'Obrana' Karlovca

Gradnja nasipa ide brzo, ali godinama traje otkup zemljišta

Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL
Gradnja nasipa ide brzo, ali godinama traje otkup zemljišta
18.11.2014.
u 12:50
Hrvatske su vode Hrvatskim cestama, kao rješenje za mještane od Šišljavića na dalje, predložile dizanje nivoa ceste D36 kako ne bi bili odsječeni od svijeta u poplavama
Pogledaj originalni članak

Biljana Željeznjak, voditeljica karlovačke ispostave Hrvatskih voda, bila je gost rubrike Dežurni telefon karlovačkog dopisništva Večernjeg lista. Donosimo ostatak odgovora.

Uređenje zida

1. Obrambeni zid duž Ulice Obala Trnskog nije završen niti uređen, a u međuvremenu je oronuo i oštećen. Hoće li se to dovršiti? Za zadnje poplave je i Ulica Obala Trnskog bila ugrožena vodama koje nadiru iz šahtova, a kasnije i ispod obrambenog zida. Nije bilo vreća i pijeska, a tek na poziv Vodoprivredi, došlo je vozilo za ispumpavanje vode ispod mosta brze ceste prema Drežniku.

Ljudima je trebala pomoć oko podizanja imovine, zaštite voda iz šahtova, a nikoga nije bilo. (Vitomir Begović)

-Obrambeni zid na lijevoj obali Kupe duž Ulice Obala Trnskog prvenstveno je vodnogospodarski objekt i sastavni je dio sustava obrane od poplava grada. Od Banijanskog mosta do Kaštela ostale su neizgrađene dvije manje dionice zbog neriješenih imovinsko - pravnih odnosa.

Nerealno je očekivati uređenje zida u vrijeme kada je čitavo područje izloženo učestalim i ekstremnim poplavama. Obrambeni zid ima oštećenja uslijed različitih uzroka, ali se isti redovito kontrolira i već su poduzete radnje u sklopu pripreme sanacije na potrebnim dionicama.Osim toga, stanje s vodom u Ulici Obala Trnskog redovito se prati kod porasta vodostaja Kupe iznad 700 cm.

Traktorskom pumpom vodu pumpamo u Kupu prije nego ugrozi objekte. Gradnjom mosta Alessandrije postoji alternativni prometni pravac za Drežnik, pa se prepumpavanjem održava nivo ispod nadvožnjaka Drežnik.

Imamo jednu traktorsku pumpu koja je za poplava potrebna i na drugim područjima grada zbog čega traktor ne može biti stalno na Obali Trnskog. Hrvatske vode nisu nadležne za organizaciju pomoći stanovništvu oko podizanja imovine.

2. Kada bi se izgradio nasip kojeg Hrvatske vode najavljuju, dakle na lijevoj obali Mrežnice i Korane, uzvodno, na mjestu naselje Logorište, M. Švarča, dio Mostanja, Turanjskog Poloja, Goljaka, Zastinja, Belajskih Poljica, nastao bi ljevak, akomulacijsko jezero koje bi moglo potopiti oko 4000 ljudi. Kako to spriječiti? (Vesna Živčić)

- Predviđena je gradnja nasipa koji će zaštititi Mostanje i Turanjski Lug, a koji su Hrvatske vode preuzele na izvođanje od Hrvatskih cesta. Navedeni nasipi su sastavni dio projekta ‘Brza cesta kroz Karlovac; Splitski smjer:dionica od Mostanja do Vukmaničkog Cerovca’ i projektirani su lijevom obalom Mrežnice i Korane i desnom obalom Korane.

- Za pripremu izvođanje ovih nasipa u izradi je elaborat parcelacije. Slijedi otkup zemljišta. Planirana je i gradnja nasipa koji će pomoći mještanima Logorišta, M. Švarče i Turanjskog Poloja. To je nasip na desnoj obali Mrežnice, od ceste za Logorište, uzvodno do Mrzlog Polja, zatim lijevom obalom Korane uzvodno od D1 do Belajskih Poljica.

Treći nasip išao bi desnom obalom Korane u Turanjskom Poloju. Sve tri dionice imaju ukupno 4,5 km. Planira se brza izrada projektne dokumentacije kako bi se što prije pripremila gradnja nasipa. Hrvatske vode financirat će dio projekata, a dio će se graditi iz sredstava EU strukturnih fondova.

No, niti jedan od nasipa ne može se izgraditi u kratkom roku jer nema dokumentacije, zemljišta nisu otkupljena. Nažalost, postepena gradnja sustava obrane od poplava dovodi do privremenog pogoršanja na nebranjenim područjima.

3. Postoji li investitor za gradnju mini hidrocentrale u Brodarcima na kanalu Kupa - Kupa?

Buduća pregrada

Investitor je u fazi izrade i ishođenja potrebne dokumentacije. Ova mini hidrocentrala je dobila uvjet da se mora planirati kao prva faza gradnje buduće pregrade, koju u Brodarcima planiraju graditi Hrvatske vode.

Investitor to zna, dobio je uvjete za gradnju u kojima stoji da je može koristiti do gradnje pregrade. Sada u uvjetima velikih voda 190 kubika Kupe ulazi u kanal Kupa - Kupa, a gradnjom mini hidrocentrale u kanal bi se rasteretilo 350 kubika vode, što bi doprinjelo smanjenju vodostaja u gradu.

U konačnoj varijanti, s pregradom u kanal će se rasteretiti oko 750 kubika vode.5. Kako pomoći mještanima nizvodno od Karlovca uz Kupu? U izradi je idejni projekt nasipa (zida) na lijevoj obali Kupe od Selca do Rečice, a nizvodno od Rečice do Šišljavića, najbrže rješenje je podizanje nivelete ceste D36 predloženo na sastancima s Hrvatskim vodama.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.