GLASANJE ZA REZOLUCIJU EP-A

Svađa europarlamentaraca: HDZ tvrdi da SDP izdaje hrvatske nacionalne interese, Picula im odgovorio

Foto: EU
Svađa europarlamentaraca: HDZ tvrdi da SDP izdaje hrvatske nacionalne interese, Picula im odgovorio
22.11.2023.
u 17:52
Tonino Picula uzvraća udarac: Očito ne razumiju do kraja o čemu glasaju, ali su zato jaki u priopćenjima. Troje HDZ-ovaca u glasanju o jednom amandmanu podržalo je ukidanje prava veta država članica, kaže Picula
Pogledaj originalni članak

SDP izdaje hrvatske nacionalne interese - objavio je klub zastupnika HDZ-a u Europskom parlamentu nakon što su SDP-ovi europarlamentarci glasali za rezoluciju koja među ostalim traži da se reducira pravo veta država članica Europske unije na odluke koje se donose kroz Vijeće EU. U prvoj reakciji iz SDP-a, Tonino Picula kaže da HDZ-ovi europarlamentarci "očito ne razumiju do kraja o čemu glasaju, ali su zato jaki u priopćenjima". 

“U pozadini prijedloga leži naivno uvjerenje da bi mogućnost preglasavanja u ključnim strateškim pitanjima dovelo do većeg jedinstva Europe. Lako je za pretpostaviti da bi se dogodilo upravo suprotno. Pravo veta predstavlja krajnju mjeru za strateški važne odluke i jedan je od najsnažnijih alata zaštite nacionalnih interesa, što države članice upućuje jedne na druge. Zbog toga je neshvatljivo da bilo koji hrvatski zastupnik podrži takve centralističke tendencije. Skandalozno je u jednom od ključnih glasovanja mandata staviti vlastitu ideološku afilijaciju ispred očitih nacionalnih i strateških interesa Hrvatske”, kaže se u priopćenju HDZ-ovih europarlamentaraca. Oni su danas u Strasbourgu glasali protiv rezolucije, koja je usvojena rezultatom od 291 glas za, 274 glasa protiv i 44 suzdržana glasa. SDP-ovi europarlamentarci Biljana Borzan, Tonino Picula i Predrag Fred Matić glasali su za rezoluciju.

VEZANI ČLANCI

Glas SDP-ove Romane Jerković nije zabilježen, prema službenom dokumentu s rezultatima glasanja. HDZ-ovi zastupnici Željana Zovko, Sunčana Glavak, Karlo Ressler i Tomislav Sokol glasali su protiv. Kao što su protiv bili i ostali hrvatski zastupnici - Ladislav Ilčić, Ivan Vilibor Sinčić i Mislav Kolakušić

No, Picula tvrdi da su je troje HDZ-ovaca - Ressler, Zovko i Glavak - prilikom glasanja o jednom amandmanu na tu rezoluciju zapravo glasalo za ukidanje prava veta, dakle za ono za što u priopćenju prozivaju SDP-ovce kao izdajnike nacionalnih interesa. 

- Amandman broj 38, koji govori u korist veta, dakle u njemu se brani pravo veta država članica. Kad pogledate rezultate glasanja o tom amandmanu, vidite da smo mi iz SDP-a bili suzdržani. I to zbog toga jer sam ja autor preporuka o novoj strategiji proširenja, u kojoj sam se zalagao da se pravo veta ne zloupotrebljava. Ne da se ukine, nego da se jednoglasno odlučivanje koristi samo prilikom otvaranja i zatvaranja pregovora. Međutim, Glavak, Ressler i Zovko su bili protiv tog amandmana, dakle glasali su upravo za ukidanje prava veta - kaže Picula. HDZ-ovac Sokol izjasnio je za i prilikom tog glasanja o amandmanu 38, tako da njega Picula ne proziva za kontradiktornost. 

- Malo su se zaletjeli tim priopćenjem. Mislim da im neće baš biti ugodno, pogotovo Ressleru, gospođi Zovko i gospođi Glavak - komentira Picula. 

Ukratko, HDZ-ovi europarlamentarci gledaju kako su SDP-ovci glasali o čitavoj rezoluciji i zaključuju da su SDP-ovci tim glasom "za" podržali ukidanje prava veta. A Picula i SDP-ovci gledaju kako su HDZ-ovci glasali o jednom konkretnom amandmanu i zaključuju da su oni koji ih prozivaju sami krivi za to za što prozivaju druge.

No, činjenica je da je rezolucija izglasana, a amandman koji spominje Picula nije izglasan, tako da je manje relevantan. Rezolucija u obliku u kojem je izglasana "zahtijeva jačanje kapaciteta Unije za djelovanje znatnim povećanjem broja područja u kojima se o mjerama odlučuje glasovanjem kvalificiranom većinom i redovnim zakonodavnim postupkom". 

Protiv ideje ukidanja veta koje države članice imaju u Vijeću EU prije mjesec dana se izjasnio i predsjednik Republike Zoran Milanović, bivši SDP-ov premijer, koji je također upotrijebio pojam izdaje nacionalnih interesa kako bi naglasio da Hrvati, po njemu, ne bi trebali biti za tu ideju.

- Sve države članice EU ne razmišljaju isto, o nekim bitnim stvarima stavovi se dosta razlikuju kao oko reforme i institucionalne prilagodbe Europske unije. Neke se države članice, konkretno  Francuska i Njemačka, zalažu za to da se ukine jednoglasno odlučivanje, odnosno da se članice preglasavaju u pitanjima poput nacionalne sigurnosti ili financija. Onaj tko to prihvati u ime Hrvatske počinio je čin veleizdaje. Za mene je uznemiravajuća već sama činjenica da se o tome razgovara - izjavio je predsjednik Zoran Milanović nakon sastanka šefova država članica EU iz “Arraiolos grupe” koji je održan 6. listopada u Portu u Portugalu.

VEZANI ČLANCI

Rezolucija Europskog parlamenta nije obvezujuća, ali je dosad najozbiljniji institucionalni pokušaj pokretanja novih izmjena temeljnog ugovora Europske unije, u sklopu kojih bi se način odlučivanja među državama članicama u Vijeću EU reformirao tako da se veći broj odluka donosi kvalificiranom većinom umjesto jednoglasno. Kvalificirana većina je ona koju čini najmanje 55 posto ukupnog broja država članica (15 od 27), koje istovremeno pokrivaju najmanje 65 posto ukupnog stanovništva Europske unije. 

Predloženo proširenje odlučivanja kvalificiranom većinom umjesto jednoglasnog, koji podrazumijeva da svaka država ima pravo veto, odnosilo bi se na odluke iz područja vanjskih poslova, porezne politike i europskog proračuna. 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 20

JE
Jegermeister
18:36 22.11.2023.

HDZ i SDP nastavljaju i dalje voditi politiku kao i zadnjih 33 godine. Za izdaje smo već osumnjičili i bivše predsjednike hrvatske države koji su davali dokumente s oznakom tajnosti stranim državljanima. Prije ili kasnije će morati odgovarati pred sudom svi ti banditi.

PA
pasodoble12
20:06 22.11.2023.

Apsolutno se slažem sa predsjednikom Milanovićem jer ako će se uspostaviti ovakav način odlučivanja u EU, pitam se zašto smo izlazili iz Yu zajednice i to krvavo?

PA
pacepersempre
18:06 22.11.2023.

Pa to treba streljati, to je domaci izdajnik, neprijatelj tvoje drzave i naroda, koji radi za okupatora tvoje zemlje. Treba uvesti smrtnu kaznu za veleizdajnistvo kao i u Americi, a ne da strada citav jedan narod radi sacice nacista, domacih izdajnika tvoje zemlje i naroda. Vidite da je istina da su ovi lazni ''ljevicari'' NOVI NACISTI u Europi i da im treba zlotvorima rat objaviti kao i nacistima, posto su ONI novi nacisti u Europi sto su izdali suverene drzave stvorene krvlju u dva svjetska rata, za koju su preko STO MILIONA ljudi u Europi polozili zivote za slobodu.