Tomislav Hruban, predstavnik Hrvatske na prvom natjecanju za najboljega
kuhara Balkana, održanom od 21. do 23. svibnja u Beogradu, prvi je
pobjednik i nosilac titule Zlatni kuhar Balkana. Prema ocjeni
međunarodnog ocjenjivačkog suda, 27-godišnji kuhar u zagrebačkom hotelu
Westin pripremio je na natjecanju održanom u beogradskom “Expo centru”
u konkurenciji kolega iz Slovenije, Srbije, Crne Gore, Rumunjske,
Cipra, Grčke i Turske najbolji meni od tri slijeda.
Priliku za nastup na natjecanju dobio je zbog stručnosti dokazane
osvajanjem titule pobjednika Hrvatskoga kuharskog kupa za prošlu
godinu, a za nadmetanje s majstorima balkanske kuhinje pripremao se na
svome radnome mjestu – gdje su mu svesrdno pomagali šef kuhinje Branko
Čukelj i ostalo osoblje, te uprava hotela koja mu je osigurala
namirnice i slobodno vrijeme potrebno za treniranje koncentracije i
besprijekorne rutine, neophodnih za savršenu pripremu, pečenje i
serviranje jela u ograničenom vremenu od 90 minuta.
Kako je danas putovao natrag u Hrvatsku, do nove kuharske zvijezde
Balkana nismo uspjeli doći, no njegov nadređeni, šef kuhinje hotela
Westin Branko Čukelj, kazao nam je da ga je veoma ganula titula
“najboljega kuhara na Balkanu” koju je zaslužio kuhar što ga je osobno
odabrao među kandidatima koji su se prije dvije godine prijavili za
posao.
– Osjećam se kao da sam ja dobio nagradu! – otkrio je Čukelj te
nastavio: – Tomislav je sam iskreirao jela, a Stanko Erceg, Vladimir
Balent i izbornik hrvatske kuharske “reprezentacije” Branko Ognjenović
i ja upozorili smo ga na sve detalje koji nisu bili u redu.
Predjelo, glavno jelo i desert kojima je Tomislav Hruban nadmašio
konkurenciju u Beogradu bila su modificirana nacionalna jela, pa je
tako naprimjer u govedinu s tri vrste gljiva “na kontinentalan način”
dodao “tajne sastojke” za dalmatinsku pašticadu, a uz okus bile su
važne i boje jela i detalji prilikom pripreme jela te poštovanje
higijenskih standarda.
Mladića, koji je karijeru započeo u Sheratonu, gdje se iskazao u
hladnim jelima poput eksponata s voćem i povrćem i hladnim jelima poput
terina i galantina, te u onom najbitnijem – slaganju na platu (jer je
za taj tip jela najbitniji prvi vizualni dojam koji ostavljaju) – šef
Čukelj zaposlio je nakon što se Hruban vratio s odsluženja vojnog roka.
– Siguran sam da će Tomislav postati veliki kulinarski majstor i
“balkanski Jamie Oliver”, jer osim talenta ima i moju svesrdnu podršku
i podršku svih iz Hrvatskoga kuharskog saveza – drži Čukelj.
Hrvat Tomislav Hruban najbolji kuhar Balkana
Gdje je danas Oliver Mlakar? Živi na selu, a radi i u 90. godini
Za sebe kaže kako nije klasičan penzioner jer nije 'zasjeo' uz televiziju i telenovele. Obavezno gleda Dnevnik i povremeno sportske prijenose, a projekte na kojima radi pomno bira.
Smrznute ptice padale su s neba, drveće je pucalo od mraza, a stotine tisuća ljudi je umrlo: Nitko ne zna zašto
Čak su i mediteranske luke poput Marseillea bile okovane ledom. Drveće je pucalo od mraza, a crkvena zvona su se lomila. Seljaci su pronalazili svoje kokoši smrznute na granama gdje su spavale
Hitnjaci se dirljivom porukom oprostili od kolegice Mirele: 'Mnogi danas žive zbog tebe'
Iako će biti teško nadomjestiti prazninu u srcima njezinih kolega, ostaje zahvalnost za svaki trenutak proveden s njom: "Zahvalni smo što smo bili dio tvog života, a tebi Mirela hvala što si bila dio nas!"
Je li ovakva ambalaža put prema čišćoj budućnosti?
U svijetu koji se suočava s rastućim izazovima klimatskih promjena, briga o okolišu postala je ne samo odgovornost nego i ključni imperativ za tvrtke.
Stakleni stropovi i ljepljivi podovi: kako nevidljive prepreke koče napredak žena
Metafore poput "staklenog stropa", "ljepljivog poda" i "potrgane prečke" već su dugo prisutne u jeziku kada se govori o rodnoj neravnopravnosti u poslovnim strukturama.