HAAŠKO SUĐENJE Obrana Ante Gotovine zatražila odbacivanje svih točaka optužnice za zločine

Gotovina nije počinio ni udruženi ni pojedinačni zločin

19.03.2009.
u 18:38
Pogledaj originalni članak

– Ante Gotovina nije kriv ni po jednoj od točaka optužnice – ustvrdili su branitelji Ante Gotovine u Haagu. Obrana je zatražila odbacivanje svih točaka optužnice tijekom ročišta, zakazanog nakon svršetka svjedočenja svjedoka tužiteljstva.

Uobičajeno je da prije početka svjedočenja svjedoka obrane branitelji od sudskog vijeća zatraže ukidanje dijela, ili cijelih optužnica. Bilo bi veliko iznenađenje da sudsko vijeće udovolji ovim zahtjevima, s obzirom na to da suci u Haagu radije idu linijom “manjeg otpora” i o dokazima tužiteljstva odlučuju na kraju postupka.

Payam Akhavan, Gotovinin kanadski odvjetnik, točku po točku osporavao je tvrdnje da se Gotovina udružio u zločinački pothvat i proizveo progon, deportacije, pljačke, razaranje i ubojstva srpskih civila tijekom Oluje. Dokazao je da ni brijunski transkripti ne dokazuju tu namjeru.

“U najboljem slučaju tužiteljstvo je dokazalo da je HV granatirao Knin, ali ne i da su cilj bili civili”, rekao je Akhavan. On i branitelj A. Gotovine Greg Kehoe pokazali su da su Srbi izbjegli po naredbi svojih vođa, a da je u granatiranju HV-a poginula jedna civilna žrtva.

Optužnice će nastaviti osporavati i branitelji Čermaka i Markača, a obrane će početi sa svojim svjedocima krajem svibnja.

Pogledajte na vecernji.hr