zasad će samo upozoravati.

Meteorolozi i danas, uglavnom u drugom dijelu dana, prognoziraju snijeg u kontinentalnim krajevima, a navečer bi ga moglo biti i u Sjevernoj Dalmaciji.

Večernjakovi reporteri

Pogledajte na vecernji.hr