Taktika ili problem?

Građevinari se pitaju hoće li i kako Varaždinci sagraditi 46 stanova

Foto: ivona škalamera/VLM
Građevinari se pitaju hoće li i kako Varaždinci sagraditi 46 stanova
05.08.2010.
u 15:16
Ivan Vuković, direktor GZPP-a, tvrdi da Meteor grupa već u startu gubi i da su njezine cijene toliko niske da im slunjske tvrtke neće moći biti ni kooperanti
Pogledaj originalni članak

Je li natječajem izabrana Meteor grupa iz Varaždina, sa 25 posto nižom cijenom u ponudi, svjesno ušla u gubitak i tako uzgrozila izgradnju dviju zgrada sa 46 stanova u Slunju za djelatnike MORH-a i invalide Domovinskog rata? To muči građevinare u Slunju, koji strahuju da će ponovo otklanjati posljedice sličnih građevinskih i poduzetničkih smicalica koje su se već događale.

 Niže se nije moglo

 – Išao sam na natječaj i spustio cijenu koliko sam mogao. Pažljivo sam sastavljao ponudu i ispod 16 milijuna i 790.000 kuna jednostavno nije išlo. Varaždinci su ponudili 12 milijuna i 390.000 kuna, te dobili posao. S tom ugovorenom cijenom gube već u startu i čini mi se da neće uspjeti dovršiti zgrade. Njihove su cijene toliko niske da im nećemo moći biti ni kooperanti. Ne znam kako se možemo zaštititi od takvih tvrtki, i to nas boli – ogorčen je Ivan Vuković, direktor Građevinsko-zanatskog proizvodnog poduzeća u Slunju. Podsjeća da su već popravljali zgrade, ne samo u Slunju, nego i u Vojniću i Korenici, nakon što su građevinari koji su dobili posao kao najpovoljniji učinili niz propusta. Neslužbeno saznajemo da se Meteor grupa bavi s nekoliko djelatnosti u kojima očekuju dobitak. Stoga su svjesno ušli u veliki posao u Slunju i u gubitak. Gradski čelnici kažu da ne mogu, nažalost, utjecati na kvalitetu izvedenih radova. Nadaju se samo da će biti izvedeni na vrijeme i po ugovorenim cijenama. Radnici Meteor grupe u posao su uvedeni 19. srpnja. Premijerka Jadranka Kosor temeljac je položila 28. srpnja. Sve bi trebalo biti dovršeno za četrnaest mjeseci.

 Prate stanje na gradilištu

 – Predstavnici Ministarstva dosad su već dva puta bili u obilasku gradilišta i redovito prate što se događa. Za Slunj je to iznimno važan projekt. Vjerujem da će časnici koji će doći raditi na našem vojnom vježbalištu u naš grad dovesti i svoje obitelji, čime će se povećati broj stanovnika. MORH na našem području planira sagraditi još 50 do 100 stanova – kazao je gradonačelnik Slunja Ivan Bogović. Sljedeći tjedan Grad će morati ukloniti kolektor i vodoopskrbni pravac, jer se naknadno pokazalo da prolaze gradilištem.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 3

OB
-obrisani-
15:43 05.08.2010.

A to je kao pro-blem što su Zagorci dobili posel? Da su hercegovna vlaška dobila mitomanijom ugovor bilo bi sve u redu,a? E gadovi, gadovi, što vas kamen ne pokrije, da Hrvatska slobodom diše...? Al, buju dečki to napravili bez greške, pa i uz sva sabotiranja i podmetanja...

Avatar Point_of_view
Point_of_view
16:34 05.08.2010.

Zasto bi izgubili na ovom projektu? Ako za 46 stanova dobiju 12.390,00 kuna onda to znaci 267.730,00 kuna po stanu. Ako su stanovi prosjecne velicine 65 qm, onda cijena qm kosta 4.107,00 kuna, odnosno cca. 570 € po kvadratu. Dobrom organizacijom se ovdje da i zaraditi, ne puno ali u ovoj krizi, ako ostane i tisucu € po stanu je dobro. Prosla su vremena, kad si se na jednoj zgradi, mogao obogatiti. Onaj, tko to nije shvatio, s razlogom propada.

DU
Deleted user
17:08 05.08.2010.

tvrdnja se se ne može utjecati na kvalitetu radova velika je laž, postoji cijeli dijapazon mogućnosti kontrole kvalitete radova, a u praksi su najčesšće upravo državni investitori oni koji sprječavaju da se brine o kvaliteti. dakle ako i bude loše kvalitete, 99% je da će to biti krivica državnih službenika koji će se pobrinuti da izbjegnu angažman neovisnog nadzora.