ISTRAŽUJEMO

Hrvati sve neodlučniji u vezi s ulaskom u NATO

24.05.2004.
u 00:00
43,7 posto građana očekuje da će Hrvatska prije u NATO nego u Europsku uniju
Pogledaj originalni članak

Hrvatski građani sve su neodlučniji kad ih se pita za stajalište o ulasku Hrvatske u NATO. U odnosu prema veljači 2003. godine, najnovije istraživanje Večernjeg lista, provedeno uoči posjeta glavnog tajnika NATO-a Jaapa de Hoopa Scheffera Hrvatskoj 26. svibnja, pokazalo je kako se smanjio broj onih koji su podržavali ulazak Hrvatske u NATO, ali i broj onih koji su bili protiv, te da se, stoga, povećao broj neodlučnih. Primjerice, u veljači 2003. godine 36 posto građana podržavalo je ulazak u NATO, a danas ga podržava samo 31,6 posto. Ili, u isto vrijeme lani 36,9 posto ispitanika bilo je protiv ulaska, a danas 32 posto. No, zato se sa 27,1 posto neodlučnih u veljači 2003. taj postotak povećao na 36,4 posto.

Neodlučni o posljedicama

Ispitanici su malo sigurniji u procjeni kada bi Hrvatska trebala ući u NATO. Gotovo polovica ih smatra da će to biti prije nego što uđemo u EU, podjednak broj misli da će to biti poslije ili im je, pak, svejedno, a samo neznatan broj ne zna što bi odgovorio.Velika podijeljenost i neodlučnost pojavljuje se kada treba odgovoriti kako će se naš ulazak u NATO odraziti na Hrvatsku. Najviše, njih 29,1 posto, misli da će biti negativnih posljedica, 26,2 posto da će to biti pozitivan korak za Hrvatsku, neodlučnih je 26,9 posto, a u pridruživanju Savezu ništa pozitivno, ali ni negativno ne vidi 17,8 posto ispitanih. Podijeljenost u stajalištima prisutna je i kod pitanja kakve bi hrvatske Oružane snage trebale biti u budućnosti u kontekstu ulaska u NATO. Tako najveći broj naših ispitanika, njih 37,8 posto, misli da broj vojnika ne bi trebalo smanjiti, a za takvu opciju odlučilo se 30,7 posto anketiranih. Neodlučnih je opet puno - 31,6 posto.

Javni nastupi

Iako Vlada želi požuriti našu integraciju u NATO, i ovo istraživanje pokazuje kako u javnosti za taj potez vlast baš i nema veliku podršku. Ministarstvo vanjskih poslova stoga će redovito, svaka tri mjeseca, ispitivati javno mnijenje. Dakako, građane će prije svega akcijama i javnim nastupima trebati uvjeriti u to da nam je ulazak u NATO nužnost.

Zvonimir Despot

Pogledajte na vecernji.hr