TEČAJ

HNS i HSS za promjenu tečaja kune!?

09.11.2003.
u 00:00
Prema obećanjima političara, ukinut će se vojni rok, svi će surfati po internetu, porezi će biti manji, a plaće veće...
Pogledaj originalni članak

Ostvari li se bar polovica obećanja koje su političari dali jučer na tribini Međunarodnog republikanskog instituta (IRI) u Opatiji, poslije 23. studenoga hrvatskim će građanima poteći med i mlijeko. Tako se u vojsku možda neće niti ići, djeca će veselo trčkarati po školi od jutra do kasnih poslijepodnevnih sati kako bi majke mogle ostvariti poduzetničke snove, ovakvom PDV-u će napokon odzvoniti, porezi će biti manji, plaće veće, a svi ćemo surfati po internetu.

Ostvari li se, međutim, druga polovica obećanja, crno nam se piše. Posebno onima koji žive na kredit s deviznom klauzulom. Neke stranke, naime, zazivaju promjenu tečaja kune. Vjerovali to ili ne! Skup u prestižnom hotelu Millennium pokazao je još jednom tko su izborni favoriti, a u tom su kontekstu HDZ i SDP elegantno razmjenjivali packe. Predstavnik Ivice Račana Antun Vujić tako je govorio da je dio onoga što njegova stranka planirala već ostvareno, te za to iznosio brojčane podatke.

Dvije minute za odgovor

Desna ruka šefa HDZ-a Ive Sanadera Miomir Žužul na to je samo komentirao da je riječ o "kreativnoj statistici" vladajućih i da podaci Svjetske banke na istu temu govore sasvim drugo.

Irijevci su visoko rangirane dužnosnike SDP-a, HDZ-a, HSS-a, HNS-a, HSLS-a-DC-a, HSP-a, Libre i LS-a izrešetali s deset pitanja koja, prema njihovu istraživanju, najviše muče građane Lijepe naše. Disciplina je bila vojnička jer su za svaki odgovor političari imali samo dvije minute. A tada ih je zaustavljala štoperica moderatorice Helene Puljiz. Dva tjedna prije izbora političari nisu štedjeli na obećanjima, ponajprije u vezi sa zapošljavanjem i boljim standardom.

Hadezeovci su se pozivali na jamstvenu karticu, koju je potpisao njihov šef, te isticali da će više posla biti zahvaljujući smanjenju poreza, čime će se stimulirati poduzetnici te potaknuti gospodarski rast.

Antun Vujić je najavio da je cilj SDP-a smanjenje broja nezaposlenih na 10 posto, odnosno na manje od 200.000. U tom smislu najavio je i nastavak velikh razvojnih projekata - od gradnje cesta, preko razvoja i modernizacije željeznice do plinofikacije.

Libra se tu zalaže za ozakonjenje samozapošljavanja, a koalicija HSLS-DC i HSP ističu važnost investicija. Sve bi stranke naglavačke okrenule proračun kako bi se više novca dobilo za obrazovanje i znanost. Ali i internetizaciju. HDZ želi iskorak Hrvatske u informatizacijsko društvo i ima projekt "e-Hrvatska 2007.", HSP predlaže pokretanje projekta "Volks-kompjutor" kako bi PC prestao biti statusni simbol, a srednjoškolci ga i studenti mogli nabaviti po nižoj cijeni, dok se SDP zalaže za "internet u školi, knjižnici i na radnom mjestu" te za besplatne tečajeve.

Umirovljenici miljenici

Stranke nude i niz zanimljivih projekata zvučnih naziva - haenesovci "Od hrvatskog polja do hrvatskog stola", esdepeovci "Vrtić u vlastitom kvartu - u vrtić se ide pješke". Elesovci se brinu o ekologiji: "Pitka voda i sloboda", a pravaši su za "Privatizaciju na leasing". Umirovljenici postaju apsolutni miljenici politike, pa im tako HDZ, uz niz mjera, obećava i besplatnu TV pretplatu, SDP socijalne mirovine za starije od 70 godina koji mirovine nemaju, a svi obećavaju i da će im vratiti dug. Hrvoje Vojković iz koalicije HSLS-DC predlaže da to bude u gotovini, državnim obveznicama i putem vaučera. Birokracija ili će postati servis građana ili joj je odzvonilo. HDZ za povećanje izvoza predviđa poticaje za poduzetnike. Drugi misle da se to može i tečajem.

Pero Lučin iz HNS-a kaže da treba "postupno mijenjati politiku tečaja", a i Milivoj Maršić (HSS) smatra da u kontekstu izvoza "politici tečaja treba posvetiti posebnu pozornost". Suprotno tome, Žužul je kazao da je HDZ za stabilnu kunu i da deprecijacije neće biti.

Darko Đuretek

autor: datum:09.11.2003.
Pogledajte na vecernji.hr