Naraštaje Grobničana hranila je palenta kompirica pa je to tradicionalno jelo izniklo iz štedljive tradicije, uz nadaleko poznati grobnički sir, postalo zaštitnim znakom Grobinšćine koje je dobilo i svoju manifestaciju - "Festival palente i sira" koji se danas, četvrti put zaredom, održao u Dražicama. Festival je zajednički projekt turističkih zajednica općina Jelenje i Čavle koje su tradiciju pretvorile u turističku atrakciju.
Na trgu u Dražicama u "pinjati" od 750 litara skuhalo se 500 kilograma palente kompirice. Priprema je počela već poslije podneva kad je počelo guljenje 350 kg krumpira koji je skuhan, potom zgnječen, a onda je u njega dodano dvjestotinjak kilograma palente - kukuruznog brašna. Sve se to kuhalo dok jelo nije bilo gotovo. A bilo je gotovo, kazali su znalci, kad se palenta počela odvajati od palentara.
Veliko finale, istresanje palente na "taruj" promjera tri metra, uz pomoć specijalno konstruirane dizalice, nestrpljivo se čekalo pa je i pozdravljeno pljeskom i uzvicima okupljenih. Na tanjurima se uz palentu kompiricu našao i komad grobničkog sira, a nakon okrepe slasnim domaćim zalogajem Grobničani i brojni posjetitelji bili su spremni za feštu do kasno u noć.
La mula de Parenzo http://www.youtube.com/watch?v=1taLPiBp1mU