HAC-ONC

Policija istražuje spornu zimsku službu

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
Snijeg na autocesti
Foto: MUP
Policija istražuje zimsku službu
Foto: MUP
Policija istražuje zimsku službu
24.03.2015.
u 13:00
Unutarnja kontrola utvrdila je da je ove sezone održavanje autocesta zimi dvostruko skuplje nego prošle sezone
Pogledaj originalni članak

Policija istražuje spornu dodjelu poslova zimskog održavanja autoceste koju je tvrtka Hrvatske autoceste – Održavanje i naplata cestarine (HAC-ONC) sklopila za sezonu 2014/2015. U HAC-ONC-u potvrdili su nam da su iz PU zagrebačke zatražili dokumentaciju o zimskoj službi.

Večernji list u više je navrata pisao o spornom natječaju za ovosezonsku zimsku službu, a povod je interesu policije za taj slučaj, prema svemu sudeći, i anonimna kaznena prijava podnesena protiv šefa uprave Gorana Grpca te ostalih čelnika HAC-ONC-a zbog zimske službe. Usto je i Unutarnja kontrola HAC-a utvrdila da je ove sezone HAC-ONC plaćao uslugu čišćenja autocesta od snijega vanjskim kooperantima dvostruko više nego prošle sezone. Tako je lani cijena pasive po kamionu bila 12.500 kuna, a ove godine čak 21.500 kuna. Kada bi snijeg pao, cijena sata njegova čišćenja s autocesta ove se sezone plaćala 800 kuna, a prošle sezone 450 kuna.

Unutarnja kontrola izračunala je da je do veljače HAC-ONC kooperantima za zimsko održavanje autocesta platio 4,8 milijuna kuna, dok bi prema cijenama iz prošlog ugovora taj trošak bio dvostruko manji – 2,4 milijuna kuna. Pri tome HAC-ONC ove sezone nije morao na sklapanje novog ugovora s kooperantima jer je još vrijedio četverogodišnji okvirni sporazum sa starim cijenama. No pod pritiskom kooperanata išli su na sklapanje novog ugovora. U HAC-ONC-u kažu da su ugovor za zimsku službu potpisali uz suglasnost Nadzornog odbora i da će na zimsku službu potrošiti ukupno oko 6,2 milijuna kuna.

>> Policija upala u HAC-ONC zbog tečaja za menadžere

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 3

ZD
zdepar
17:36 24.03.2015.

dakle ne treba prodavati autoceste, samo pozatvarajte lopove

UI
uvijek i sve
10:17 25.03.2015.

Najbolje rješenje za autoceste je spajanje HAC-a i Hrvatskih cesta. Pri registraciji vozači bi doplatili 200-300 kuna i mogli bi se "besplatno" voziti autocestama cijelu godinu. Naljepnica tehničkog pregleda bi hrvatskim vozačima bila vinjeta, a turisti bi i dalje plaćali po prijeđenim kilometrima. - Uvijek i sve za Hrvatsku, a jedinu i vječnu nam Hrvatsku nit za što! -

OB
ObrenM
14:13 24.03.2015.

Hac se nikad nije rijesio "uhljebljenog"i lopovskog kadra.Osobno sam pred par godina pitao poznanika(kojeg je zaposlila sestra-saborska zastupnica),zaposlenog u Hac-u,vjerujte nije znao sto radi.To mu pitanje nebi niti postavio,da nisam vidio,da malo kada ne radi svoj maloobrtnicki posao u gradu u komu mu ja registriran obrt.Ode seka iz sabora a braco na startni polozaj.Kada bi se sve trulo iz cesta maknulo i zaposlile strucne osobe,ali duplo manjeg brojcanog stanja ,nebi trebalo monetizacije.