Plenum FFZG:

'Holjevac je Borasova marioneta. Svoje pravo glasa iskoristio je da bi lažima opravdao kaotičnu situaciju'

Foto: Petar Glebov/PIXSELL
Filozofski fakultet
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
Filozofski fakultet
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
Filozofski fakultet
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
Filozofski fakultet
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
Filozofski fakultet
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
Filozofski fakultet
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
Filozofski fakultet
17.12.2016.
u 19:10
Rektor Boras senatorima je na licu mjesta predočio pravno mišljenje privatne odvjetničke kuće Mihočević & Bajs, iako o ovim pitanjima svoje mišljenje treba, prije svega, dati Odbor za statutarna pitanja Sveučilišta
Pogledaj originalni članak

Plenum Filozofskog fakulteta nekoliko dana nakon održanog mirnog prosvjeda pred zgradom Sveučilišta u Zagrebu uputio je kritike zbog interventne policije koja je branila studentima i profesorima ulaz u dvorište zgrade. Najoštrije su osudili takvu, kako kažu, demonizaciju studenata i profesora te manipulaciju okolnostima i naravi prosvjeda.

Priopćenje pročitajte u cijelosti:

"Rektor Boras dopustio je, međutim, novoizbranim predstavnicima Filozofskog fakulteta u Senatu da prisustvuju sjednici, ali bez prava glasa i prava na raspravu, dok je točku o Filozofskom fakultetu pristao uvrstiti na dnevni red, ali na sam kraj sjednice. Sjednici je prisustvovao i takozvani o.d. dekana Željko Holjevac, jedan od glavnih i odgovornih Borasovih marioneta, koji je imao pravo glasa, iako na svojoj matičnoj instituciji nema nikakav demokratski legitimitet. To je pravo glasa, očekivano, iskoristio da bi lažima opravdao situaciju čiju kaotičnost svakim novim korakom maliciozno generira, čime se dodatno razotkrio kao marioneta u rukama Rektorata.

Rektor Boras senatorima je na licu mjesta predočio pravno mišljenje privatne odvjetničke kuće Mihočević & Bajs, iako o ovim pitanjima svoje mišljenje treba, prije svega, dati Odbor za statutarna pitanja Sveučilišta. Senatori su s 9 suzdržanih glasova, a ostalima za, sjednicu Fakultetskog vijeća od 21.11. proglasili nelegalnom, a time i sve odluke koje je Vijeće na toj sjednici donijelo, uključujući i onu o razrješenju Željka Holjevca s mjesta o. d. dekana. S obzirom na duhovnu klimu na Senatu, možemo sa žaljenjem utvrditi da znamo što će i u budućnosti utjecati na njegove odluke: trebamo dakle samo čekati da rektor senatorima kaže „Skoči.“.

Plenum Filozofskog fakulteta stoga smatra odluku Senata Sveučilišta u Zagrebu u vezi Filozofskog fakulteta donesenu na sjednici 13.12. neprihvatljivom i štetnom po Filozofski fakultet i samo Sveučilište u Zagrebu. Na Fakultetu i dalje dosljedno opstaje suspenzija institucionalne demokracije koja ušutkava i difamira sve točke otpora, dok si rektor Boras pili granu na kojoj sjedi.

Granično je nemoralno, a i iznimno uvredljivo za predstavljanje, zaštitu i organizaciju interesa Fakulteta zadužiti silom nametnutog čovjeka koji, pod budnim okom Rektorata, iz zaleđa proizvodi tenzije, uspostavlja nelegitimnu kontrolu i obezvređuje temeljne kontrolne točke legalnog djelovanja institucije – sve studente i profesore koji se bore za regularnu svakodnevicu. Nedvosmisleno naznačujemo da nećemo trpjeti daljnja ušutkavanja, zatiranja ni huškačka omalovažavanja. Car je gol!", stoji u priopćenju fakulteta.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 10

B2
bokida 2
19:56 17.12.2016.

Studenti su da studiraju a ne da vode politiku fakulteta. Takva demokracija je nedopustiva jer ju pojedinci obilato zloupotrebljavaju.

MI
Mimizo
22:45 17.12.2016.

neće valjda ulica upravljati državom pa imamo intitucije naše države HRVATSKE

KA
Karloho
21:15 17.12.2016.

Jad i bijeda ,desetak studenata i nekoliko profesora ,potpomognuto udrugama i medijima rade nered na fakultetu,teroriziraju sve na i oko faksa,ne priznaju legitimitet legalno izabranih organa.Zasto ogromni ostatak studenata šuti i ne reagira.Mediji raspiruju strasti svojom pristranošću ,ne spominjući legimitet i rade heroje od neorevolucionara...