Atmosfera usijana

HDZ slavi: Hrvatska će se večeras zaplaviti!

Foto: Goran Jakuš/PIXSELL
HDZ izbori (1)
Foto: Goran Jakuš/PIXSELL
HDZ izbori (1)
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
vjekoslav ivanišević (1)
Foto: Goran Jakuš/PIXSELL
HDZ izbori (1)
Foto: Goran Jakuš/PIXSELL
HDZ izbori (1)
Foto: Goran Jakuš/PIXSELL
HDZ izbori (1)
Foto: Goran Jakuš/PIXSELL
HDZ izbori (1)
Foto: Goran Jakuš/PIXSELL
HDZ izbori (1)
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
vjekoslav ivanišević (1)
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
vjekoslav ivanišević (1)
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
vjekoslav ivanišević (1)
19.05.2013.
u 18:41
Rezultate izlaznih anketa u HDZ-u su dočekali bez euforije. U središnjici stranke prve informacije od viđenijih osoba dočekali su Gordan Jandroković, Tomislav Čuljak i Andrej Plenković.
Pogledaj originalni članak

 

Nakon proteklih lokalnih izbora, HDZ-ovci su zadovoljni prvim rezultatima izlaznih anketa. Iako su ih dočekali bez euforije, ono se tijekom večeri sve više povećava kako u zagrebačku središnjicu pristižu vodeći članovi.

Uz Gordana Jandrokovića, Andreja Plenkovića, Jasena Mesića i tajnika Tomislava Čuljka, u stožer su pristigli oko 20 sati i drugi istaknutiji članovi poput Borisa Kunsta, Davorina Mlakara, Domagoja Miloševića, Vicu Vukojevića te Milana Kovača, dok se dolazak predsjednika stranke Tomislava Karamarka očekuje  oko 23 sata.

Prezadovoljni

- Mi smo prezadovoljni ovim rezultatima ako su oni vjerodostojni jer ćemo nakon dugo, dugo vremena u Zagrebu participirati u vlasti u Gradskoj skupštini, a u Splitu ćemo dobiti gradonačelnika i većinu u Gradskom vijeću, i konačno, u Osijeku ćemo u raznim konbinacijam participirati u vlasti. U ova tri grada uspjeh je siguran, a koliko cujem  u Rijeci idemo u drugi krug. Iako je teško očekivati da ćemo ondje dobiti vlast, važno je da se HDZ diže - kazao je Milan Kovač. Smatra kako se nedavni uspjeh za EU izbore preslikava i na lokalnima za što zaslužnim smatra i novo vodstvo stranke.

- Općenito gledajući mislim da je rezultat solidan, posebno po županijama gdje HDZ ponovno potvrđuju dominaciju kao što je to bilo i na izborima za EU parlament. Moramo još malo sačekati da vidimo sve rezultate, no zadovoljni smo. Odaziv građana trebao je biti još bolji da ih što vise participira u demokraciji.

"Odličan rezultat"

Na upit o koaliciji s Bandićem, kazao je da je bitno da će stranka u Zagrebu imati tolik broj vijećnika te da itko teško formirati većinu bez njih, što je za razliku od dugo godina u oporbi odličan rezultat - kazao je Andrej Plenković.

- U nizu gradova i županija ostvarit ćemo dobar rezultat, to negdje neće biti slučaj, ali sve u svemu smo zadovoljni, na crti očekivanja i potvrdio bi rijeci kolege Milana Kovača da će se Hrvatska večeras zaplaviti - kazao je Andrej Plenković.

Rezultati koje dobiva HDZ

Prema prvim, a još nepotpunim podacima o prebrojanim glasovima, u središnjicu HDZ-a stižu podaci da će njihovi kandidati za župana u Brodsko-posavskoj i Požeško-slavonskoj županiji dobiti mandat u prvom krugu izbora.

U drugi krug, pak idu njihovi kandidati za gradonačelnika u Vukovaru i Slavonskom Brodu. Prema još malom broju izbrojanih glasova u Šibeniku se, očekivano vodi "mrtva trka" između HDZ-a i SDP-a, s laganom prednosti HDZ-a. U borbi za mjesto gradonačelnika Zadra, pak Božidar Kalmeta dobiva "blizu 50%".

Stižu i "sigurniji" podaci, HDZ dobiva na području Zadarske županije u Posedarju (s preko 80%), Preku, Lišanima. U Ninu bilježe uvjerljivu pobjedu HDZ-a. Podaci iz Bjelovarsko-bilogorske županije kažu da će biti drugog kruga u koji ulaze kandidati HDZ-a. i kandidat koalicije HNS-HSS-HSU (bivši ministar turizma Damir Bajs). Podaci iz Dubrovnika kažu da u drugi krug za gradonačelnika ulaze Andro Vlahušić i Teo Andrić, kandidat HDZ-a koji dobiva oko 23% glasova.

Iz Hrvatskog zagorja dolaze podaci da u Krapinsko-zagorskoj županiji vodi kandidat HDZ-a za župana, Žarko Tušek. U borbu za gradonačelnika Varaždina ulaze u drugi krug Goran Habuš, aktualni gradonačelnik i kandidat HNS-SDP-a, koji dobiva oko 38% glasova i nezavisni kandidat, kojeg podupire HDZ i BUZ, Marijan Cingula s oko 30% glasova. U Varaždinskoj županiji, u borbi za župana u drugi krug ulaze sadašnji župan Štromar (SDP-HNS) i kandidat HDZ-a.

U Karlovcu u prvom krugu pobijeđuje Damir Jelić, sadašnji gradonačelnik iz redova HDZ-a s potporom od 62%, a kandidat SDP-a dobio je oko 34% glasova. Slični su rezultati i za karlovačko gradsko vijeće i županiju, gdje vode kandidati HDZ-a s 51 do 55% glasova.

Zadovoljni rezultatima

- Iako se ograđujem od izlaznih anketa jer su se često pokazale netočnima, zadovoljni smo rezultatima, posebno u četiri najveća grada. U Zagrebu se vlast u Skupštini neće moći formirati bez nas, u Osijeku, Rijeci i Splitu idemo u drugi krug. Nešto slabije prošla je kandidatkinja za gradonačelnicu Zagreba - kazao je Gordan  Jandroković.

Dodao je kako je važno da se stranka vraća na vlast u urbanim sredinama te da još bolje rezultate očekuje kasnije.

- Učini smo značajan korak naprijed. Posebno smo zadovoljni rezultatima u Splitu gdje naš kandidat vodi - kazao je HDZ-ovac Gordan Jandroković za HRT.

Dodao je kako su rezultati u Osijeku i Zagrebu na razini lokalnih izbora 2009. godine. - Čini se da će naša lista igrati značajnu ulogu u formiranju većine u Zagrebu. - Rezultati u Zagrebu pokazuju veliki dio desnog biračkog tijela dao potporu Milanu Bandiću - kazao je Jandroković.

- Naš kandidat Ivanišević je izvrstan kandidat. Njegov prolazak je sasvim siguran. Mislim da ćemo u drugom krugu vidjeti njegovu pobjedu - kazao je Plenković za HRT o izborima u Splitu. - Mislim da u drugom krugu imamo velike šanse za pobjedu u Splitu - kazao je Plenković.

- Žao mi je što birači u Zagrebu nisu prepoznali kvalitetu programa Margarete Mađerić. Rezultat za skupštinu je puno bolji i mislim da se bez HDZ-a neće moći formirati vlast u Zagrebu - rekao je Plenković.

Oduševljenje u HDZ-u Split

U stožeru HDZ-a u Splitu vlada oduševljenje jer je njihov nkandidat Vjekoslav Ivanišević izborio drugi krug u kojem će se naći u srazu sa SDP-ovcem Ivom Baldasarom.

Petar Škorić, predsjednik splitskog HDZ-a, uvjeren je u pobjedu u drugom krugu, a očekuje da će rezultati za splitsko-dalmatinskog župana, kada stignu, biti još povoljniji.

- Ovo je rezultat godinu dana rada na vraćanju pozitvinog imidža HDZ-u i pomlađivanju s novim dosad nepotrošenim ljudima, kaže Škorić i napominje da ga ovaj rezultat neiiznenađuje. 

>>Izlazne ankete: Bandić i Ostojić u drugi krug, Kerum gubi Split!

OTVORILA DUŠU ZA VEČERNJI

Jelena Perčin: 'S prvim suprugom imam fenomenalan odnos, a Momo djecu 'na papiru' može viđati svaki drugi vikend'

– U trenutku kada su mediji dobili informaciju da smo se Momo i ja razveli, mi smo već godinu dana bili zapravo razvedeni. Tako da je sada već prošlo dvije godine otkad je svatko krenuo svojim putem. Svojoj djeci nikada nisam rekla: "Vaši mama i tata više se ne vole." To mi je grozno! Uvijek sam im objašnjavala da volim njihovog tatu, ali da više nismo zaljubljeni – između ostalog, kazala je glumica Jelena Perčin u velikom intervjuu za Večernji list.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.