WIKILEAKS

H. Clinton naredila: Doznajte sve o slovenskom sporu s Hrvatskom

Foto: 'WILLIAM WEST'
H. Clinton naredila: Doznajte sve o slovenskom sporu s Hrvatskom
Autori sž/vlm, sve/vlm
03.12.2010.
u 19:15
U Njemačkoj je zabilježena prva politička žrtva WikiLeaksovih objava. Helmut Metzner, šef ureda njemačkog ministra vanjskih poslova Guida Westerwellea, smijenjen je jer je identificiran kao američki informator
Pogledaj originalni članak

Američka državna tajnica Hillary Clinton zatražila je sredinom lipnja 2009. od veleposlanstva u Ljubljani da prikupi što više podataka o slovenskome graničnom sporu s Hrvatskom, piše u depeši koju je objavio WikiLeaks. Nekoliko dana prije toga objavljeno je da je SAD bio usmjeren na otklanjanje slovenske blokade hrvatskih pristupnih pregovora.

Usto, Clinton je tražila detaljne podatke o slovenskim dužnosnicima. Uz zahtjeve za, primjerice, dnevnim rasporedom, ističe se naputak da se nabave brojevi računa njihovih kreditnih kartica.

U međuvremenu je u Njemačkoj zabilježena prva politička žrtva posljednje WikiLeaksove objave. Helmut Metzner (48) identificiran je kao osoba iz vladajuće koalicije konzervativaca (CDU i CSU) te liberala (FDP) koja je američkom veleposlanstvu odavala detalje koalicijskih pregovora. Skandal je utoliko veći što je riječ o samom šefu ureda njemačkog ministra vanjskih poslova Guida Westerwellea, inače najpoznatijeg liberala. Da krtica potječe iz FDP-a, naslućivalo se još početkom tjedna, no Westerwelle je izjavljivao da “u to ne vjeruje”. Metzner je nakon otkrića odmah smijenjen, uz golemu štetu nanesenu FDP-u, pa su neki od parlamentaraca FDP-a čak stali javno tražiti da SAD opozove svog veleposlanika u Berlinu Philipa Murphyja. Unatoč brojnim nimalo diplomatskim detaljima koji su procurili, DPA prenosi izjavu glasnogovornika vlade Angele Merkel da “savezna vlada ni u kom slučaju ne traži opoziv veleposlanika”.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 34

EU
eugenie
15:24 08.12.2010.

pa ako su ovi Sloveneri sve pokrali, Sipo, iz bivše juge, tko pametan ime je to dozvolijo? Znaci da su kvake bile preslabe... LOL I sto se to uostalom moglo sve tamo pokrasti??! Mozda svinje i ostala stoka?

OB
-obrisani-
19:45 03.12.2010.

Dotična persona je trebala da se raspita dali postoji neko muško koje zainteresovan za nju. Pošto je ispušena muštikla. Monika je mnogo bolje zadovoljavala njenog muža.Nije mi jasno šta njen muž našao pozitivno u njoj.

OB
-obrisani-
04:45 04.12.2010.

Za sve je kriv SDP - prokleti bili,sve su uništili