'Omiljeni' Milanovićevi ministri u Bruxellesu

Grlić Radman: Hrvatski građani ne zaslužuju verbalno nasilje i kulturu kavge

Foto: Vjeran Zganec Rogulja/Robert Anic/PIXSELL
Zagreb: Ministri Di Maio i Grlić Radman potpisali zajedničke izjave i obratili se medijima
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
Gordan Grlić Radman
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
Zagreb: Ministar Gordan Grlić Radman u društvu veleposlanika obišao je izložbu "Hrvatska svijetu"
15.11.2021.
u 19:13
Čiji sam ja proizvod? Ja sam proizvod Franje Tuđmana - rekao je i dodao kako je ponosan da je jednim “djelićem pridonio stvaranju hrvatske službe vanjski poslova”.
Pogledaj originalni članak

Ministri vanjskih poslova i obrane, Gordan Grlić Radman i Mario Banožić, danas i sutra sudjeluju na sastancima Vijeća Europske unije u Bruxellesu, ali ni tu ne mogu izbjeći novinarska pitanja o predsjedniku Republike koji ih praktički svakodnevno spominje u “verbalnom nasilju”, kako je to danas opisao Grlić Radman.

- Nemam doista vremena za prazne priče i niska podmetanja. Ovdje su puno važnije teme o kojima smo danas u Bruxellesu razgovarali. Uvlačiti se u određeni prostor u kojem vlada verbalno nasilje i kultura kavge, mislim da tome nema mjesta ovdje i mislim da to ne zaslužuju hrvatski građani - rekao je ministar vanjskih poslova kad su ga novinari pitali kako komentira današnji istup predsjednika Zorana Milanovića koji ga je spominjao tijekom posjete Vatikanu. 

U razgovoru s novinarima nakon susreta s papom Franjom, Milanović je kazao da je Grlić Radman "običan licemjer” koji se “presvlači brže od Batmana, Spidermana i Supermana u jednom kadru" te da “nikada ne bi postao ambasador na pragu 60. godine” da nije bilo Milanovićeve vlade. 

- To je dobio od mene zahvaljujući Vesni Pusić - rekao je predsjednik Milanović. 

Ministar Grlić Radman objasnio je da se u Hrvatsku vratio 1991. na poziv prvog hrvatskog predsjednika, čije je predavanje u Švicarskoj pomogao organizirati u travnju 1989. kao predsjednik hrvatske kulturne zajednice u toj zemlji.

- Čiji sam ja proizvod? Ja sam proizvod Franje Tuđmana - rekao je i dodao kako je ponosan da je jednim “djelićem pridonio stvaranju hrvatske službe vanjski poslova”. - Ja sam izvorni hrvatski diplomat, puno stariji od svih ovih koje ste naveli - dodao je Grlić Radman, očito misleći na diplomatski staž Milanovića i Vesne Pusić. 

Ministar obrane Mario Banožić pridružio se sastanku Vijeća za vanjske poslove EU večeras, jer je sastanak, koji je jutros započeo u klasičnom formatu šefova diplomacije, oko 18:30 proširen na format šefova diplomacije i ministara obrane. Tema je tzv. Strateški kompas Europske unije. No, pred novinare ministar Banožić nije planirao stati danas, već sutra. 

Od jutra su ministri vanjskih poslova najviše raspravljali o situaciji na granici s Bjelorusijom, protiv koje su uvedene nove sankcije zbog hibridnog napada na EU kroz instrumentaliziranje migranata, ali prva točka dnevnog reda bila je situacija na zapadnom Balkanu. 

U izjavama uoči sastanka, visoki predstavnik za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell rekao je da “u Bosni i Hercegovini postoje tendencije koje podrivaju jedinstvo zemlje i koče njezin razvoj”. Europska unija je zabrinuta ponašanjem Milorada Dodika i njegovim prijetnjama koje vode u separatizam, ali ponovo je hrvatski šef diplomacije bio taj koji je separatizam iz Banja Luke svrstao u isti rang s unitarizmom iz Sarajeva.

- Rastući unitarizam i separatizam produbljuju nestabilnost u BiH. Ključ za rješenje je potpuno poštivanje principa jednakosti triju konstitutivnih naroda - rekao je Gordan Grlić Radman u izjavi uoči sastanka. - Svi oni koji izbjegavaju, koji odugovlače s dogovorom (o reformi izbornom zakonu, op.a.), preuzimaju veliku odgovornost i veliki rizik za budućnost BiH - dodao je u izjavi novinarima nakon sastanka. 

Na samom sastanku, iza zatvorenih vrata, ministar Grlić Radman rekao je i da Hrvatska ne misli da Srbija dobro napreduje na putu prema EU jer se veličaju ratni zločinci, ne priznaju prava hrvatske manjine i ostaju neriješena i druga pitanja poput nestalih iz vremena Domovinskog rata. 

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 22

Avatar cuvarkuca
cuvarkuca
19:39 15.11.2021.

Za ovakve likove Bosanci imaju odličan izraz, Ni smrdi ni miriše.

ME
Meter
18:46 15.11.2021.

Vjetrokaz

BI
bikica7
19:35 15.11.2021.

Bože, čuvaj Hrvatsku od unutarnjeg neprijatelja.