IZAZVAO SKANDAL

Gradonačelnik Osake: Seksualne robinje bile su nužne

Foto: Reuters/PIXSELL
Gradonačelnik Osake: Seksualne robinje bile su nužne
15.05.2013.
u 09:39
Oko 200.000 "žena za utjehu" bilo je prisiljeno na seks s japanskim vojnicima na teritorijima pod japanskom okupacijom
Pogledaj originalni članak

Izjava gradonačelnika Osake Torua Hashimota, koji je rekao kako su seksualne robinje za vrijeme 2. svjetskog rada bile \"nužne\", izazvala je oštre reakcije u Japanu i drugim zemljama regije. Oko 200.000 žena, eufemistički nazvanima \"žene za utjehu\", bilo je prisiljeno na seks s japanskim vojnicima u javnim kućama na teritorijima koje je u ratno vrijeme okupirao Japan.

- Kad trče okolo riskirajući svoje živote u teškom emocionalnom stanju, a one im pružaju, ne bih rekao opuštanje, ali nešto takvo, onda svatko može razumjeti da je nužno imati nešto kao što je sustav žena za utjehu - rekao je u ponedjeljak Hashimoto, supredsjednik nacionalističke Japanske stranke obnove. Dodao je kako nema dokaza da je japanska vojska prisiljavala žene da se bave prostitucijom.

Hashimoto je otkrio da je čak američkom vojnom zapovjedniku tijekom posjeta bazi na Okinawi preporučio da američki vojnici više koriste seksualne usluge u Japanu, prenosi CNN.

Japanska vlada nije htjela komentirati izjave, no distancirala se od Hashimota. Shitnaro Ishihara, drugi predsjednik Japanske stranke obnove, stao je u obranu svog kolege.

- Mislim da nije rekao ništa loše - smatra Ishihara. Iz Kine su poručili kako su ih Hashimotove izjave šokirale i razljutile. - Prisilno korištenje žena za utjehu bio je težak zločin japanske vojske počinjen tijekom 2. svjetskog rata, a također je riječ o oštrom kršenju ljudskih prava - rekao je glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Hong Lei.

U Južnoj Koreji zbog Hashimotovih je izjava održan prosvjed više od 60 aktivista za prava žena u kojemu su sudjelovale i bivše \"žene za utjehu\". Prosvjednici su ispred zgrade japanskog veleposlanstva u Seoulu izvikivali antijapanske slogane i pozivali japansku vladu da se ispriča.

- Želim mu strgati njušku da više nikada ne može dati takve bezobzirne izjave - rekla je 86-godišnja bivša seksualna robinja Gil Won-ok.

Južnokorejsko ministarstvo vanjskih poslova izrazilo je razočaranje Hashimotovim izjavama, poručujući kako je riječ o \"ozbiljnom nedostatku povijesnog razumijevanja i poštovanja ženskih prava\".

>> Osuđen na smrt: U tamnici 6 žena držao kao seksualne robinje

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.