veliki odjek na inicijativu

HDZ za selidbu Vlade u Kockicu, Most traži prvo ozbiljnu analizu

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
05.11.2014., Zagreb - Banski dvori, sjediste Vlade Republike Hrvatske. Photo: Patrik Macek/PIXSELL
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
ljudi
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
ljudi
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
ljudi
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
ljudi
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
ljudi
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
ljudi
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
ljudi
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
Niko Gamulin
Foto: Nel Pavletić/Pixsell
Mate Laušić
Foto: Hrvoje Jelavić/Pixsell
Branko Hrg
15.01.2016.
u 20:30
Opasnosti od devastacije Pantovčaka zasad nema, a Kockica bi se spasila od propadanja
Pogledaj originalni članak

Veliki odjek ima inicijativa Tomislava Karamarka, šefa HDZ-a, da se Ured predsjednice s Pantovčaka preseli u Banske dvore, a Vlada u zgradu Kockicu na Prisavlju, nekadašnje sjedište Centralnog komiteta Saveza komunista. Trenutak otkrivanja te inicijative vrlo je zanimljiv, jer su u tijeku pregovori o sastavljanju nove vlade pa se očito fokus želio preusmjeriti s izbora novih ministara.

Vrijedna arhitektura

Budući da je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović ugodno iznenađena tim prijedlogom i da “cijeni proaktivan pristup nove vlade pitanju preseljenja”, očito je prijedlog koordiniran s njom, a vjerojatno je procijenjeno da bi takav potez poslužio kao uvertira u dobre odnose Pantovčaka i nove vlade. Pogotovo u svjetlu tenzija koje su se pojavile nakon parlamentarnih izbora jer su u HDZ-u smatrali da su od predsjednice trebali dobiti mandat za sastavljanje Vlade kao relativni izborni pobjednici.

I dok HDZ-ovi partneri nisu znali da postoji takva ideja, ipak je hvale i pozdravljaju, no u Mostu, presudnom partneru Domoljubne koalicije, pomalo su zatečeni i rezervirani te traže analizu.

– Ne znamo koliko je ozbiljna inicijativa. Prije donošenja bilo kakve odluke o preseljenju treba provesti ozbiljnu analizu. Koliko znam, Kockica je većim dijelom zauzeta pa se postavlja pitanje kamo bi se smjestila dva ministarstva koja se trenutačno tamo nalaze. Pitanje je i kolika su ulaganja potrebna da se Kockica osposobi za smještaj Vlade – istaknuo je glasnogovornik Mosta Nikola Grmoja. Upitali smo ga je li za komercijalizaciju Pantovčaka jer je riječ o jednom od najvrednijih zemljišta u Hrvatskoj.

– Mi nismo za to. To ne bi bilo dobro. Taj prostor ima svoju povijesnu vrijednost – ističe Grmoja objašnjavajući da se načelno može govoriti samo o “komercijalizaciji” koja bi značila da je taj prostor otvoren za građane.

Arhitekt Niko Gamulin smatra da u ovom trenutku ne postoji opasnost od komercijalne gradnje i devastacije prostora na Pantovčaku, ali upozorava da Grad Zagreb sve to može promijeniti.

– Naravno, sve to ovisi o gradskoj vlasti koja može progurati bilo što ako za to ima interes – istaknuo je Gamulin dodajući da za sada nema straha da će se to dogoditi jer bi takav postupak izazvao velik otpor građana. Zasmetala mu je Karamarkova izjava da treba komercijalizirati zdanje na Pantovčaku. Gamulin ističe da prostor na Pantovčaku treba sačuvati za buduće generacije.

Što se tiče preseljenja Vlade u Kockicu, Gamulin pozdravlja tu ideju jer bi se preseljenjem tako važne institucije objekt spasio od propadanja.

– Kockica je vrijedna arhitektura koju treba zaštiti. Trenutačno je u jako lošem stanju zbog nebrige – ističe Gamulin dodajući da su potrebna znatna ulaganja u Kockicu. Stručnjak za sigurnost Mate Laušić smatra da je ovo do sada najbolji prijedlog kada je riječ o sigurnosnom aspektu. Predsjednica bi u Banskim dvorima imala potpunu sigurnost. Riječ je o kompleksu koji je i do sada bio štićen na najvišoj razini. U tom su se prostoru odvijali događaji koji su zahtijevali najviše sigurnosne standarde. Kockica također zadovoljava sve sigurnosne standarde. Uostalom, za vrijeme komunizma tamo su stolovali najvažniji političari u Hrvatskoj, Stoga je objekt bio štićen sve do svibnja 1990. godine kada su održani prvi demokratski izbori. Mate Laušić naglašava da treba napraviti kompletnu tehničku provjeru objekta. Potrebno je, zaključuje Laušić, uložiti i određena sredstva za popravak zgrade.

Spin za javnost

Bivša premijerka Jadranka Kosor drži pak da od preseljenja neće biti ništa i da je to samo spin koji je pušten zato što konstituiranje Vlade predugo traje i Vlada još nema program.

– To je očito zapelo i ostala je samo priča o foteljama. Zato se sada ovime zabavlja javnost. A mandatar je otišao u Kitzbühel bankarima govoriti o reformama koje niti je tko vidio niti su uopće prihvaćene u parlamentu – kaže Kosor. Smiješno joj je i da baš tvorac antikomunističkog manifesta koji je strašio lustracijom želi sjediti u zgradi koja je simbol totalitarnog sustava. Za ideju da se Ured predsjednika preseli u Banske dvore kaže da je umanjivanje Tuđmanova naslijeđa.

Da je pitanje preseljenja potpuno nevažna stvar, drži i bivši predsjednik Ivo Josipović.

– Trošak preseljenja, uostalom, nije malen. Treba prvo iseliti Vladu, pa useliti u Banske dvore Ured predsjednice, pa urediti Kockicu, a neboder je u raspadu, pa dva ministarstva preseliti nekamo... A zbog čega? Samo da bi se ispunilo predizborno obećanje – kaže Josipović. Ured na Pantovčaku, dodaje, nije raskošan.

– Od svih ureda u svijetu u kojima sam bio, a bio sam u mnogima, samo dva su lošija od našeg. Svi su ostali ili slični ili raskošniji – kaže Josipović.

Darinko Kosor, predsjednik HSLS-a, HDZ-ova koalicijskog partnera, kaže da je dobro što je s tom idejom izišao šef HDZ-a Karamarko jer preseljenje u Kockicu tako neće biti političko pitanje. Da je to predložio SDP, onda bi se to dovodilo u kontekst vremena Saveza komunista, smatra Darinko Kosor.

>> Karamarko: Ured predsjednice u Banske dvore, Vlada u Kockicu. Ured predsjednice: Apsolutno prihvatljiva ideja

>> Karamarko o preseljenju Vlade: Trenutačno imamo mnogo važnijeg posla

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 22

DU
Deleted user
20:38 15.01.2016.

hahaha lesi se vraća kući, bogami i hadezeovi komunisti ,....

MI
mirkozlikovski
20:37 15.01.2016.

Pa zar nije predsjednica već u Visokoj ulici kao što je obećala?

CH
chemica
20:43 15.01.2016.

Karamarkov intelektualni vrhunac. Precjedničin također. Gdje li će stolovati Vlada, a gdje precjednica...Strateški bitno pitanje. Čini se da Zoki i nije toliko loše obavio posao kada nema važnijih problema.