reagiranje hdz-a

HDZ: Neuobičajeno je da Hebrang polemizira u medijima

Foto: Tatjana Tadic/PD/PIXSELL
HDZ: Neuobičajeno je da Hebrang polemizira u medijima
05.01.2012.
u 08:55
Neuobičajeno je da potpredsjednik stranke o aktivnostima stranke polemizira preko medija iznoseći pritom neistine, ističe se u priopćenju.
Pogledaj originalni članak

Hrvatska demokratska zajednica reagirala je na članak  "Blok Hebrang-Milinović protiv Jadranke Kosor" objavljen u Novom listu kao i na citate Andrije Hebranga.

– Očito je da neki ljudi ne mogu provoditi demokratizaciju stranke jer ne razumiju što je to. Jedini logičan redoslijed poteza bio bi analiza rezultata parlamentarnih izbora, raspisivanje unutarstranačkih izbora i onda objava predsjedničkih kandidatura. Jadranka Kosor preskočila je prva dva koraka. Možda neki članovi Predsjedništva znaju kad će biti unutarstranački izbori, no to znači da smo mi ostali hendikepirani – upozorava Hebrang, a prenosi Novi list.

HDZ je, reagirajući na izjavu Andrije Hebranga "Vodstvo HDZ-a nikad nije raspravljalo ni o programu ni o izbornim listama ni o koalicijama", istaknuo sljedeće:

Od kada je Jadranka Kosor predsjednica HDZ-a vode se zapisnici svih sjednica Predsjedništva iz kojih je razvidno da su ovi navodi netočni. Naime, na sjednici Predsjedništva HDZ-a 18. travnja 2011. godine, na kojoj je bio nazočan i potpredsjednik HDZ-a Andrija Hebrang , donesen je zaključak da se počne s izradom izbornog programa te su odlukom Predsjedništva za izradu zaduženi glavni tajnik HDZ-a Branko Bačić, Domagoj Ivan Milošević, Branko Vukelić, Martina Dalić, Marina Matulović Dropulić, Đuro Popijač, Ivan Šuker te svi ministri u Vladi iz HDZ-a. Od tada pa do 6. rujna napravljen je nacrt izbornog programa koji su čitavo vrijeme koordinirali svi članovi zaduženi za njegovu izradu. Na sjednici 6. rujna 2011. glavni tajnik iznio je informaciju o tijeku izrade izbornog programa, a donesena je i odluka o formiranju izbornog stožera kojem je na čelu glavni tajnik Branko Bačić koju je Predsjedništvo jednoglasno prihvatilo; i na toj sjednici bio je nazočan potpredsjednik HDZ-a Andrija Hebrang – ističe se u priopćenju Tajništva HDZ-a.

Dodaju da je na sjednici 19. rujna 2011. glavni tajnik predložio sastav izbornog stožera, a među ostalim Martinu Dalić za voditeljicu tima za dovršetak izrade izbornog programa. Sjednici je nazočio i potpredsjednik Andrija Hebrang.

Nakon toga program HDZ-a predstavljen je 27. rujna 2011. na sjednici Predsjedništva, raspravljen te jednoglasno prihvaćen i upućen na prihvaćanje Središnjem odboru. I toj je sjednici nazočio Andrija Hebrang, kao i središnjem odboru stranke održanom istog dana, 27. rujna 2011. – napominju iz HDZ-a.

HDZ nadalje ističe: U šestomjesečnoj izradi izbornog programa, koji je opsežno i detaljno pripreman, sudjelovali su svi članovi Predsjedništva kao i ministri u Vladi RH te niz vanjskih eksperata za pojedina područja. Što se tiče izbornih lista na sjednici 10. listopada 2011. nakon rasprave, jednoglasno je prihvaćen prijedlog imenovanja koordinatora izbornih jedinica, sjednici je nazočio i potpredsjednik Andrija Hebrang. Na sjednici 4. studenoga Predsjedništvo je detaljno raspravilo i jednoglasno podržalo prijedlog da nositeljica svih kandidacijskih lista HDZ-a bude Jadranka Kosor; a sjednici je nazočio i potpredsjednik Andrija Hebrang. Predsjednica HDZ-a 5. studenoga 2011. održala je sastanak koordinacije predsjednika županijskih odbora na kojoj je donesen zaključak da županijski odbori dostave prijedloge kandidata u tajništvo HDZ-a, što je i učinjeno. 13. i 14. studenoga održane su konzultacije predsjednice HDZ-a s koordinatorima izbornih jedinica i predsjednicima ŽO-a iz tih izbornih jedinica te su, kao što je bila i praksa svih proteklih godina uoči parlamentarnih izbora, zajednički usuglašeni prijedlozi kandidacijskih lista u pojedinim izbornim jedinicama i upućeni na prihvaćanje Predsjedništvu. Na sjednici Predsjedništva 14. studenoga, nakon rasprave, Predsjedništvo je jednoglasno prihvatilo odluku o potvrđivanju kandidacijskih lista HDZ-a za parlamentarne izbore 2011., a  sjednici je nazočio  i potpredsjednik Andrija Hebrang. I na kraju, netočan je navod da se nisu analizirali izborni rezultati jer je ta točka bila na dnevnom redu sjednice Predsjedništva 5. prosinca, a nakon rasprave zaključak je jednoglasno prihvaćen i zaduženo je glavno tajništvo za detaljniju analizu u svim izbornim jedinicama, a sjednici je nazočio  i Andrija Hebrang.

– Neuobičajeno je da potpredsjednik stranke o aktivnostima stranke polemizira preko medija iznoseći pritom neistine. Nije nam namjera polemizirati s potpredsjednikom stranke, već široko članstvo HDZ-a uputiti na činjenice te da se odluke u HDZ-u donose na demokratski način sukladno Statutu HDZ-a – zaključuje se u priopćenju tajništva HDZ-a.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 88

2F
2 FAST 4 U
20:24 05.01.2012.

a milinović je za razliku od hebranga bolji? zanimljivi su ti nebulozni kriteriji hdz-a vjerovatno su se i potopili u vlstitoj debilijani?

DU
Deleted user
09:26 05.01.2012.

Bez razlike na mnoge propuste Hebrang je jedini u vrhu HDZ-a nazvao Tita zlocincem i osudio komunisticki sistem,plus jedini se zalagao da se Trg marsala Tita preimunuje u Kazalisni trg. Dakjle JEDINI U HDZ-u.Clanovi uzmite to u obzir.

DA
darko9
09:51 05.01.2012.

jedina dobra stvar bila bi da te starce hdz pošalje u mirovinu