Bivše kino

Grad Sisak prodaje Slobodu, Biskupija je očekivani kupac

Foto: Nikola Čutuk/PIXSELL
Grad Sisak prodaje Slobodu, Biskupija je očekivani kupac
18.07.2011.
u 15:06
Dvorana bi bila namijenjena raznim kulturnim sadržajima - kaže župnik Antun Sente
Pogledaj originalni članak

Grad Sisak raspisat će natječaj za prodaju zgrade bivšeg kina Slobode. Po početnoj cijeni od 98.200 eura nekretnina je, po pravu prvokupa, već ponuđena Agenciji za upravljanje državnom imovinom i Sisačko-moslavačkoj županiji, no ponude su odbijene. Za kupnju je zainteresirana prvenstveno Sisačka biskupija, uz čije se buduće sjedište nalazi zapušteni objekt.

Crkva plaća obnovu?

U sklopu obnove Velikog kaptola, koja je u punom jeku, Biskupija će djelomično zaštititi derutno kino, jer predstavlja opasnost zbog mogućeg urušavanja. Gradonačelnik Dinko Pintarić kazao je kako će ti radovi uključiti obnovu i fasade i krovišta, o crkvenom trošku.

– Biskupija je zatražila izdavanje suglasnosti da uime Grada Siska izvede radove, sukladno dopisu Konzervatorskog odjela, koji traži hitnu zaštitu i obnovu toga kulturnog dobra, upisanog u Registar RH – kaže pročelnica Branka Šimanović.

Žele metropolitanu

Naime, konzervatori su ustanovili da je nužno učvrstiti nosive zidove, obnoviti zaštitu od vanjskih utjecaja te, najvažnije, sanirati opasni zid prema Velikom kaptolu.

– Dogovori postoje, ali nisu konačno potvrđeni. Biskupiji je svakako u interesu da kupi taj objekt. Njegova bi dvorana bila namijenjena kulturnim sadržajima, od izložbi do raznih manifestacija. Za nas je privlačna i ideja metropolitane, odnosno biskupijskog muzeja, koji bi činio stalni postav. No, svakako smo otvoreni i za suradnju s kuturnim institucijama Grada Siska – najavio je planove biskupijski župnik Antun Sente.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 9

HE
hermaed
22:13 19.07.2011.

raskrili su krov u nadi da će se zidovi napiti vode pa zimi popucati i da će se zgrada tako sama srušiti. ovaj grad propada već dvadeset godina i ničemu se ne treba čuditi

BA
baniček
22:35 19.07.2011.

zgrada Župnog ureda (trg bana jelačića 1 u sisku) ima bar 500 kvadrata luksuzno obnovljenih i u njemu žive 2 covjeka, sente i biskup....koji će im lurac još i to kino...nek si kupe bolje citroena 5 nabrijanog ko Ivan Hren s kaptola...

SV
sveznalica100
20:57 19.07.2011.

Pa dobro kuda ide ovaj svijet?Kaptol im je vraćen u sklopu denacionalizacije, a oni se razbacuju novcem.Zar baš nikome zgrada na takvoj lokaciji ne treba, već sve najbolje mora pokupiti Crkva??Zašto tamo ne otvore Pučku kuhinju, pa to je mjesto u centru grada, jednako udaljeno svim potrebitima, ali ne tada bi im siromasi bili preblizo i morali bi ih svakodnevno gledati.Fuj