programsko vijeće

HRT planira tužiti saborski Odbor zbog nesavjesnog rada?

Foto: Davor Višnjić/PIXSELL
HRT planira tužiti saborski Odbor zbog nesavjesnog rada?
19.06.2012.
u 15:18
Članovi Programskog vijeća HRT-a izgubili su strpljenje za saborski Odbor za medije od kojega traže da se popuni Programsko vijeće i NO HRT-a
Pogledaj originalni članak

Nakon pola godine bezuspješnih apela saborskom Odboru za medije da popuni Programsko vijeće i Nadzorni odbor HRT-a kako bi mogli funkcionirati i donositi bilo kakve odluke, članovi Programskog vijeća izgubili su strpljenje.

– Možemo ih tužiti za nesavjestan rad u službi, materijalnu štetu te prekoračenje ovlasti i dužnosti, što se kažnjava zatvorom do tri godine – rekao je vijećnik Petar Lovrić. Članovi Programskog vijeća i uprava HRT-a mogli bi, dodaje, tužiti cijeli odbor, ali bilo bi teško dokazati da namjerno nisu postupali po zakonu koji ih obvezuje da popune Vijeće i NO.

– Osim predsjednika odbora Branka Vukšića. On je javno rekao da ne provodi zakon tako da bi tužba protiv njega lakše uspjela – dodaje Lovrić. Osnova za tužbu, kažu vijećnici, mogla bi biti i to što Sabor nije povećao TV pristojbu za dvije kune, što je trebao učiniti kako bi je uskladio s povećanim PDV-om.

– Nama je to napravilo 20 milijuna kuna manjka u financijskom planu – istaknuo je predsjednik uprave Josip Popovac.

Sabor nije povećao pristojbu na preporuku Miniostarstva kulture, čiji su predstavnici Berislav Šipuš i Tomislav Jelić došli na sjednicu vijeća, uz argument da HRT nije pokrenuo dva dodatna programa. S HRT-a odgovaraju da im je rok za to do kraja godine, što znači da Sabor i Vlada ne poštuju ugovor s njima. Zbog manjka od 20 milijuna kuna, novih Vladinih nameta i otplate starih dugova HRT je trenutačno u takvoj besparici da bi bez rebalansa financijskog plana 2012. gledatelje najesen mogli dočekati crni ekrani. A bez funkcionalnog Programskog vijeća i Nadzornog odbora po zakonu ne mogu niti napraviti rebalans.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 16

TO
Toni12345
16:28 19.06.2012.

DŠ Slažem se. Ovo PV (Programsko Vijeće) je pokazalo, kako su naše civilne udruge manipulativne. To PV je biralo Brunu Kovačevića za glavnog urednika HTV-a i posve nepoznatog i nesposobnog Josipa Popovca za ravnatelja HRT-a, koji nema hrabrosti, znanje i viziju za vođenje nacionalne medijske kuće . To sve kaže o stručnosti PV.

Avatar guten_tag
guten_tag
16:58 19.06.2012.

hrt je nacionalno dobro hrvatskog naroda , ustrojio ga je hrvatski velikan dr franjo tuđman , zato partijska kamrila juriša na htv da od njega napravi partijsku televiziju . bit će kao u albaniji dok je vladao enver hoxha ...dobro večer druže predsjedniče... lažljivi i pokvareni eu birokrati podržavaju ostatke bivšeg komunističkog režima da to naprave jer su ih kupili položajima u euniji da odrađuju zadatke .

OB
-obrisani-
15:40 19.06.2012.

Talijani o namještaljkama u nogometu, HRT-ovci o nesavjesnomu radu!? Kamo ide ovaj svijet? Ma, ove nesposobne HRT-ovce treba smijeniti potezom pera. Nepotizam, harčenje novaca poreznih obveznika, katastrofalan program, polupismeni novinari! Ako to nije dovoljno da se Popovcu i kolegama preda šut-karta...