Željezara Sisak

Govorili smo o 'zoni sumraka', a sada prijeti 'smak svijeta'

Foto: 'Nikola Cutuk/PIXSELL'
Govorili smo o 'zoni sumraka', a sada prijeti 'smak svijeta'
02.11.2011.
u 13:42
Sredinom prosinca zaposleni će u sisačkoj Željezari primiti rješenja o otkaznim rokovima
Pogledaj originalni članak

Više od tisuću zaposlenih u CMC-u Sisak sredinom prosinca dobit će rješenja o otkaznim rokovima, a nakon što ih odrade, bit će prijavljeni kao nezaposleni.

Slaba je utjeha radnicima što je program zbrinjavanja u cijelosti sukladan zakonskim propisima. U željezarskim sindikatima su suzdržani i boje se da će, u slučaju da se uskoro ne pronađe novi kupac, posljedice biti katastrofalne.

– Dosad smo govorili o zoni smraka, a prijeti nam smak svijeta. Otkazni rokovi iznose od jednog do četiri mjeseca, ovisno o stažu u željezari. Bojimo se i pomisliti što će biti kada zaposleni odrade otkazne rokove. Ako odu na biro, u slučaju da se i pronađe novi kupac, biti će nemoguće zadržati stečena prava - kaže glavni povjerenik SMH-a za željezaru Predrag Abramović.

Osim sindikata, o programu zbrinjavanja je u srijedu raspravljalo i državno Povjerenstvo. Ocijenjeno je kako je CMC ispoštovao sve zakonske propise i obveze. Iako je prodaja proizvodnih pogona u nadležnosti CMC-a, rečeno je kako je svaka pomoć u pronalasku kupca dragocjena.

A da zainteresiranih za kupnju ili zakup željezare ima, već je potvrđeno, jer se mnogi zanimaju za uvjete prodeje. Tvornicu su obišli Talijani, u srijedu su se za kupnju zanimali Kinezi, a upit su poslali i Nijemci.

Uoči parlamentarnih izbora, briga za spas željezare spominje se i u stranačkim programima. U sindikatima kažu da ih takva politizacija ne smeta, jer je svačija pomoć, ukoliko je iskrena, dobro došla.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 6

MA
mario505
22:58 02.11.2011.

u sindikatu na telef. upit dana 26.10 .011. decidirano je rečeno da odračivanje otkaznih rokova ,započinje 15.12.2011. nakon odrađenog otkaznog roka od 1-4 mj. bit će isplaćene otpremnine na tekuće račune radnika-jadnika !? treba to točno i direktno provjerit i napismeno prikazat ,zato vi novinari bi trebali doći u sindikat i točno neka se kaže što se dešava , talijani (zajedno sa Radeljakom) navodno su bili u željezari ,a za ove druge treba provjerit , pravi posao za istraživačko novinarstvo !

IB
istina_boli
22:03 03.11.2011.

Nije to smak svjeta nego direktna posljedica politike , bolje los Hrvat nego dobar Srbin. Administratore, sad mozes i da obrises moj post, ali zalosnu istinu ne mozes da promjenis.

Avatar guten_tag
guten_tag
01:16 04.11.2011.

u svjetlu najnovijih događaja vezano za hrvatsku metalurgiju trebalo bi postaviti pitanje sdp-u . zašto njima ? obično se javljaju njihovi istaknuti političari i udri po vlastima i nabacuju se drvljem i kamenjem . ja bi ih upitao , preciznije slavka linića poznatog es de pe ovca koga neki zovu slavko stečajko , zašto nije napravljena nova čeličana u njihovom mandatu ? 1999 tadašnja uprava , uz podršku vlade , potpisuje preliminarni ugovor sa korejskom tvrtkom o izgradnji nove čeličane vrijednosti 50 milijuna usa $ . dolaskom na vlast tadašnja račanova vlada to ne odobrava i željezare se nađu u bankrotu . baš slavko linić je rekao željezara ide u stečaj . danas mlate praznu slamu ti isti političari a dobro bi bilo da je ovaj investitor novac uložen u čeličanu investirao u modernizaciju drugih pogona i željezara bi opstala .