Ustavno-pravni poredak

HDZ se zalaže za ukidanje instituta vjerodostojnog tumačenja

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
HDZ se zalaže za ukidanje instituta vjerodostojnog tumačenja
03.07.2014.
u 13:24
HDZ to tumači kao pokušaj Vlade da sruši nepravomoćnu presudu Upravnog suda kojom se nezakonitima proglašavaju imenovanja na rukovodeća mjesta u policiji 2012. i 2013. godine, a smijenjene bivše čelnike vraća na njihove pozicije
Pogledaj originalni članak

 - SDP želi u Hrvatskom saboru političkim putem promijeniti sudsku odluku što je dosad najžešći napad na ustavno-pravni poredak i trodiobu vlasti u Hrvatskoj, poručili su danas HDZ-ovci na konferenciji za novinare u Saboru koju su sazvali kako bi komentirali zahtjev Vlade za vjerodostojnim tumačenjem Zakona o policiji.

HDZ to tumači kao pokušaj Vlade da sruši nepravomoćnu presudu Upravnog suda kojom se nezakonitima proglašavaju imenovanja na rukovodeća mjesta u policiji 2012. i 2013. godine, a smijenjene bivše čelnike vraća na njihove pozicije. 

- Nikada se dosad nije tražilo vjerodostojno tumačenje nakon presude. Očito da ova vlast gubeći kontrolu u svemu postaje opasna jer neće birati sredstva kako bi ostvarila svoje planove – rekao je HDZ-ov Gordan Jandroković. Njegov stranački kolega Davorin Mlakar smatra da treba preispitati ovaj institut.

- Mislimo da je sazrelo vrijeme da se Poslovnikom Hrvatskog sabora ukine institut vjerodostojnog tumačenja ili ako se već zadrži, da se postave točni uvjeti kada se taj institut može primjenjivati. On ne može djelovati retroaktivno i odnositi se na slučajeve u tijeku – poručio je Mlakar koji je podsjetio da dosta zemalja ovaj institut nema, a ako ima, onda ima jasno propisane uvjete.

>> Vlada vjerodostojnim tumačenjem zakona hoće rušiti sudsku presudu

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

ZO
zoom
13:36 03.07.2014.

apsolutno podržavam, sramota je da se kroz ovaj institut vrši retroaktivna izmjena zakona, ovisno o tome kako odgovara onome tko je na vlasti! ako je nešto nejasno, izvolite u legalnoj proceduri mijenjati zakone, a ne na ovakav mutan način kroz "vjerodostojno tumačenje" indirektno mijenjati zakon kako se kome sviđa!

MD
mara-danda
15:38 03.07.2014.

time se olos bavi... samo brinu o svojim bijednim guzicama.. sirotinja je za njih zadnja rupa na svirali...