HAKOM:

Razine elektromagnetskih polja u školama i vrtićima znatno ispod propisane

Foto: Igor Kralj/PIXSELL
vrtići
Foto: Duško Marušić/PIXSELL
vrtić u Umagu
02.11.2016.
u 13:53
Mjerenja su provedena u razdoblju od veljače do listopada ove godine na cijelom području Hrvatske.
Pogledaj originalni članak

Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM) provela je mjerenje razina elektromagnetskih polja na 156 lokacija dječjih vrtića, škola i dječjih igrališta, a mjerenja su pokazala da su razine elektromagnetskih polja na svim mjernim lokacijama znatno ispod propisanih razina, izvijestili su u srijedu iz HAKOM-a. 

Mjerenja su provedena u razdoblju od veljače do listopada ove godine na cijelom području Hrvatske, na lokacijama vrtića i osnovnih škola u čijoj blizini postoje izvori elektromagnetskih polja (osnovne postaje mreža pokretnih komunikacija, odašiljači radija i televizije i sl.).  Ukupno su izmjerene 156 lokacije, od čega 82 dječja vrtića, 67 škola i 7 dječjih igrališta. 

Cilj mjerne akcije bila je dodatna provjera baznih postaja u mrežama pokretnih komunikacija te ostalih radiokomunikacijskih odašiljača u odnosu na propise o zaštiti od elektromagnetskih polja u područjima povećane osjetljivosti. Mjerenja su, objašnjava se, obavljena najsuvremenijom, certificiranom mjernom opremom HAKOM-a, koja se sastoji od širokopojasne antene i analizatora spektra upravljanog računalom kako bi se smanjila mogućnost ljudske greške.

Za svaku mjernu točku izrađeno je pripadajuće izvješće s detaljnim opisom mjerne opreme, mjernim točkama, analizom dobivenih mjernih rezultata i zaključkom jesu li razine elektromagnetskog polja unutar propisanih graničnih vrijednosti iz Pravilnika o zaštiti od elektromagnetskih polja. U sve dobivene mjerne rezultate uračunata je i mjerna nesigurnost. 

U skladu s navedenim rezultatima mjerenja, sve bazne postaje mreža pokretnih komunikacija i odašiljači ostalih radiokomunikacijskih službi na predmetnim lokacijama postavljeni su sukladno Pravilniku o posebnim uvjetima postavljanja i uporabe radijskih postaja, odnosno razine elektromagnetskih polja na području predškolskih i osnovnoškolskih ustanova znatno su manje od maksimalno dopuštenih razina propisanih Pravilnikom o zaštiti od elektromagnetskih polja.

Hrvatski pravilnik, inače, propisuje znatno strože granične razine od Preporuka Vijeća Europske unije o ograničavanju izlaganja ljudi elektromagnetskim poljima. 

Ovo je bila druga mjerna akcija ciljano provedena na lokacijama vrtića i osnovnih škola, a prva je obavljena 2010. godine.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

4M
4mazge
08:36 03.11.2016.

Nije dobro!....smanjeno zračenje znači nema pristupa internetu za klince znači smanjen prihod providerima usluge!....treba roknut antenu na svaki vrtić i školu da klinci mogu nesmetano surfati i izbjegavati naobrazbu ali zato puniti ionako prepune račune kuća koje se bave prodajom usluga za mobilne telefone!

HE
hellen3353
14:55 02.11.2016.

I? Sta namjeravate napraviti u tom slucaju? Sta se moze napraviti da Ljudima bude bolje?