RAT U EUROPI

Britanski obavještajci objavili novo izvješće o ratu. Otkrili što se krije iza najave Putinovog ministra obrane Šojgua

Foto: Reuters/PIXSELL
Rat u Ukrajini
Foto: Reuters/PIXSELL
Rat u Ukrajini
Foto: Reuters/PIXSELL
Rat u Ukrajini
Foto: Reuters/PIXSELL
Rat u Ukrajini
Foto: Reuters/PIXSELL
Rat u Ukrajini
Foto: Reuters/PIXSELL
Rat u Ukrajini
Foto: Reuters/PIXSELL
Rat u Ukrajini
Foto: Reuters/PIXSELL
Rat u Ukrajini
Foto: Reuters/PIXSELL
Rat u Ukrajini
Foto: Reuters/PIXSELL
Rat u Ukrajini
Foto: Reuters/PIXSELL
Rat u Ukrajini
Foto: Reuters/PIXSELL
Rat u Ukrajini
Foto: Reuters/PIXSELL
Rat u Ukrajini
Foto: Reuters/PIXSELL
Rat u Ukrajini
Foto: Reuters/PIXSELL
Foto: Chingis Kondarov/REUTERS
A service member of pro-Russian troops stands in front of a destroyed building in Mariupol
Foto: UKRAINE MILITARY/REUTERS
FILE PHOTO: Destruction of children's hospital as Russia's invasion of Ukraine continues, in Mariupol
Foto: Chingis Kondarov/REUTERS
Fighters of the Chechen special forces unit walk in Mariupol
Foto: Chingis Kondarov/REUTERS
Service members of pro-Russian troops stand in front of a destroyed building in Mariupol
Foto: Alexander Ermochenko/REUTERS
A view shows a damaged building in Mariupol
Foto: Alexander Ermochenko/REUTERS
Emergency management specialists search for the bodies of killed people in Mariupol
Autori Vecernji.hr, Hina
22.04.2022.
u 23:35
Ruske snage zauzele su u četvrtak 42 sela u istočnoj regiji Donjecku, ali bi ih Ukrajina mogla ponovno osloboditi, rekla je novinarima pomoćnica predstojnika ureda ukrajinskog predsjednika
Pogledaj originalni članak

Ruska invazija na Ukrajinu traje 58 dana. Rusi tvrde kako su zauzeli Mariupolj iako su ukrajinski borci i brojni civili i dalje zarobljeni u čeličani Azovstal. Volodimir Zelenski kazao je kako je Rusija odbacila prijedlog za privremeni prekid vatre za pravoslavni Uskrs što su predlagali glavni tajnik UN-a Antonio Guterres, ali i papa Franjo. 

Poštovani čitatelji, ovaj članak s praćenjem događaja prethodnog dana je završen. Situaciju u Ukrajini iz minute u minutu sada možete pratiti u novom članku

Ključni događaji: 

  • Šteta na zgradama i infrastrukturi u Ukrajini je dosad oko 60 milijardi dolara, rekao je predsjednik Svjetske banke David Malpass
  • Predsjednik Zelenski kaže da je Rusija odbacila prijedlog o prekidu vatre za pravoslavni Uskrs, Moskva to nije komentirala
  • Putin je naredio ruskim snagama da ne zauzimaju čeličanu Azovstal u Mariupolju već da je blokiraju tako da ni muha ne može proći 
  • Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da je Ukrajini potrebno 7 milijardi dolara mjesečno da nadoknadi ekonomske gubitke uzrokovane invazijom

VIDEO Zelenski: Dva su načina za deblokadu Mariupolja, oružana pomoć ili diplomacija

Tijek događaja:

23:35 - Austrijski ministar financija Magnus Brunner rekao je u intervjuu za CNN da zemlja podržava sve sankcije Rusiji osim embarga na plin. Austrija se iznimno oslanja na ruski izvoz plina, rekao je, tako da zemlja "nema izbora".

- Kada vas sankcija pogodi više od one na koju je sankcija usmjerena, mislim da nema puno koristi - rekao je Brunner.

23:05 Rusija premješta svoje elitne vojne jedinice iz opkoljenog grada Mariupolja u istočnu Ukrajinu gdje su "udarale na gradove diljem regije", navodi Associated Press.

Gradovi i sela diljem Donbasa -- industrijske regije u istočnom dijelu Ukrajine -- bombardirani su dok je Kremlj poslao više od 100.000 novih vojnika iz Sirije i Libije u Ukrajinu.

22:51 - Potpredsjednica ukrajinske vlade Irina Vereščuk rekla je da "postoji mogućnost" da bi se u subotu mogao otvoriti humanitarni koridor iz luke Mariupolj, prenosi Reuters.

22:48 - Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da komentari ruskog zapovjednika da Rusija planira stvoriti “kopneni koridor” od regije Donbas u Ukrajini do Moldavije pokazuju da je napad na Ukrajinu samo početak.

- Jedan od zadataka ruske vojske je uspostaviti punu kontrolu nad Donbasom i južnom Ukrajinom. To će osigurati kopneni koridor za Krim, kao i utjecati na vitalne objekte ukrajinskog gospodarstva - rekao je ruski vojni zapovjednik Rustam Minnekaev u petak na sastanku sa Unijom obrambenih industrija.

U video obraćanju u petak, Zelenski je također rekao da su saveznici počeli isporučivati ​​oružje koje su obećali, a koje će "pomoći u spašavanju života tisuća ljudi", prenosi Reuters.

22:46 - Jedan mornar je poginuo, 27 je nestalih, a spašeno je 396 članova posade ruske raketne krstarice Moskve koja je potonula prošlog tjedna, objavila je u petak novinska agencija RIA pozivajući se na rusko ministarstvo obrane.

Više pročitajte OVDJE.

22:36 - Europa može izdržati bez ruskog plina šest mjeseci, ali sve više toga ostavilo bi ozbiljan ekonomski trag, rekao je visoki dužnosnik Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) za agenciju France-Presse.

Alfred Kammer, šef europskog odjela MMF-a, pozvao je zemlje u regiji da poduzmu niz koraka za ublažavanje udarca, uključujući smanjenje potrošnje radi stvaranja zaliha. Regija se oslanja na Rusiju za veliku većinu svojih energetskih potreba, posebno prirodnog plina, a ekonomisti MMF-a su gledali na ekonomsku cijenu gubitka opskrbe Moskve.

22:33 - Još jedna masovna grobnica locirana je u blizini Mariupolja, rekao je gradonačelnikov savjetnik Petro Anriušenko. Nova masovna grobnica nalazi se u okrugu Livoberžanji, u blizini seoskog groblja Vinohrande.

Jučer su satelitske snimke koje je objavio Maxar Technologies pokazale veliko širenje masovnog groblja u Manušu kod Mariupolja. 

21:50 - Jedan mornar je poginuo, a još 27 se vodi kao nestalo nakon što je prošlog tjedna potonula ruska raketna krstarica Moskva, prenijela je novinska agencija RIA rusko ministarstvo obrane.

Ruska državna novinska agencija također je priopćila da je spašeno 396 članova posade.

21:47 -  Rusija će vjerojatno i dalje biti "frustrirana" svojom nesposobnošću da svlada ukrajinsku obranu, stoji u izvješću britanskog ministarstva obrane.

U svom najnovijem ažuriranju obavještajnih podataka, rečeno je da je najava ruskog ministra obrane Sergeja Šojgua da će Moskva uvesti "nove metode ratovanja" "prešutno priznanje da ruski napredak ne ide kako je namjeravao".

Foto: Reuters/PIXSELL
Rat u Ukrajini

No, Ministarstvo obrane dodaje "trebat će neko vrijeme da se ovo pretoči u prilagođene taktike, tehnike i procedure", dodajući da će "u međuvremenu vjerojatno postojati kontinuirano oslanjanje na bombardiranje kao način pokušaja suzbijanja ukrajinskog protivljenja ruskim snagama" .

21:46 - Američka vojska očekuje da će više od 20 zemalja idući tjedan sudjelovati na razgovorima o Ukrajini, koji će biti usmjereni na obranu i dijelom se usredotočiti na dugoročne obrambene potrebe Kijeva, priopćio je u petak Pentagon. Njemačka je domaćin razgovora. 

Činilo se da je glasnogovornik Pentagona John Kirby umanjio očekivanja od najava dugoročne pomoći na pregovorima 26. travnja, pošto je rekao: "Ne ulazimo u ovo s unaprijed pripremljenim nizom zaključaka".  Dodao je da je oko 40 zemalja pozvano na razgovore koji nisu organizirani pod okriljem NATO saveza i da uključuju i države koje nisu članice NATO-a.

21:20 - Španjolska je vratila svoje veleposlanstvo u ukrajinsku prijestolnicu Kijev, objavio je u petak španjolski ministar vanjskih poslova Jose Manuel Albares, prenosi dpa. Španjolska je jedna od prvih zemalja koje su ponovno otvorile veleposlanstvo u Kijevu nakon početka rata.

Zemlje poput Italije i Velike Britanije najavile su da bi mogle uskoro vratiti svoja veleposlanstva. Više od 16 zemalja vratilo je svoja veleposlanstva Kijev ili su objavili da će to učiniti, navodi portal Politico.

Španjolski ured zatvoren je od početka ruske invazije u veljači, ali je povlačenje ruskih snaga sa sjevera zemlje omogućilo ponovno otvaranje. Albares je, govoreći novinarima na Venecijanskom bijenalu, također najavio da će Španjolska poslati forenzičke stručnjake u Ukrajinu da istraže moguće ruske ratne zločine.

Španjolski premijer Pedro Sanchez u četvrtal je s danskom kolegicom Mette Frederiksen posjetio ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog u Kijevu.

20:45 - Rusko ministarstvo obrane objavilo je u petak da su ukrajinski borci i strani plaćenici "sigurno blokirani" u čeličani Azovstal u ukrajinskom gradu Mariupolju. Ruski predsjednik Vladimir Putin naredio je u četvrtak svom ministru obrane da blokira ogromni kompleks Azovstal "da ni muha ne može proći" umjesto da ga uništi. 

Ministarstvo obrane priopćilo je da je Rusija u petak pogodila desetke ciljeva u ukrajinskim regijama Donecku i Harkivu. Ministarstvo je preostale borce ukrajinskog bataljuna Azov, koji se skrivaju u čeličani, nazvalo nacistima.

"Svi ostaci ukrajinskih 'azovskih' nacista, zajedno sa stranim plaćenicima iz Sjedinjenih Država i europskih zemalja, sigurno su blokirani na teritoriju tvornice Azovstal", navodi se u priopćenju. 

"Nacisti ignoriraju naše zahtjeve da puste žene i djecu, koja su navodno s njima, da slobodno odu u bilo kojem smjeru."

Putin je naredio napad na Ukrajinu 24. veljače kako bi proveo demilitarizaciju i "denacifikaciju" zemlje, što su Kijev i Zapad odbacili kao neutemeljeni izgovor za rat. 

Ministarstvo obrane priopćilo je da se situacija u Mariupolju, gradu koji je razrušen u najtežim borbama u osam tjedana rata, "vratila u normalu" i da se isporučuje humanitarna pomoć.

Također su objavili da je ruska vojska zauzela veliko skladište oružja u ukrajinskoj regiji Harkiv, izvijestila je novinska agencija TASS.

Ministarstvo obrane je objavilo da je u skladištu bilo tisuće tona streljiva, navodi TASS. 

19:40 - Nova masovna grobnica prijavljena je u blizini Mariupolja, rekao je gradonačelnikov savjetnik Petro Andryushchenko.

Pišući na Telegramu, Andryushchenko je rekao da su dužnosnici primili informaciju o "mjestu masovnog ukopa ubijenih stanovnika Mariupolja u pokušaju da se prikriju tragovi ratnih zločina". BBC nije mogao samostalno potvrditi tu tvrdnju.

Andryushchenko je zamolio novinare da pronađu fotografije groba na satelitskim snimkama, rekavši da se nalazi u okrugu Livoberezhnyy u blizini seoskog groblja Vynohradne. 

19:20 - Na tisuće tona ukrajinskog streljiva se sada nalazi u ruskim rukama, nakon što je ruska vojska preuzela odgovornost za zauzimanje skladišta oružja u regiji Harkiv. Novinska agencija Tass izvijestila je o tvrdnji ministarstva obrane.

19:02 - Glavna ukrajinska tužiteljica optužila je ruskog predsjednika Vladimira Putina da ima unaprijed skovan plan za ruske trupe da muče, siluju i pogube civile u Ukrajini koji odbijaju kapitulirati.

Govoreći za Sky News, Irina Venediktova rekla je da njezin tim radi na gotovo 8.000 ratnih zločina iz cijele Ukrajine, uključujući pogubljenja po prijekom postupku, seksualno nasilje i prisilnu deportaciju djece u Rusiju. Veliki je broj slučajeva da ruske trupe ubijaju Ukrajince samo zato što im se nisu sviđali, rekla je Venediktova. Samo u regiji Kijev, njezin tim je imao informacije o više od 1000 ubijenih civila u područjima koja su prethodno okupirale ruske snage, iako bi ukupan broj mogao biti veći, rekla je.

- Mislim da je to strategija njihovog čelnika, jer istu strategiju vidimo i u drugim zemljama. Imaju plan A: gradovi bi trebali kapitulirati, ako grad ne kapitulira znači plan B: maksimalno uplašiti ovo stanovništvo. Ubijati, silovati, mučiti i druge brutalne stvari. To je strategija rata - rekla je.

18:54 - Rusija je objavila više slika lansiranja projektila iz Crnog mora. Snimka koju je objavilo rusko ministarstvo obrane prikazuje četiri visokoprecizne krstareće rakete Kalibr.

Ministarstvo pokušava pokazati da unatoč potonuću "Moskve" prošlog tjedna, crnomorska flota još uvijek ima sposobnost pogađanja duboko u zemlji. Ali precizna tehnologija nije jamstvo za precizne udarce. Vjeruje se da su pet projektila koje su u ponedjeljak pogodile zapadni grad Lavov također rakete tipa Kalibr. Jedan je uništio radionicu za popravak automobila, ubivši nekoliko radnika unutra koji su pili jutarnju kavu. Nije poznato gdje se dogodila ova posljednja serija napada niti kolike su žrtve.

18:50 - Visoki dužnosnik EU rekao je da će Rusija vjerojatno pojačati svoje vojne napade u istočnoj Ukrajini i duž obale zemlje. -

- Sljedećih nekoliko tjedana moglo bi biti potencijalno odlučujuće. Ovo nije bajka sa skorim sretnim završetkom. Mislim da ćemo vjerojatno vidjeti vrlo značajan porast intenziteta ruskih vojnih napada na istoku, mislim da ćemo vjerojatno vidjeti intenziviranje ruskih vojnih napada duž obale - rekao je dužnosnik

18:17 - Glavni tajnik UN-a António Guterres posjetit će u utorak Moskvu kako bi se sastao s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Više pročitajte OVDJE.

18:05 - Pregovori Moskve i Kijeva o rješenju sukoba "tapkaju u mjestu", rekao je u petak ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov, pošto na njima nije ostvaren nikakav napredak. "Tapkaju u mjestu jer još nema odgovora na prijedlog koji smo prije pet dana uputili ukrajinskim pregovaračima i u kojemu smo uzeli u obzir njihove komentare", rekao je Lavrov na tiskovnoj konferenciji u Moskvi u društvu kazahstanskog kolege Muhtara Tleuberdija.

Ruski ministar je usto rekao da sumnja u spremnost ukrajinskih čelnika da nastave ove pregovore.

"Veoma mi je čudno da svakodnevno slušam izjave (...), pa i (ukrajinskog) predsjednika i njegovih savjetnika, koje ostavljaju dojam da njima pregovori uopće ne trebaju", rekao je Lavrov ne protumačivši svoju izjavu.

Foto: Reuters/PIXSELL
Rat u Ukrajini

17:21 - Moskva će vjerojatno pojačati svoje vojne napade u istočnoj Ukrajini i obalnim regijama zemlje, tvrdi visoki dužnosnik EU. Nadolazeći tjedni mogli biti "potencijalno odlučujući" za rat s Rusijom, koji je počeo krajem veljače.

"Ovo nije bajka s neminovnim sretnim završetkom. Mislim da ćemo vjerojatno vidjeti vrlo značajan porast intenziteta ruskih vojnih napada na istoku, mislim da ćemo vjerojatno vidjeti intenziviranje ruskih vojnih napada duž obale", rekao je dužnosnik novinarima.

Druga faza ruske ofenzive u Ukrajini trenutno je u tijeku na jugu i istoku zemlje, nakon što se Moskva uglavnom povukla iz regije Kijev.

17:19 -  Proruske snage viđene su u patroli u ukrajinskom lučkom gradu Mariupolju. Na fotografijama koje je u četvrtak snimila novinska agencija Reuters vide se pripadnici čečenskih specijalnih postrojbi i ruski član Državne dume Adam Delimkhanov kako hodaju u blizini čeličane Azovstal.

17:16 - Ruske snage nastavljaju bombardirati željezaru i čeličanu Azovstal, rekao je Petro Andryushchenko, savjetnik gradonačelnika opkoljenog ukrajinskog grada Mariupolja.

Ruski predsjednik Vladimir Putin jučer je naredio svojim snagama da ne jurišaju na tvornički kompleks nakon što je njegov ministar obrane Sergej Šojgu priznao da se ruska vojska još uvijek bori protiv tisuća ukrajinskih vojnika.

Prema lokalnim dužnosnicima, između 300 i 1.000 ljudi, uključujući žene i djecu, još uvijek bi moglo biti zarobljeno u čeličani.

Andryushchenko je rekao za Associated Press: "Svaki dan bacaju nekoliko bombi na Azovstal. Bombardiranja ne prestaju.

Gradonačelnik Mariupolja Vadym Bojšenko optužio je u četvrtak Rusiju da je sakrila dokaze o svojim "barbarskim" ratnim zločinima u Mariupolju zakopavajući tijela civila ubijenih granatiranjem u novoj masovnoj grobnici u obližnjem selu Manuš. Prve procjene Ukrajinaca govore su da bi u masovnim grobnicama moglo biti oko 9.000 tijela, ali Andryushenko je rekao da bi ih moglo biti i više.

17:11 - Visoki povjerenik UN-a za izbjeglice kaže da je taj broj sada premašio 5,1 milijuna. Najmanje 90% onih koji su pobjegli iz Ukrajine su žene i djeca. Većina onih koji su otišli sada su u Poljskoj. Drugi su pobjegli u Rumunjsku, Mađarsku, Moldaviju i Slovačku.

16:43 - Ruski vojnici otvorili su vatru na autobus za evakuaciju s 25 ljudi iz grada Popasne, rekao je u priopćenju za Telegram u petak čelnik Luhanske regionalne vojne uprave Serhiy Haidai.

"Ova evakuacija bila je posebna i izuzetno opasna. Sjedila su 22 putnika. Tu su bili 25-godišnji dječak, koji je ozlijeđen u leđa i nogu, te paralizirana starija žena u nosilima na podu", rekao je Haidai.

16:31 - Glavni ruski pregovarač tvrdi da je u petak održano "nekoliko dugih razgovora" sa šefom ukrajinskog izaslanstva.

Vladimir Medinski nije iznio detalje ovih dugotrajnih razgovora, za koje se smatra da su održani u pokušaju pregovaranja o prekidu vatre nakon tjedana rata.

Ranije ovog tjedna Kremlj je rekao da je Rusija podnijela novi pisani prijedlog, ali ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da nije ni vidio ni čuo za to.

16:09 - Ukrajinski zastupnik Yaroslav Zhelezniak rekao je za Sky News da ruske snage nastavljaju blokirati tisuće ljudi u južnom lučkom gradu i da je važno da zapadne zemlje uvedu dodatne sankcije Kremlju.

"Nije pitanje vremena, stvar je resursa. Ljudi u Mariupolju su bez hrane, struje, vode i bez ikakvih medicinskih sredstava, a Rusija i dalje blokira više od 50.000 ljudi unutar Mariupolja", kazao je. 

Dodao je je da je više od 20.000 civila poginulo u gradu usred teškog granatiranja i uličnih borbi.

15:25 - Rusija je pokrenula kazneni postupak protiv istaknutog oporbenog aktivista zbog sumnje da je širio lažne informacije o vojnoj kampanji Moskve u Ukrajini, rekao je njegov odvjetnik. Vladimir Kara-Murza priveden je ispred svoje kuće u Moskvi 11. travnja, nekoliko sati nakon što je CNN emitirao intervju u kojem je kritizirao ruske postupke u Ukrajini.

Reuters javlja da je kasnije osuđen na 15 dana zatvora zbog nepoštivanja policijskih naredbi nakon privođenja, rekao je tada Kara-Murzin odvjetnik Vadim Prokhorov. Kara-Murza nije službeno optužen, a Prokhorov poriče da je njegov klijent prekršio zakon.

15:22 - "Svim ukrajinskim vojnicima, nacionalističkim borcima i stranim plaćenicima život je zajamčen ako polože oružje (...) No kijevski režim ne dopušta tu mogućnost", rekao je Putin, a prenosi se u priopćenju Kremlja objavljenom nakon telefonskog razgovora Putina i predsjednika Europskog vijeća Charlesa Michela.

Dan ranije ruski predsjednik je naredio opsadu golemog industrijskog kompleksa Azovstalja, gdje je, tvrdi Moskva, 2.000 vojnika, ali nije naredio napad kako bi se sačuvali životi ruskih vojnika.

Putin je usto u petak ocijenio "neodgovornima izjave predstavnika EU-a o potrebi rješavanja situacije u Ukrajini vojnim putem i činjenicu da se prešućuju mnogi ukrajinski ratni zločini".

Kremaljski šef je usto optužio "čelnike većine zemalja EU-a da otvoreno podupiru rusofobne mjere", smjerajući na isključenje Rusije iz kulturnih i športskih događanja.

Reuters prenosi da je Michel u telefonskom je razgovoru pozvao Putina da izravno stupi u kontakt sa svojim ukrajinskim kolegom Volodimirom Zelenskim i apelirao na prekid vatre u Ukrajini. Jasno je istaknuo kako je invazija neprihvatljiva te je detaljno iznio posljedice europskih sankcija Rusiji, rekao je dužnosnik EU-a.

Michel je također pozvao na prekid vatre u povodu nadolazećeg pravoslavnog Uskrsa i na uspostavu sigurnih evakuacijjskih ruta za civile koji žele napustiti opkoljene gradove poput Mariupolja.

Iz diplomatskih se izvora doznaje da je Michel iznio Putinu procjenu ruskih gubitaka kako bi pokušao probiti informacijski vakuum oko ruskog predsjednika. “On je s ruskim predsjednikom podijelio svoje viđenje ruskih pogrešnih procjena i gubitaka, djelomično kako bi probio informacijski vakuum koji možda postoji oko Putina”, istaknuo je europski izvor.

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je predsjedniku Europskog vijeća Charlesu Michelu da će izravno razgovarati s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim samo ako razgovori daju konkretne rezultate. Putin je rekao da Kijev nije spreman tražiti obostrano prihvatljiva rješenja i da je Ukrajina nedosljedna u pregovorima.

Michel je nedvosmisleno osudio neprihvatljivost ruskog rata, detaljno naveo troškove sankcija koje EU nameće Rusiji zbog agresije i kršenja međunarodnog prava, podsjetio na nepokolebljivu potporu EU-a Ukrajini i njezinu teritorijalnom integritetu, navodi isti izvor. Dva dana ranije Michel je posjetio Ukrajinu.

14:18 - Rusija je spremna prestati pucati i dopustiti borcima u čeličani Azovstal u ukrajinskom lučkom gradu Mariupolju da napuste tvornicu, zajedno sa svim civilima koji su još tamo, javlja AFP, pozivajući se na rusko ministarstvo obrane.

Rusko ministarstvo obrane kaže da je spremno za humanitarni prekid vatre u čeličani ako se ukrajinski vojnici predaju.

"Još jednom izjavljujemo da je Rusija spremna u svakom trenutku objaviti humanitarnu pauzu za evakuaciju civila", navodi se u priopćenju Ministarstva obrane, dodajući da će primirje započeti "podizanjem bijelih zastave" ukrajinskih snaga.

Ono tvrdi da će evakuirani civili moći izabrati hoće li otići na područje pod ukrajinskom ili pod ruskom kontrolom te da će se s ukrajinskim vojnicima dobro postupati i da će ranjenici biti zbrinuti.

"Ova humanitarna inicijativa Ruske Federacije vrijedit će 24 sata", dodaje ministarstvo, napominjući da su "autobusi i automobili", kao i vozila hitne medicinske pomoći uvijek spremni za "prijevoz ljudi".

Ukrajina do sada nije odgovorila na prijedlog.

Vadim Bojčenko, gradonačelnik Mariupolja, rekao je za CNN da je za evakuaciju civila iz čeličane Azovstal  potreban "samo jedan dan potpunog prekida vatre". Stotine vojnika i civila se nalaze blokirani pod golemim industrijskim kompleksom, koji je postao posljednje uporište branitelja Mariupolja.

"Prekjučer smo planirali otvoriti evakuacijsku rutu, ideja je bila da i ljudi iz čeličane mogu izaći", rekao je Bojčenko. "No, Rusi su nastavili s bombardiranjem i granatiranjem čeličane i nismo mogli izvući ljude iz nje", dodao je. 

14:12 - Papa Franjo rekao je u četvrtak da je njegov planirani sastanak u lipnju s ruskim pravoslavnim patrijarhom Kirilom otkazan jer bi u ovom trenutku "mogao dovesti do velike zabune".

14:05 - Turski predsjednik Recep Tayyip Erdoğan rekao je da planira održati telefonske razgovore s ukrajinskim predsjednikom Zelenskim i ruskim Putinom. Na pitanje o mirovnim pregovorima između Kijeva i Moskve, Erdoğan je novinarima rekao da "nije bez nade".

"Naši prijatelji stupit će u kontakt s njima danas, planiramo ponovno razgovarati s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom i ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim danas ili sutra.

"Planiramo proces u Istanbulu prenijeti na razinu lidera", kazao je. 

13:50 - Britanski premijer Boris Johnson priznao je da postoji realna šansa da ruske snage pobjede u ratu u Ukrajini. Komentirajući izvještaje vojnih dužnosnika da bi Rusija mogla pobijediti u ratu, Johnson je rekao:

- Tužno je da postoji realna šansa za to. Naravno, Putin ima golemu vojsku. Njegova politička pozicija je izuzetno teška jer je napravio katastrofalnu grešku.

- Jedina opcija koju sad ima je nastavak svog zastrašujućeg pristupa, koji predvodi artiljerija koja pokušava sravniti ukrajinske gradove sa zemljom. Sad je blizu toga da u Mariupolju osigura kopneni koridor prema Krimu. Situacija je u ovoj fazi nepredvidiva. Moramo biti realni oko toga - rekao je Johnson.

13.15 UN optužuje Rusiju za moguće ratne zločine u Ukrajini

UN je u petak optužio rusku vojsku da bi ono što radi u Ukrajini "mogli biti ratni zločini". "U ovih osam tjedana, ne samo da se međunarodno humanitarno pravo ignorira nego je ono jednostavno bačeno preko ograde", rekla je visoka povjerenica UN-a za ljudska prava Michelle Bachelet, u priopćenju objavljenom u petak. 

"Ruske oružane snage neselektivno su bombardirale naseljena područja, ubijajući civile i uništavajući bolnice, škole i drugu civilnu infrastrukturu, što bi mogli biti ratni zločini", istaknula je njezina glasnogovornica Ravina Shamdasani. "Na Sudu pravde je da u konačnici utvrdi je li to tako, ali sve je više dokaza da se čini ratne zločine", naglasila je.

"Ono što smo vidjeli u Kramatorsku, području pod kontrolom vlade 8. travnja, kada je kasetno streljivo pogodilo željeznički kolodvor, pri čemu je poginulo 60 civila, a 111 je ozlijeđeno, tipični je dokaz nesposobnosti da se poštuje načelo razlikovanja (civila i vojnika), zabranu izvođenja neselektivnih napada i načelo opreza što je upisano u međunarodno humanitarno pravo", rekla je Bachelet. Premda Shamdasani nije isključila da je i ukrajinska strana možda u nekim slučajevima prekršila međunarodno humanitarno pravo, "velika većina tih kršenja, i to izdaleka, mogu se pripisati ruskim snagama", naglasila je.

Također je rekla da se 92,3 posto žrtava koje su registrirale UN-ove službe "može pripisati ruskim snagama, kao i optužbe za ubojstva i brze egzekucije".  Glasnogovornica je rekla da su inspektori UN-a dokumentirali "ubojstvo, uključujući egzekucijama pokratom postupku" 50 civila u Buči u predgrađu Kijeva.

13.00 Scholz: "Činim sve što je u mojoj moći da spriječim treći svjetski rat"

Njemački kancelar Olaf Scholz najavio je daljnje isporuke oružja Ukrajini, ali je istodobno opravdao i dosadašnju suzdržanost kada je u pitanju vojna pomoć Ukrajini opasnošću od izbijanja većih sukoba, prenose njemački mediji u petak.

„Ja činim sve kako bih izbjegao eskalaciju koja bi mogla dovesti do trećeg svjetskog rata“, rekao je njemački kancelar Olaf Scholz u razgovoru za tjednik Der Spiegel objavljenom u petak. On je objasnio kako je njegova zadaća da učini sve kako bi se izbjegla direktna konfrontacija NATO-a i Rusije. Istodobno je najavio daljnje isporuke naoružanje Ukrajini.

„Mogućnosti Bundeswehra da iz vlastitog arsenala isporučuje oružje Ukrajini su iscrpljene. No mi ćemo isporučiti sigurno ono što nam stoji na raspolaganju“, rekao je Scholz u razgovoru za Der Spiegel. U tom kontekstu kancelar je spomenuo i neposrednu isporuku oružja Ukrajini preko Slovenije. Prema tom dogovoru, Slovenija bi Ukrajini trebala isporučiti tenkove sovjetskog porijekla a zauzvrat bi Njemačka Sloveniji isporučila modernija oklopna vozila.

Scholz je naglasio kako isporuka naoružanja iz sovjetskog vremena ima smisla jer ne iziskuje dugotrajnu obuku ukrajinskih vojnika. Njemački kancelar je rekao kako budući mirovni sporazum mora Ukrajini omogućiti da bude u stanju sama se obraniti te je pritom naglasio kako Njemačka može djelovati kao jamac mira. „Mi ćemo Ukrajinu tako naoružati da će njezin mir biti zajamčen. Mi stojimo na raspolaganju kao sila koja daje jamstvo“, rekao je Scholz.

On je odbacio optužbe da njegova Socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD) provodi prorusku politiku te da je popustljiva prema Moskvi. „SPD je uvijek bila stranka čvrsto vezana uz transatlantsku politiku“, rekao je Scholz.

12:09 - Sankcije uvedene Rusiji zbog njezine invazije na Ukrajinu teško će pogoditi rusko gospodarstvo u ovoj godini, ocijenili su ekonomisti u anketi ruske središnje banke. Inflacija će u ovoj godini dosegnuti 22 posto, a bruto domaći proizvod (BDP) past će za 9,2 posto, prognozirali su stručnjaci u anketi objavljenoj u četvrtak. Njihova su se očekivanja pogoršala u odnosu na ožujak, kada su predviđali inflaciju od 20 posto i pad BDP-a za osam posto.

Dva mjeseca od početka rata u Ukrajini pogoršane su i njihove prognoze za iduću godinu, koje sada najavljuju stagnaciju gospodarske aktivnosti. U ožujku anketirani ekonomisti očekivali su 1-postotni rast.

11:21 - Novinska agencija Interfax javlja da je zamjenik zapovjednika ruskog središnjeg vojnog okruga Rustam Minnekajev rekao da Rusija planira preuzeti potpunu kontrolu nad Donbasom i južnom Ukrajinom u sklopu druge faze vojne operacije.

Rekao je i kako je Rusija planira izgraditi kopneni koridor između Krima, koji je Rusija anektirala 2014., i Donbasa. Dodao je i da će kontrola juga Ukrajine dati Rusiji još jedan ulaz u moldavsku otcijepljenu regiju Pridnjestrovlje.

11:15 - Društvenim mrežama širi se snimka četverogodišnje djevojčice Alise koja je već 50 dana skirvena u čeličani Azovstal u Mariupolju. U čeličani se kriju i ukrajinski borci kao i 1000 civila koji nisu uspjeli pobjeći iz grada. Alisina majka je liječnica koja se brine za ranjene u Azovstalu, a video prikazuje djevojčicu Alisu u bunkeru ispod čeličane. 

Više ovdje. 

 

10:24 - Rusko ministarstvo obrane priopćilo je da je tijekom noći pogodilo 58 vojnih ciljeva u Ukrajini, uključujući mjesta na kojima su bili koncentrirani vojnici, skladišta goriva i vojna oprema.

Reuters izvještava da je ministarstvo reklo da je također pogodilo tri cilja koristeći visokoprecizne projektile u Ukrajini, uključujući sustav protuzračne obrane S-300.  

10:15 - Reporter BBC-a javlja kako je noćas na istoku Ukrajine, u gradu Slavjansku, došlo do jačeg granatiranja. 

- Mislili smo da ćemo biti relativno sigurni u stambenoj zoni. Ali nešto poslije 1 sat probudili smo se zbog vrlo glasnog rafala ruskog granatiranja. Sklonili smo se u bunker. Ujutro, nakon što je policijski sat ukinut, pregledali smo štetu. Udarci su bili samo 200 metara od mjesta gdje smo boravili. Na pločniku su bili mali krateri zajedno s razbijenim staklom s prozora obližnjih stambenih blokova - piše BBC.

9:20 - Ukrajina neće pokušati uspostaviti nikakve humanitarne koridore za evakuaciju civila danas jer je situacija na cestama preopasna, rekla je potpredsjednica vlade Irina Vereščuk.

- Zbog opasnosti na trasama danas, 22. travnja, neće biti humanitarnih koridora. Svima onima koji čekaju na evakuaciju: budite strpljivi, izdržite! - poručila je na društvenim mrežama.

8:44 - Ukrajinski parlament objavio je podatke o dječjim žrtvama u ratu. Kažu da je ukupan broj djece pogođene ruskom invazijom 594. Bilo je 208 smrtnih slučajeva djece i 386 ozlijeđenih. 

8:25 - Ruske snage nastavile su djelomično blokirati Harkiv, objavila je ukrajinska vojska u svom dnevnom izvješću u petak. Ruske jedinice pokušavale su se probiti južnije od grada Izjuma u provinciji Harkiv, kako bi opkolile skupinu ukrajinskih vojnika u regiji Donbas, navodi se. Ukrajina je pak u četvrtak odbila 10 napada u regijama Donjeck i Lugansk, dodala je vojska.

Na svim istočnim dijelovima bojišnice ruske trupe pojačale su napade u protekla 24 sata, posebno na područjima Zarečni, Rubežni, Popasnaja, Novotoškovski i Marinka, navodi se u priopćenju. Ukrajina je priopćila da je u posljednja 24 sata oborila 15 ruskih zrakoplova.

7:57 - Diljem ukrajinske regije Kijev započelo je čišćenje neeksplodiranog streljiva koje je ostalo na ulicama nakon žestokih borbi. Tamošnja glavna bolnica kaže da prima sve veći broj pacijenata koji su dirali ili stali na mine i granate.

Državna služba za hitne slučajeve, policija i vojska imaju stručne timove koji rade na terenu kako bi to područje učinili sigurnim.

7:30 - Rusi su oteli lokalnog dužnosnika koji je vodio humanitarni konvoj u regiji Herson, rekla je zamjenica ukrajinskog premijera Irina Vereščuk. Rekla je i da su vojnici Kremlja ponudili oslobađanje dužnosnika u zamjenu za ruske ratne zarobljenike, ali je dodala da je to neprihvatljivo.

Istaknula je i kako su propali napori da se uspostave tri humanitarna koridora u regiji Herson jer ruske snage nisu prekinule vatru. 

6:20 - Vođa Čečena Ramzan Kadirov objavio je video na Telegramu na kojem je prikazano slavlje Čečena u Mariupolju. Kadirov kaže kako je Rusija oslobodila Mariupolj te da se teritorij 'čisti od ukrajinskih nacista', a u videu su prikazani njegovi suborci s oružjem u rukama. 

6:00 - U intervjuu Reuters, gradonačelnik Mariupolja Vadim Bojčenko rekao je da su životi ljudi zaglavljenih u razrušenom gradu u rukama Vladimira Putina. Bojčenko je izrazio svoju frustraciju brzinom evakuacije iz Mariupolja od početka rata. Kazao je da je Rusija "potkopala ovu evakuaciju" koju su započeli "prvih dana ožujka".

- Tražili su da im damo kartu odakle će krenuti evakuacija – mi smo im dali kartu. Pitali su koliko autobusa imamo? Dali smo broj autobusa. I uništili su i demolirali sva ta mjesta, uništili su naše autobuse - rekao je Bojčenko. 

Bojčenko je rekao da je još 100.000 ljudi zarobljeno u gradu i da se vojnici u čeličani Azovstal neće predati.

- Važno je shvatiti da su životi onih koji su još uvijek ondje u rukama samo jedne osobe - Vladimira Putina - dodao je. 

5:00 - Ruske snage zauzele su u četvrtak 42 sela u istočnoj regiji Donjecku, ali bi ih Ukrajina mogla ponovno osloboditi, rekla je novinarima pomoćnica predstojnika ureda ukrajinskog predsjednika. Druga visoka ukrajinska dužnosnica je rekla da se nacionalna vojska suočava s "vrlo teškom bitkom" protiv brojnijih i bolje naoružanih ruskih snaga, prenijela je agencija Interfax Ukraine. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij izjavio je u četvrtak da Ukrajini treba 7 milijardi američkih dolara na mjesec kako bi nadoknadila gospodarske gubitke zbog rata.

VIDEO Rusi u ukrajinskom selu ostavili mine: Stanovnici se vraćaju na svoju odgovornost

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 183

DU
Deleted user
07:31 22.04.2022.

Ne znam što bi uopće bila pravedna kazna za cijeli ruski narod nakon što zvjerski satru i spale cijelu jednu zemlju. Mogu se samo nadati da će ih ovaj licemjerni svijet dugo ostaviti pod sankcijama i izolirati ih od civilizacije kojoj očito ne pripadaju.

PR
prahrvat
06:38 22.04.2022.

Oni koji dobro znaju rusku politiku, nimalo ne dvoje o čemu se ovdje radi. Jučer je latvijski parlament jednoglasno prihvatio rezoluciju u kojoj Rusiju optužuje za genocid nad ukrajinskim narodom.

Avatar @proma-trač
@proma-trač
08:21 22.04.2022.

Nevjerojatna apokaliptična slika koja pokazuje strahote rata i uvijek u nama prisutni potencijal pretvararanja ljudi u zvijeri - u pozadini sve porušeno i spaljeno, a oni ushićeno slave.