Županije gube moć

Grčić: Ako Split upravlja osnovnim, zašto ne bi i srednjim školama koje drži županija?

Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
Grčić: Ako Split upravlja osnovnim, zašto ne bi i srednjim školama koje drži županija?
04.11.2014.
u 13:15
Razmišlja se i da gradovi preuzmu od županije ovlasti nad upravljanjem pomorskim dobrom na području svoga grada
Pogledaj originalni članak

– Ako Grad Split upravlja vrtićima i osnovnim školama, zašto ne bi upravljao i srednjim školama u gradu, a kojima sada upravlja Splitsko-dalmatinska županija? – logika je kojom se u Vladi ravnaju pripremajući takozvani “zakon o velikim gradovima” – Splitu, Rijeci i Osijeku, odnosno pripremajući izmjene Zakona o lokalnoj i regionalnoj samoupravi.

Iako Vlada još nema konačno rješenje, doznajemo kako se priprema zakon koji bi Splitu, Rijeci i Osijeku prepustio ovlasti koje sada imaju njihove županije u decentraliziranim funkcijama – dakle u upravljanju i financiranju školskih i zdravstvenih ustanova te sustava socijalne skrbi.

"Vlada nije slijepa"

– Mi uzimamo u obzir činjenicu da su to složeni sustavi koji već petnaestak godina funkcioniraju na određeni način. Stoga razmišljamo da im cijelu 2015. godinu damo za pripremu, da to bude prijelazno razdoblje za spuštanje ovlasti sa županija na ta tri velika grada – rekao nam je ministar Branko Grčić.

Dodaje kako “Vlada nije slijepa i kako će ozbiljno razmotriti” pa eventualno i prihvatiti neke od konstruktivnih kritika župana. Primjerice, župani tvrde kako nije pametno razdvajati sustav županijskih ljekarni na “gradski” i “županijski” jer će gradske biti profitabilne, a županijske će stvarati gubitke. Grčić kaže kako će pozorno razmisliti o takvim argumentima. No, osim decentraliziranih funkcija (zdravstvo, školstvo, socijalna skrb), Vlada razmišlja da Split, Rijeka i Osijek preuzmu od županija još neke funkcije. Doznajemo kako se u Vladi razmišlja da gradovi preuzmu od županije ovlasti nad upravljanjem pomorskim dobrom na području svoga grada.

>>Da se odluči odmah, županije nije moguće ukinuti prije kraja 2025.

>>Prva točka rasprave o ustavnim promjenama: lokalna/regionalna samouprava

OTVORILA DUŠU ZA VEČERNJI

Jelena Perčin: 'S prvim suprugom imam fenomenalan odnos, a Momo djecu 'na papiru' može viđati svaki drugi vikend'

– U trenutku kada su mediji dobili informaciju da smo se Momo i ja razveli, mi smo već godinu dana bili zapravo razvedeni. Tako da je sada već prošlo dvije godine otkad je svatko krenuo svojim putem. Svojoj djeci nikada nisam rekla: "Vaši mama i tata više se ne vole." To mi je grozno! Uvijek sam im objašnjavala da volim njihovog tatu, ali da više nismo zaljubljeni – između ostalog, kazala je glumica Jelena Perčin u velikom intervjuu za Večernji list.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 3

ST
stric15
14:05 04.11.2014.

....ovo je prvi korak .... ka rastakanju Hrvatske......uostalom zato su drugovi i došli na vlast

SH
Shaman
13:41 04.11.2014.

Ako su to prvi koraci ka ukidanju županija onda je to u redu