nema dijaloga

HDZ: Ponašanje SDP-a vodi u rušenje demokratskih standarda

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
HDZ: Ponašanje SDP-a vodi u rušenje demokratskih standarda
25.10.2013.
u 13:32
Vladajući donose protuustavne odluke, ruše ustavno-pravni poredak i donose neproceduralne odluke, kažu HDZ-ovci
Pogledaj originalni članak

Vladajući donose protuustavne odluke, ruše ustavno-pravni poredak i donose neproceduralne odluke, poručili su danas HDZ-ovci koji su organizirali konferenciju za novinare kako bi upozorili, kako su rekli, na niz nedemokratskih i nezakonitih radnji koje se u posljednje vrijeme događaju u Hrvatskom saboru.

- Vladajući zadnji nekoliko tjedana u pitanje dovode dosadašnja dostignuća demokratskih standarda. Dio njihovih izjava i poteza je udar na ustavno-pravni poredak i dostignute demokratske vrijednosti koje smo gradili posljednjih 20 godina – kazao je Gordan Jandroković te pri tome podsjetio na izjavu predsjednika saborskog Odbora za Ustav Peđe Grbina koji je ustvrdio da građani referendumom ne mogu promijeniti Ustav.

- On je potpuno jasno i bez ikakve ograde rekao da SDP neće priznati rezultate referenduma, dakle dovodi se u pitanje volja naroda i najviših demokratskih standarda. Time tvrdi da vladajuća većina nije dužna prihvatiti volju naroda. Ako netko ne poštuje volju naroda može se i drugo očekivati. Ne tako davno u našoj povijesti smo doživljavali kršenja ljudskih prava ljudi koji su drugačije razmišljali od komunističkog režima, stranke prethodnice SDP-a – tvrdi Jandroković koji smatra da je njegova stranka dužna upozoriti da ovakvo ponašanje vladajućih može voditi u daljnju destabilizaciju i rušenje dostignutih demokratskih standarda.

- Konsenzus se potpuno ukida, onemogućuje se dijalog u parlamentu, a nema ni dijaloga sa stručnom ni sa zainteresiranom javnošću, pa ni s oporbom. Svi ustavnopravni stručnjaci i nevladine udruge govore o tome da se krši Ustav, da se odluke ne donose demokratski, a vladajuće to uopće ne zanima – zamjerio je Jandroković te dodao da u skladu s tim dosadašnjim ponašanjem ne čudi ni današnje ponašanje za vrijeme izglasavanja pokretanja postupka Ustavnih promjena kojim se, smatraju HDZ-ovci, krši procedura te postignuta pravila i standardi koje su gradili u posljednjih 20 godina.

- Protivno zakonu osnovano je i istražno povjerenstvo koje bi moralo utvrditi okolnosti vezane uz ubojstvo hrvatskoga političkog emigranta Stjepana Đurekovića. Jučer je u raspravi o osnivanju tog povjerenstva SDP-ov potpredsjednik Sabora kazao da se istražna povjerenstva osnivaju kad institucije ne rade svoj posao. Institucije rade svoj posao i navedene osobe će, zahvaljujući europskom uhidbenom nalogu biti izvedene pred lice pravde – nastavlja Jandroković koji je uvjeren da cilj osnivanja povjerenstva \"nije razbistriti, nego zamutiti vodu\". Komentirao je i najavu Nenada Stazića da će ako se Ustav promijeni na način kako to želi inicijativa \"U ime obitelji\" predložiti raspisivanje referenduma s pitanjem \"Jeste li za to da se stranci protiv koje je pokrenut sudski postupak zabrani djelovanje\".

- U kontekstu svih posljednjih događanja ova izjava je ozbiljan problem. To više nije šala, to je ozbiljna namjera onih koji ne priznaju demokratske standarde – upozorava Jandroković. Osudio je i uvrede koje je SDSS-ov Milorad Pupovac danas iznio na račun Vladimira Šeksa, ali i činjenicu da predsjednik Sabora Josip Leko nije reagirao na te uvrede, što smatra \"dokazom moralnog i ljudskog kolapsa kolega zastupnika.\"

>>U Saboru padale uvrede, Pupovac rekao Šeksu da je za mirovinu

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.