DRAMA

Grci, potpišite da ćete se držati dogovora, inače nema pomoći!

Foto: Reuters/PIXSELL
Grci, potpišite da ćete se držati dogovora, inače nema pomoći!
15.02.2012.
u 22:04
Drama se nastavlja: Članice eurozone odgodile odobriti Ateni 130 milijardi eura pomoći pa uzdrmanoj Grčkoj i dalje prijeti bankrot
Pogledaj originalni članak

Ministri financija zemalja eurozone odbili su odobriti novi paket pomoći Grčkoj, što je odluka koja se očekivala u srijedu, ali je odgođena jer najbogatije zemlje eurozone još uvijek, ni nakon dramatičnog glasanja u grčkom parlamentu u nedjelju navečer, nisu uvjerene da će Grčka provesti radikalne mjere štednje. Nova poruka Bruxellesa upućena Ateni glasi: Okej, pristali ste na mjere štednje, ali sad želimo da nas uvjerite da ćete te mjere provoditi i nakon izbora koji se očekuju na proljeće. Ili drugim riječima: dobili smo jamstvo tehničke grčke vlade, ali sada želimo i jamstva buduće demokratski izabrane vlada, odnosno jamstva političkih stranaka koje imaju izgleda pobijediti i formirati buduću vladu.
 – Još nisam dobio potrebna politička jamstva od lidera grčkih koalicijskih stranaka da će primjenjivati program štednje – izjavio je Jean Claude Juncker, predsjednik tzv. Eurogrupe, tijela koje čine ministri financija 17 država koje se koriste eurom.

Najvatrenija pobuna

Izglasavanje radikalnih mjera štednje, koje je grčki parlament prihvatio u nedjelju navečer dok je na ulicama Atene vladala dosad najvatrenija pobuna naroda, bio je najvažniji uvjet za odobravanje 130 milijardi eura, drugog “bail-outa” Grčke.

Ali, iako najvažniji, pokazalo se da to nije bio jedini uvjet. Novi uvjet euro zone Grcima je da se obvežu da nova vlada nakon izbora neće odustati od onoga što je tehnička vlada upravo prihvatila. Za Grke, od kojih se mnogi već osjećaju poniženima i iscrpljenima od višegodišnjih rezova, to bi moglo predstavljati novo poniženje i novi razlog za revolt. Masovno nezadovoljstvo Grka posljednjih dana vidi se i u politički nekorektnim naslovnicama poput one koju je prošli tjedan objavio grčki dnevni list Dimokratia.

Nova runda

Pokraj fotomontaže njemačke kancelarke Angele Merkel u nacističkoj uniformi stajao je naslov “Memorandum macht frei” – ta parafraza natpisa koji je stajao na ulazu u Auschwitz u vrijeme II. svjetskog rata, kada je i Grčka bila pod okupacijom Nijemaca, jasna je aluzija na program mjera štednje koji je EU nametnuo Grčkoj tzv. “memorandumom”.

Ne dobije li Grčka drugu tranšu pomoći, koju lideri eurozone ne srljaju isplatiti, od 20. ožujka neće moći vraćati dugove koji dospijevaju tog datuma, što će i službeno značiti da je zemlja bankrotirala. Čini se da će odluka o spašavanju Grčke biti donesena na sljedećem summitu EU 1. i 2. ožujka.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 13

UK
Ugo Kajvez
22:35 15.02.2012.

Danas je iran obustavio isporuku nafte članicama EU-a, .. grčka je bila najveći kupac te nafte ............. . Ovo će zaista biti ulje/nafta na vatru !!! ...............

DU
Deleted user
07:13 16.02.2012.

Grci,niste ludi da potpisete.. EU..niste ludi da izgubite pare.

UK
Ugo Kajvez
22:34 15.02.2012.

Niste ludi da potpišete !!! ................