Nove kritike iz Strasbourga

GRECO: Hrvatska djelomično provela osam preporuka protiv korupcije, a devet uopće nije

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
Marin Mrčela
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
Marin Mrčela
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL
Zagreb: Kandidat za predsjednika Vrhovnog suda Marin Mrčela
22.12.2021.
u 09:55
GRECO pozdravlja činjenicu da je u tijeku odustajanje od prakse da se novčane kazne mogu plaćati u gotovini na ruke policijskim službenicima
Pogledaj originalni članak

Nijednu od 17 preporuka GRECO-a, stručnog tijela Vijeća Europe specijaliziranog za sprečavanje korupcije, Hrvatska nije provela na zadovoljavajuć način, priopćeno je danas iz Strasbourga. Preciznije, osam preporuka Hrvatska je provela djelomično, a devet uopće nije provela.

GRECO, punim nazivom Skupina država protiv korupcije, godinama objavljuje evaluacijska izvješća o Hrvatskoj, a danas je objavljeno peto takvo izvješće. Na čelu GRECO-a slučajno je, od 2016., jedan Hrvat, zamjenik predsjednika Vrhovnog suda RH Marin Mrčela

Prema jutros objavljenom priopćenju iz Vijeća Europe, GRECO smatra da novi nacrt Zakona o sprečavanju sukoba interesa ide u pravom smjeru prema ispunjavanju nekih preporuka. Na primjer, predviđa nove mehanizme povećanja integriteta najviših dužnosnika izvršne vlasti, posebno mehanizam za prijavljivanje sukoba interesa, pisanje godišnjih izvješća o imovini i odredbe o razdoblju “hlađenja” nakon napuštanja državne službe. Međutim, GRECO napominje da tek treba ocijeniti te izmjene zakona jednom kad budu izglasane. 

Izvješće GRECO-a bavi se i korupcijom u policiji, pa tako pozdravlja činjenicu da je u tijeku odustajanje od prakse da se novčane kazne mogu plaćati u gotovini na ruke policijskim službenicima. GRECO pozdravlja i uključivanje predavanja o integritetu u školovanje i kasniju obuku policajaca, tijekom već zasnovanog radnog odnosa. GRECO zamjera Hrvatskoj to što još nije usvojena revizija etičkog kodeksa policije, kao i to što nema sveobuhvatne procjene područja policijskog rada u kojima postoji rizik od korupcije. 

GRECO je, inače, ove godine bio jedna od brojnih meta napada predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića, koji je to tijelo Vijeća Europe nazvao “nekakvim kvazitijelom” koje “smišlja mudra rješenja”. Temeljem prijašnjih preporuka GRECO-a, Hrvatska je 2018. promijenila zakon o sudovima na način da je u izbor predsjednika Vrhovnog suda uvela javni poziv, što se predsjedniku Milanoviću nikako nije svidjelo kad je trebao predložiti imenovanje novog predsjednika VS-a. 

VIDEO EK prihvatio propis o COVID potvrdama: Vrijedit će devet mjeseci, s boosterom bez ograničenja

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 19

IN
inroom
10:01 22.12.2021.

plenkoviić nije pasivan na korupciju, on ju aktivno štiti

Avatar Scopus
Scopus
10:21 22.12.2021.

Ako se želi zaustaviti iseljavanje stanovništva borba protiv korupcije je najučinkovitija mjera jer ljudi iseljavaju u države gdje je niska razina korupcije a ne u države koji im plaćaju da dođu u njih. I znaju ovi na vlasti sve to ali ako nema plodova korupcije za njih i njihove čemu onda vlast?

MU
Muzakus
10:11 22.12.2021.

Super je kako vlast zna provesti projekte poput uvodjenja eura i Schengena, ali "ne zna" smanjiti korupciju, niti reorganizirati javnu upravu, niti počistiti mirovine od kukolja, niti zatvoriti rupe u nabavi zdravstva. Gdje se ne dira njihova ekipa koja siše HR tu se nešto radi, ostalo se razmazuje, da prodju godine...