BIH i EU

Grlić Radman: "Članstvo BiH u EU i NATO su nacionalni interesi RH, neostvarivi bez ravnopravnosti Hrvata"

Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL
Zagreb: Gordan Grlić Radman primio ministra vanjskih poslova Kraljevine Saudijske Arabije princa Faisala bin Farhan Al Sauda
Foto: Zeljko Hladika/PIXSELL
Zagreb: Ministar Grlić Radman otvorio izložbu kolaža Bokeljski Hrvati 2021.
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
Rektor Damir Boras
17.03.2022.
u 12:38
U Neumu se održava peta po redu konferencija naziva "Razvezivanje čvora – BiH na putu prema članstvu u EU i NATO savezu"
Pogledaj originalni članak

Hrvatski šef diplomacije Gordan Grlić Radman izjavio je u četvrtak kako je članstvo BiH u euroatlantskim integracijama nacionalni interes Hrvatske koji se po njemu neće moći ostvariti bez jednakopravnosti tamošnjih Hrvata.

- Republika Hrvatska je na međunarodnoj sceni najveći i iskreni zagovornik euroatlantskih asocijacija. To je naš jasan nacionalni interes. To neće biti moguće bez rješavanja legitimnih i legalnih zahtjeva Hrvata u BiH - rekao je Grlić Radman na konferenciji u Neumu, u poruci upućenoj online, govoreći o reformama u BiH.

U Neumu se održava peta po redu konferencija naziva "Razvezivanje čvora – BiH na putu prema članstvu u EU i NATO savezu", u organizaciji Sveučilišta u Mostaru, Hrvatske akademije za znanost i umjetnost u BiH i sveučilišta iz Republike Hrvatske na kojoj sudjeluje više znanstvenika, političkih dužnosnika i stranih diplomata.

Hrvatski šef diplomacije pojasnio je kako je hrvatska strana u BiH bila najkonstruktivnija u postizanju dogovora o izmjenama izbornog zakona, nudeći prijedloge kako to napraviti.

U Sarajevu se u četvrtak nastavljaju razgovori o izbornoj reformi uz posredovanje diplomata SAD-a i EU-a.

Grlić Radman je dodao kako u BiH nije "razriješen problem političke obespravljenosti Hrvata, te stabilnosti i institucionalne funkcionalnosti BiH".

Po njemu, ključni razlog za to su dvije dominantne politike koje se sukobljavaju u BiH, separatistička i unitaristička.

- Teško je reći koja je pogubnija za hrvatski narod. Obje politike izravno ruše povijesne i ustavne temelje BiH, zajedničke države tri jednakopravna konstitutivna naroda i građana. Bez poštivanja tih načela neće biti razrješenja čvora BiH kao funkcionalne i stabilne države čiji je put trasiran prema EU i NATO - dodao je hrvatski šef diplomacije.

Predsjednik Hrvatskog narodnog sabora BiH Dragan Čović rekao je kako se u BiH mora očuvati višenacionalni karakter države, te da domaći političari aktualnu krizu u Ukrajini moraju shvatiti kao priliku.

Američki veleposlanik u BiH Michael Murphy pozvao je političke lidere u BiH na postizanje kompromisa kako bi se zemlja približila Europskoj uniji.

- U Europskoj uniji i zapadnom Balkanu nastao je novi geopolitički trenutak. Na liderima je da iskoriste tu priliku. Lideri BiH imaju prigodu brže povesti je prema EU na temelju kompromisa i pomirenja - rekao je Murphy.

Rektor Sveučilišta u Mostaru istaknuo je kako krize nude prigodu.

- Smatram da imamo vođe koji vjeruju da se Bosna i Hercegovina ali i svijet može promijeniti, ne ubijanjem i pucanjem, nego stvaranjem i nadmetanjem, vođe koji su spremni radije biti kontroverzni iz dobrih razloga nego popularni iz loših, vođe koji svoju maštu koriste češće od svojih sjećanja - rekao je Tomić.

Rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras također se dotaknuo rata u Ukrajini kao važne opomene.

- Događaji na istoku Europe sugeriraju da je dobro ući u organizacije koje će nam jamčiti sigurnost gdje ćemo razvijati i njegovati baštinu i naše identitete, izgrađivati modernu Europu - rekao je Boras.

VIDEO Milanović je uručio zahvalnice i časničke bodeže umirovljenim generalima, admiralima...

TUŽNA SUDBINA PLEMIĆKOG DVORCA

Mali grof bio je omiljen među svojim vršnjacima. U školu je dolazio kočijom. A uz ovaj dvorac veže se i jedna legenda

Iako su ovi čvrsti, više od šest stoljeća stari temelji na kojima je izgrađen dvorac u Cerniku, preživjeli čak i tursko osvajanje, a sam dvorac preživio je Prvi i Drugi svjetski rat te Domovinski rat i potres koji mu je znatno oštetio krovište, pitamo se hoće li taj biser arhitekture preživjeti i nemar i zaborav, kako vlasnika, tako i hrvatskih institucija?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

Avatar Croatino
Croatino
14:29 17.03.2022.

Nasa vanjska politika je sramota. Kao prvo se moramo rijesiti Covica, koji suradjuje sa Dodikom, koji nije samo neprijatelj hrvata nego i ruski igrac. Kao drugo sad moramo iskorititi situaciju da se prestane sa pregovorima Srbijom o ulasku u EU. Dokazali su da nisu dostojni biti zemlja EU. Ako stavrno zele, onda nisu u pitanju samo sankcie Rusiji, nego i odgvori na pitanja nestalih iz domovinskog rata. Mi dosad umjesto da ih kocimo pomazemo da sto prije udju. Kad budu spremi, slobodno mogu u EU, ali sa ovom generacijom politicara i politike neka idu u neki savez sa Rusijom.