Burna burza

Hanfa opomenula MOL, fondovi i dalje kupuju dionice Ine

Foto: 'Filip Brala/PIXSELL'
Hanfa opomenula MOL, fondovi i dalje kupuju dionice Ine
16.12.2010.
u 20:00
Mirovinski fondovi kažu da se vode vlastitim procjenama pri kupnji Inine dionice i prije svega interesima svojih članova
Pogledaj originalni članak

Hanfa je danas MOL-u izrekla javnu opomenu zbog manipulacije i stvaranja nesigurnosti među dioničarima Ine, nakon njihova istupa u srijedu u kojem je mađarska naftna kompanija provedene transakcije na burzi vezane za kupnju Ininih dionica nazvala manipulativnima i špekulativnima.

MOL ucijenjen?

Agencija u svom priopćenju ističe kako izjave MOL-ova glasnogovornika o netransparentnoj, nepoštenoj, nejasnoj i neprijateljskoj akciji predstavljaju informacije koje mogu dati lažne, odnosno obmanjujuće signale pri trgovanju dionicom Ine. MOL je čak pozvao Hanfu da transakcije preispita i prema potrebi poništi. No, Hanfa je u nadzoru utvrdila da ne postoje elementi koji bi upućivali na nepošteno trgovanje. Nakon izrečene javne opomene, MOL sada više ne smije reagirati na tržištu, jer u suprotnom bi im se mogla odrediti prekršajna prijava ili čak i kaznena, koje sa sobom nose i novčane kazne. Tako sada mirovinski fondovi imaju slobodne ruke u daljnjem stjecanju udjela u Ini. Fondovi su, naime, nakon što je MOL prije dva tjedna najavio namjeru otkupa dionica po cijeni 70 posto većoj od posljednje na burzi, odlučili sami ući u akciju sprečavanja MOL-a da stekne većinski udjel u Ini. Pri tome su bili u prednosti jer MOL svoju ponudu po cijeni od 2800 kuna šalje poštom, a mirovinci u međuvremenu dionice kupuju na burzi po cijeni od 2830 kuna.

Fondovi vjeruju u Inu

Nastup mirovinskih fondova u stjecanju dionica Ine, bez obzira na odobrenje koje im je regulator dao, nije jasan velikom dijelu investicijske zajednice. Za početak, upitna je logika kupnje dionica po cijeni većoj od one prije dva tjedna. Kupnju Inine dionice mirovinski fondovi jučer su opravdali i pismenim putem, istaknuvši da se vode isključivo vlastitim procjenama i prije svega interesima svojih članova jer u toj dionici vide dobru investicijsku priliku. No teško je u takvo što uvjeriti one koji ulažu u mirovinske fondove i koji znaju da je tim ulaganjem ipak preuzet određeni rizik.

– Uloga je i zadatak mirovinskih fondova da zaštite i stvore novu vrijednost za svoje osiguranike. Bit će u pravu ako zarade na toj transakciji, ali jasno je da su ušli u rizik – komentira Dragan Kovačević, gospodarski strateg HNS-a.

Poznavatelji tržišta uvjereni su kako su mirovinski fondovi sigurni u isplativost samo zato što već imaju sigurnog kupca koji će im morati ponuditi veću cijenu, odnosno onu koja će imati i određenu premiju. Pravnici objašnjavaju da mirovinci ne krše zakon, ali neki od njih pitaju se koliko mirovinci računaju na oprez i interes osiguranika te bi li trebali odgovarati kroz rizik štete ako u konačnici budu u gubitku s tom dionicom. Nije im jasan ni postupak regulatora, koji je zaustavio trgovanje u vrijeme kada je MOL objavio želju za ponudom, a nastavio kada se Vlada očitovala i mirovinci odlučili kupovati dionice.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 4

Avatar Aristarh
Aristarh
20:30 16.12.2010.

Ja kupio i nadao se velikom dobitku. Previdio kakvo su sranje napravili Račan i Sanader. Na kraju dobro i prošao. Prodao u zadnji čas. Nešto malo opet kupio i opet sada prodao. Nije to trgovanje to je snalaženje u mutnom, koje su drugi zamutili. Jadna EU sa nama a tek kako je jadna sa ostatkom Juge.!?? Bit ćemo sretni kad i ako uđemo u tu EU.

QU
QuickPlayer
21:30 16.12.2010.

Nekako mi se čini da mirovinski fondovi mojim novcem kupuju Inu po 2,5 puta većoj vrijednosti nego što Ina trenutno vrijedi. Do sad sam uplatio oko 50000 kn, a imam 35000. Ja ne vjerujem da dionica Ine vrijedi 2830 kn i pun mi je k. da Vlada spašava nešto što je dala u bescjenje mojim novcem. Opet! Već su me pokrali Jacinim haračem kad je nestalo novaca od privatiziranih firmi. Očekujem kad se od Sanadera, bandića, Kalmete i sličnih naplati novac otet kriminalnim radnjama da mi ta ista Jaca vrati moj teško i pošteno zarađeni novac s pripadajućom kamatom.

WI
witchy
23:22 16.12.2010.

nažalost nitko ne komentira molovog glasnogovornika i njegov bahati bezobrazni gard. e pa nek se zna da se tako molov kadar ponaša u ini - tretiraju hrvate kao lijene, glupe i neznalice i samo djele lekcije - isto kao i ovaj lik koji je vrhunski stručnjak sa svojih 25-26 godina.