TV

Homera Simpsona volimo jer je lijen, pretio i nespretan

Foto: Matt Groening
Homera Simpsona volimo jer je lijen, pretio i nespretan
01.06.2010.
u 19:26
U anketi Entertainment Weeklyja visoko su dospjeli jednokratni likovi iz kinofilmova koji ostavljaju puni jači dojam od onih koje rado gledamo svaki dan.
Pogledaj originalni članak

Primitivni, pretili, nesposobni, nespretni i lijeni žderonja i umalo kronični alkoholičar – to je Homer Simpson, najpopularniji i najzabavniji izmišljeni lik u povijesti televizije. Anketa koja je na vrh popisa izbacila taj crtani karakter autora Matta Groeninga – u organizaciji informativne korporacije Entertainment Weekly – ograničila se ipak na televiziju u posljednja dva desetljeća.
Na drugom mjestu je došljak iz kinematografa, čarobnjački školarac Harry Potter, a slijede ga Buffy ubojica vampira u izvedbi Sarah Michelle Gellar, Tony Soprano, kojega glumi James Gandolfini, negativac Joker u izvedbi pokojnoga australskog glumca Heatha Ledgera u Batmanovoj epizodi “Vitez tame”.

Neočekivana galerija
Slijede Rachel, koju u “Prijateljima” glumi Jennifer Aniston, Edward Škaroruki iz istoimenog filma romantično-crno-fantastičnog filma Tima Burtona u izvedbi Johnnyja Deppa. Slijedi još jedan došljak iz kinematografa, ljudožder Hannibal Lecter iz serijala “Kad jaganjci utihnu” kojega utjelovljuje Anthony Hopkins, da bi popis ipak zaključila dva izvorna televizijska lika: Carrie Bradshaw, koju u seriji “Seks i grad” glumi Sarah Jessica Parker, te dječji crtani lik Spužva Bob iz istoimene serije Stephena Hillenburga.

Popis koji je kao neočekivanu galeriju likova izlučila ta anketa posve je šokirao filmske i televizijske kritičare. Odakle jednokratni filmski junaci među televizijskima koje udomljavamo godinama? Kako to da se popis nimalo ne podudara s mjerenjem gledanosti? Kako je crtani antijunak mogao zasjesti na vrhu i kako se među najomiljenije moglo uvući toliko negativaca? Gdje je Jerry Seinfeld? Zašto nema Kermita i Miss Piggy iz Muppeta?

Podsvjesne želje
Matt Groening, autor Simpsona, ima odgovor:
– Sve nas tajno pokreću želje za nečime što si ne možemo priuštiti – komentirao je otac Simpsona magazinu Entertainment Weekly.
Očito, ova zbirka likova pruža nam bezbolnu identifikaciju onog skandaloznoga u ljudima što je nepristojno drugdje javno pokazivati.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

UK
Ugo Kajvez
14:59 03.06.2010.

Gosp. novinar, koji su to svi koji ga \"volimo\", .. nemojte poistovjećati NAS i glupe amere. Homer je slika i prilika amera !!!!!!!!!!!! ... NE hrvata ........

OB
-obrisani-
13:46 02.06.2010.

Jedini crtani koji gledam i jedan smješan crtani ali nekad pogledam danica i prijatelji