Hrvatska budućnosti

Grabar-Kitarović prihvatila pokroviteljstvo nad obnovom vukovarskog Vodotornja

Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
Predsjednica u Vukovaru
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
Predsjednica u Vukovaru
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
Predsjednica u Vukovaru
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
Predsjednica u Vukovaru
14.01.2016.
u 15:30
- Vodotoranj je simbol otpora, slobode i zajedništva. Obnovit ćemo ga i sačuvati tako njegovu svrhu. Biti će to prisjećanje na prošlost i pogled u budućnost, rekla je Grabar-Kitarović.
Pogledaj originalni članak

Nakon razgovora s gradonačelnikom Vukovara Ivanom Penavom predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović službeno je prihvatila pokroviteljstvo nad obnovom vukovarskog Vodotornja.

- Vodotoranj je simbol otpora, slobode i zajedništva. Obnovit ćemo ga i sačuvati tako njegovu svrhu. Biti će to prisjećanje na prošlost i pogled u budućnost, rekla je Grabar-Kitarović. Govoreći o samome projektu Penava je pojasnio kako će se tijekom radova minimalno ulaziti u sam objekt te da je predviđena konzervacija stanja kakvo jeste. S strane Dunava bilo bi postavljeno panoramsko dizalo dok bi glavni sadržaj bio na samome vrhu gdje bi se nalazio vidikovac.

Zadnjih 20 metara predviđeno je za memorijalnu stazu i ulazak na sam vrh vodotornja gdje bi stube kao u obliku obrnutoga amfiteatra vodile prema jarbolu.

- Želimo da se vodotoranj otvori prema posjetiteljima i da u njega može ući, razgledati, a ne samo fotografirati iz vana kao do sada. Planirano je i dječje igralište kao i ugostiteljski objekt pa bi tako na neki način ovo bila i priča o budućnosti, odnosno, da se iz tragedije dolazi do bolje budućnosti svih građana, rekao je Penava.

Prema projektu za potrebu obnove vodotornja biti će potrebno osigurati 16,7 milijuna kuna (bez PDV-a). U narednom par mjeseci krenuti će se s kampanjom prikupljanja sredstava, a kako je rekao Penava plan je uključiti što veći broj građana u realizaciju projekta.

- Ući ćemo u sandučić svakoga građanina s pričom o vodotornju. Biti će to priča o hrvatskom zajedništvu pa će tako vodotoranj postati i simbol toga zajedništva, istakao je Penava. Projektantski rok za izvođenje radova iznosi godinu dana.

>> Predsjednica preselila ured u Vukovar, dočekali je oduševljeni građani

POPULARNA INFLUENCERICA

Ella Dvornik o bivšem suprugu: 'Svoj razvod ne doživljavam kao loš san, sigurna sam da ćemo biti prijatelji i svemu se smijati'

- Razvod još traje, ali ne doživljavam ga kao loš san. To je samo jedna faza u životu iz koje učim i idem dalje. Ne smatram to ni greškom. Da moram sve ponoviti, ponovila bih, to su sve bile lekcije i blagoslovi. I mi smo danas ljudi koji jesmo zbog toga. Zahvalna sam na cijelom iskustvu, imamo dvije divne kćerkice i puno lijepih uspomena, a sigurna sam da ćemo u budućnosti biti odlični prijatelji i da ćemo se smijati svemu što se dogodilo - priznala je Ella Dvornik u razgovoru za Večernji list.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 23

MI
Mimizo
15:48 14.01.2016.

obnovila je i pokroviteljstvo nad Bleiburgom što su njeni prethodnici sa oduševljenjem ukinuli i sa ovim vraća ponos nama Hrvatima naša kraljica

MI
Miro
16:02 14.01.2016.

Vodotoranj treba, ovako kako je velikospdkom agresijom na Vukovar oštećen , konzervirati, kako bi kao opomena na tu brutalnu i bezumu silu opominjao žrtvu i agresora. žrtva ne smije zlo zaboraviti koje se uvijek može ponoviti, na to ga moraju podsjećati spomenici zla. tako je u Osijeku potrebno postaviti tenk i onaj pregazeno fićo za uspomenu na isto zlo agresije

Avatar Bruno
Bruno
16:34 14.01.2016.

Naša Kraljica !!! Kolika razlika prema dva predhodnika .