akcija šok 3

Hoće li se doznati tko je naručio napade na D. Miljuša i J. Galinca?

Foto: Slavko Midžor/PIXSELL
Hoće li se doznati tko je naručio napade na D. Miljuša i J. Galinca?
27.12.2010.
u 15:28
Policija je podnijela kaznu prijavu za pokušaj ubojstva poduzetnika iako i sami priznaju da imaju više indicija nego dokaza protiv osumnjičenika
Pogledaj originalni članak

Đorđu Vuletiću (48), osumnjičenom za pokušaj ubojstva poduzetnika Josipa Galinca u rujnu 2008., te Darku Dakiću (32), osumnjičenom za pokušaj ubojstva Galinca te novinara Dušana Miljuša u lipnju 2008., istražni sudac zagrebačkoga Županijskog suda danas je odredio jednomjesečni pritvor.

Utjecaj na svjedoke

Dakiću je pritvor određen zbog mogućeg utjecaja na svjedoke i supočinitelje, opasnosti od ponavljanja djela i teških okolnosti počinjenja, a Vuletiću zbog mogućeg utjecaja na svjedoke te opasnosti od ponavljanja djela.

Istražni sudac Zdenko Posavec donio je i rješenje o provođenju istrage tijekom koje će ispitati šest svjedoka, a među njima Miljuša i Galinca.

Tijekom istrage provest će se biometrijsko vještačenje te u spis dostaviti rezultati biološkog i daktiloskopskog vještačenja, koje je obavljeno pošto su Vuletić i Dakić uhićeni prošlog tjedna u akciji Šok 3.

Iako je policija privođenjem dvojca poslala poruku javnosti da je slučaj brutalnog premlaćivanja novinara i poduzetnika riješen, to baš i nije tako.

Još se ne zna tko je osoba koja je s Dakićem sudjelovala u napadima na Miljuša i Galinca. Ne zna se ni tko je naručio premlaćivanje njih dvojice, koliko je za to platio kao ni motiv zbog kojeg su se novinar i poduzetnik našli na meti batinaša. Uostalom, u istražnom zahtjevu navodi se da tek tijekom sudske istrage treba ustanoviti je li Dakić metalnim šipkama pretukao Miljuša te je li Vuletić pratio Galinca, a zatim do Ministarstva gospodarstva dovezao Dakića i još jednog za sada nepoznatog počinitelja.

Po svemu što se za sada zna, reklo bi se da se cijeli slučaj temelji na indicijama. Policija doduše ima snimku nadzorne kamere na kojoj se, vrlo loše, vidi automobil kojim se Vuletić u to vrijeme navodno koristio.

Osim toga ima i očevice, koji pak ne mogu sa stopostotnom sigurnošću prepoznati Dakića kao napadača. Imaju i podatke s baznih stanica mobitela, koji samo dokazuju da su se Vuletić i Dakić kretali u blizini zgrade Ministarstva gospodarstva.

Drugim riječima, među prikupljenim dokazima barem za sada nema previše čvrstih dokaza da je privedeni dvojac uistinu i počinio to za što se sumnjiči.

Bez rezultata

Kad se to zna, pitanje je zašto je policija podnijela kaznenu prijavu ako se sve osniva na indicijama, o čemu je govorio i ministar Tomislav Karamarko, kazavši da su u dvije i pol godine imali više indicija nego dokaza o napadačima.

To više jer je ekipa s Knežije nekoliko mjeseci bila sustavno tajno praćena i snimana, no očito je da policija o njihovim (i)legalnim poslovima nije doznala ništa više od onoga što već nije znala.

U tom kontekstu treba gledati i cijelu akciju Šok 3, koja je možda razdrmala zagrebačko podzemlje, no barem za sada konkretne rezultate u obliku razjašnjavanja neriješenih zločina nije dala.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 6

MM
Mladen Miletić
18:46 27.12.2010.

Dakiću je pritvor određen zbog mogućeg utjecaja na svjedoke koji ne postoje..

OB
-obrisani-
19:13 27.12.2010.

Budimo sigurni da večernji list neće napisati na svoju ruku, po svojoj inicijativi tko je naručitelj...

KA
Kakma
23:02 27.12.2010.

Narucitelj sjedi mozda u saboru.Sitnozubu ne smeta novinarska kritika,to smeta samo lopinama u saboru.