Dani ponosa i slave

Gromovi su zagrmjeli prije 20 godina i poveli borbu za slobodu

Foto: 'Dominik Grguric«'
Gromovi su zagrmjeli prije 20 godina i poveli borbu za slobodu
03.03.2011.
u 17:31
Kroz postrojbu je prošlo više od 1000 članova, sedam ih je smrtno stradalo, čak 50 ranjeno, a 12 ih je bilo zatočeno
Pogledaj originalni članak

Uz mnogobrojne goste i uzvanike, nekadašnje članove postrojbe te obitelji poginulih pripadnika u bazi Interventne policije u Malom Erjavcu proslavljena je 20. godišnjica osnutka Specijalne jedinice policije Grom Policijske uprave karlovačke.

– Jedinica je osnovana 1. ožujka 1991. godine. Odmah smo krenuli u bitke, u sama žarišta oružane pobune. Bili smo prva legalna oružana postrojba koja je u Domovinskom ratu krenula u obranu Karlovca, Ogulina, Slunja i Duge Rese. Kroz nju je prošlo više od 1000 pripadnika aktivnog i pričuvnog sastava, a ratovali smo na svim hrvatskim ratištima. U akcijama je sedam policajaca poginulo, 50 ih je ranjeno, a 12 zatočeno. Nakon rata od posljedica ranjavanja i bolesti umrlo ih je još 25 – podsjetio je Dražen Perković, zapovjednik Interventne jedinice policije. 

U sastavu postrojbe i danas je 20 ljudi, koji su ušli u njezin sastav na osnutku, kojima su uručene plakete.

– Obostranom abolicijom vezanom uz događaje u Domovinskom ratu stvorile bi se povijesne pretpostavke boljeg života na ovim područjima – rekao ja na biskup Juraj u propovijedi na misi zadušnici članovima postrojbe.

– U to vrijeme obrana domovine bila je naša moralna obveza. Tko danas pokušava drukčije tumačiti te događaje iz naše prošlosti, prikriva pravu istinu o vremenu, narodu i događajima u devedesetim godinama – kaže biskup Jezerinac.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.