HDZ

H. Hitrec: Dalmacija je epicentar pokreta otpora

06.01.2002.
u 00:00
* HDZ neće odustati od Tuđmanove politike, u kojoj je jedan stup čuvanje domovine, a drugi socijalno-gospodarski program - kazao je Ivo Sanader * "Večer HDZ-a" plesom su otvorili Vladimir Šeks i Zdenka Babić-Petričević te splitski gradonačelnik u ostavci Ivica Škarić i njegova supruga
Pogledaj originalni članak

SPLIT - Dvanaesta godišnjica osnutka HDZ-a obilježena je jučer u prepunoj dvorani hotela "Marjan". Predsjednik stranke dr. Ivo Sanader poručio je, istaknuvši kako to čini s povijesnog mjesta na kojem je dr. Tuđman pozvao Hrvatsku na ostvarenja hrvatske slobode, da je rezultat ove vlasti porazan. Nesposobna vlast, nastavio je, napadima na Franju Tuđmana, HDZ, branitelje i Domovinski rat pokušava zamazati oči hrvatskoj javnosti.

- Danas u Hrvatskoj nema šanse da itko šuti, a mi koji smo Hrvatsku stvarali govorit ćemo glasnije i žešće nego jučer. General Ante Gotovina nije nikakav ratni zločinac, nego heroj i vitez - ustvrdio je Sanader, a okupljeni su počeli skandirati: "Ante! Ante!"

Sanader je poručio da se HDZ nikad neće odreći hrvatskih vitezova te da vlast ima ustavnu i moralnu obvezu brinuti se o Hrvatima u BiH. Komentirao je i izjave Dražena Budiše koji, smatra Sanader, nije bilo tko u hrvatskoj politici, a koji mu je kazao da je glavna haaška tužiteljica Carla del Ponte vicepremijeru Graniću rekla da će hrvatska Vlada biti zadovoljna dvjema optužnicama. HDZ je od Račana tražio da potvrdi je li ta izjava istinita.

- Inzistiramo na tome da Haag proganja ratne zločince, a ne heroje i vitezove. HDZ je izvukao poruke i pouke od 3. siječnja, a stranka želi služiti narodu i vratiti se u bazu, ne smijemo se odricati Hrvata u BiH kako to čini ova vlast. Moramo mijenjati ovu vlast, koja je pokazala da se ujedinila samo na jednom programu - srušiti Franju Tuđmana i HDZ. HDZ neće odustati od Tuđmanove politike, u kojem će jedan stup biti čuvanje domovine, a drugi socijalno-gospodarski program - kazao je Sanader te uoči 7. općeg sabora HDZ-a poručio kako u HDZ-u neće biti ni sukoba ni raskola.

Vladimir Šeks ocijenio je da se HDZ mora vratiti na kormilo hrvatske države kako bi se prekinuo proces koji je vladajuća oligarhija na čelu sa SDP-om proglasila procesom detuđmanizacije i dehadezeizacije. Aktualnoj vlasti poručio je da su već jednom i pol nogom sišli s vlasti, ali da to još ne znaju. Potpredsjednik HDZ-a Hrvoje Hitrec Dalmaciju je prozvao "epicentrom pokreta otpora protiv nove komunističke agresije" te pozvao na prijevremene izbore koji, kako je kazao, "moraju biti glogov kolac u srce komunističkih vampira".

- Komunizam se uvukao na mala vrata u novostvorenoj hrvatskoj državi, a naša je obveza na izborima da on ode sa scene i više se nikad ne vrati. Kao što smo vjerovali Franji Tuđmanu 1990., vjerujmo izabranom vodstvu HDZ-a na čelu s dr. Sanaderom. Izolirajmo pojedince koji unose razdor - podržao je Glavaš Sanadera.

Sudionicima svečane sjednice splitskog HDZ-a obratio se i Ivan Drnić, dopredsjednik Nacionalne mladeži HDZ-a, poručujući kako mladež nije ključ razdora u HDZ-u. Na sjednici redali su se govornici, mahom čelnici stranke, no među njima nije bio Ivić Pašalić. Na skupu je govorio i predsjednik Stožera za obranu digniteta Domovinskog rata Mirko Čondić.

Navečer je u prepunom hotelu "Split" održana tradicionalna "Večer HDZ-a", na kojoj su se za dobar štimung pobrinuli grupa "Tajna veza" i Kićo Slabinac. Ples su otvorili Vladimir Šeks i Zdenka Babić-Petričević, a pridružio im se splitski gradonačelnik u ostavci Ivica Škarić sa suprugom. Na HDZ-ovoj zabavi bili su i predstavnici DC-a, HSS-a, SHP-a i HDRS-a.

Maja Pejković-Kaćanski

Pogledajte na vecernji.hr