resorni ministar

Hajdaš Dončić: Ne znam ništa o poskupljenju brodskih karata

Foto: Duško Jaramaz/PIXSELL
Hajdaš Dončić: Ne znam ništa o poskupljenju brodskih karata
26.04.2013.
u 14:01
Prijedlog o usklađivanju odnosi se isključivo na brze katamaranske linije. Cijene za otočane u najvećem broju slučajeva ostaju iste, poručuje ministar.
Pogledaj originalni članak

Iako je u četvrtak dio medija objavio informaciju kako će putničke karte na brodskim i brzobrodskim linijama od 1. lipnja otočanima poskupjeti za 20 posto, a ostalim putnicima između 40 i 173 posto, jer je Agencija za javni obalni linijski prijevoz dobila znatno manje novca za subvencioniranje brodskih linija, ministar prometa Siniša Hajdaš Dončić izjavio je danas da nema takvu informaciju.

– Usklađivanje radi Agencija i njihov prijedlog o usklađivanju odnosi se isključivo na brze katamaranske linije, a to nisu trajektne linije. Cijene trajektnih linija i cijene za otočane u najvećem broju slučajeva ostaju iste. Moguće su na katamaranima minimalne korekcije cijena, ali apsolutno poštujemo pravo otočana – poručio je Hajdaš Dončić.

Priopćenjem se oglasila i Agencija za obalni promet naglašavajući da će u slučajevima poskupljenja otočnih karata, ono biti minimalno, odnosno karta bi poskupjela svega nekoliko kuna.

- Prema prijedlogu novog cjenika, karte ne bi poskupjele na svim linijama, kao što ni cijena otočne karte ne bi bila nužno povećana na svim brzobrodskim linijama. Nužno je istaknuti kako je povećanje cijena ujedno neophodno za održivost i funkcioniranje brzobrodskih linija, na što se troši 38,24 % ukupnog iznosa potpora u obalnom linijskom pomorskom prijevozu - tvrde iz Agencije te dodaju:

- Ističemo da su cijene karata na brzobrodskim linijama bile nepromijenjene sve do 2011. godine kada je zbog usuglašavanja s trajektnim prometom uveden novi tarifni sustav, no ni tada se nisu mijenjale cijene karata za otočno stanovništvo. Prema još neusvojenom cjeniku, u tom bi slučaju putna karta od Splita do Lastova poskupjela 3, a primjerice put od Šibenika do Žirja samo jednu kunu. Zadrani bi se u tom slučaju do Silbe vozili s kartom skupljom za dvije kune, dok na nekim linijama, kao što su Zadar-Sali i Dubrovnik-Sobra, korekcija cijena za otočane nije niti predložena - zaključuju iz Agencije.

>>Ovo su moguće nove cijene karata na brzobrodskim linijama

>>Poskupljuju putničke karte na brodskim linijama, neke i za 173%

>>Bebić: SDP-ov plan 21 za otoke – ukinuti život na njima!

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.