REAKCIJA NA LINIĆA

HDZ od Josipovića traži hitno sazivanje sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost

Foto: Kristina Štedul-Fabac/PIXSELL
HDZ od Josipovića traži hitno sazivanje sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost
29.05.2014.
u 16:46
HDZ je reagirao na izjavu bivšeg ministra finanacija da je premijer Milanović koristio policiju i sigurnosno-obavještajni sustav za političke obračune s njime
Pogledaj originalni članak

Nakon konferencije za novinare Slavka Linića HDZ-ovci su zatražili od predsjednika RH Ive Josipovića da žurno, odmah sazove sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost zbog tvrdnji bivšeg ministra financija da premijer Zoran Milanović policiju i sigurnosno-obavještajni sustav koristio za političke obračune s njime. I od Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost zatražili su da to isto traži od predsjednika RH Ive Josipovića, no odbijeni su.

- Tražili smo i da Odbor osnuje jednu radnu skupinu za nadzor nad svim sastavnicama obavještajno-sigurnosnog sustava – USKOK, SOA, V-SOA, OTC – no većina u odboru, koju su činili članovi SDP-a u tom trenutku, odbila je takve prijedloge. Dakle, nije ih briga što se u tim sustavima događa i pokazuju u stvari svoj odnos i prema demokraciji i prema vladavini prava – poručio je HDZ-ov Gordan Jandroković na konferenciji za novinare koju su sazvali kako bi komentirali Linićev istup koji govori o ozbiljnoj ugrozi nacionalne sigurnosti, tvrde oni.

- To je kvalifikacija koju nismo čuli ne znam koliko godina, radi se o najtežim mogućim optužbama prema kojima se obavještajno sigurnosni aparat koristi u osobne i stranačke svrhe, kako bi se obračunao s njime. To je kraj demokracije, to je teška ugroza vladavine prava, to je teška ugroza temeljnih sloboda i prava. Mislim da svi ozbiljno moramo biti zabrinuti i da se ne radi samo o sukobu između Milanovića i Linića, ovo je poruka, ako se to može raditi jednom unutarstranačkom kolegi, što onda mislite kako se tek SDP odnosi prema političkim suparnicima i predstavnicima drugih političkih stranaka, kako se u konačnici može odnositi prema svakom od građana i građanki RH – zabrinut je Jandroković te tvrdi da smo, ako se pokaže da su Linićeve optužbe točne, došli do točke u kojoj više nema povratka te da je ugrožena i demokracija i vladavina prava, temeljne slobode i prava svakog građanina ove zemlje.

- Onda je ova Vlada apsolutno zrela za odlazak, onda nam više nego ikada prije trebaju prijevremeni izbori jer dokazano nisu sposobni rješavati probleme, dokazano su nesposobni riješiti probleme hrvatskog gospodarstva, europska pitanja, sve ono što se tiče životnog standarda, ali ovdje su sad zadrli još u jednu sferu koja ozbiljno ugrožava sve hrvatske građane i iz tog razloga smatram da više nema nikakvih pregovora da ova vlada mora otići – jasan je Jandroković.

Na pitanje hoće li pokrenuti interpelaciju u Saboru, kaže da će razmotriti sve mogućnosti koje im stoje na raspolaganju, a prvi korak je bio pozvati članove Odbora na nacionalnu sigurnost da idemo sa zahtjevom prema Josipoviću.

- Koje ćemo političke metode i sredstva još koristiti, vidjet ćemo sljedećih dana – zaključio je Gordan Jandroković. Njegov stranački kolega Tomislav Čuljak dodao je da bi i sama Linićeva izjava dovoljna da DORH i sva ostala nadležna tijela pokrenu istragu.

POPULARNA INFLUENCERICA

Ella Dvornik o bivšem suprugu: 'Svoj razvod ne doživljavam kao loš san, sigurna sam da ćemo biti prijatelji i svemu se smijati'

- Razvod još traje, ali ne doživljavam ga kao loš san. To je samo jedna faza u životu iz koje učim i idem dalje. Ne smatram to ni greškom. Da moram sve ponoviti, ponovila bih, to su sve bile lekcije i blagoslovi. I mi smo danas ljudi koji jesmo zbog toga. Zahvalna sam na cijelom iskustvu, imamo dvije divne kćerkice i puno lijepih uspomena, a sigurna sam da ćemo u budućnosti biti odlični prijatelji i da ćemo se smijati svemu što se dogodilo - priznala je Ella Dvornik u razgovoru za Večernji list.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 3

BA
bakulušić
17:34 29.05.2014.

Pruža se idealna prilika da se predsjednički i parlamentarni izbori održe zajedno o istom trošku. Bio bi to još jedan Linićev doprinos stabilizaciji državnog proračuna.

DU
Deleted user
17:47 29.05.2014.

...vjerojatno će Milanović, (poput HDZa -J.K.) odmah dati ostavku i zatražiti prijevremene izbore! Koji će ustoličiti nove (stare) kadrove i promijeniti unutrašnju i vanjsku politiku. Ma dajte, ostavite se i vi čoravog posla, puštanja sipinog crnila. Uostalom, tzv. Plan 21 se odnosio na dobijanje 21 milijuna kredita za garažu od 21 000 kuna, "malih biskvita", al javnost to nije razumjela. Jandrokoviću, pokaži muda i krenite vraćat sve Tuđmanove tekovine, već od sutra, 30. svibnja, jer vam baš i ne vjerujemo. P.S. Sramotno današnje istupanje Vujčića (jel on hrvatski guverner NB ili predstavnik MMFa?) nije samo za "aps" nego i za nešto gore.

MX
MXLCLGTG
19:37 29.05.2014.

Odmah sjednicu vijeca za sigurnost jer ovi su ugrozili tu sigurnost.