MEDICINSKI TURIZAM

Hrvati u Srbiji popravljaju zube

30.01.2003.
u 00:00
* Za popravak jednog zuba, koji u Hrvatskoj stoji od 180 do 200 kuna, u Beogradu treba izdvojiti upola manje novca, odnosno oko 10 eura
Pogledaj originalni članak

Zbog niskih cijena i kvalitetnih usluga, beogradske plastične kirurge i stomatologe, posebno u vrijeme novogodišnjih i ljetnjih praznika, posjećuje velik broj pacijenata iz inozemstva, među kojima ima i sve više pacijenata iz Hrvatske. Na to upozoravaju i mali oglasi koji su preplavljeni reklamama i oglasima privatnih liječničkih ordinacija, među kojima je najviše stomatologa i estetskih kirurga. Građani Hrvatske zasad najviše koriste usluge beogradskih stomatologa, koji su, ovisno o složenosti zahvata, katkad čak i nekoliko puta jeftiniji od hrvatskih kolega. Tako, na primjer, za popravak jednog zuba, koji u Hrvatskoj stoji od 180 do 200 kuna, u Beogradu treba izdvojiti upola manje novca, odnosno oko 10 eura.

- S obzirom na to da se nalazimo u blizini željezničke i autobusne stanice, imamo dosta pacijenata iz Hrvatske koji su zaposleni kao osoblje u vlaku na relaciji Zagreb - Beograd, ili su vozači autobusa. Tako ne moraju dulje ostajati u Beogradu, jer ionako zbog svoga posla dolaze dva ili tri puta tjedno, pa do povratka imaju vremena za popravke, preglede i ostale zahvate. Redoviti pacijenti su nam, na primjer, kuhar i konobar iz zagrebačkog vlaka - doznali smo u ordinaciji Eurodent.

Osim popravaka, pacijenti iz Hrvatske postavljaju i proteze, mostove ili rade nadogradnje. Tako, na primjer, tzv. akrilne proteze, bez obzira na to jesu li totalne ili parcijalne, stoje između 100 i 150 eura zajedno s ugradnjom, keramičke krune najviše oko 50 eura, a mostovi, ovisno o broju zubi, od 100 do 150 eura. U ordinaciji dr. Uglješe Crnogorca, koji također ima iste cijene kao i kolege iz Eurodenta, doznali smo da najviše pacijenata iz Hrvatske dolazi ljeti. Hrvati, kako nam je rečeno, nisu jedini pacijenti koji dolaze zbog niskih cijena. Ima dosta pacijenata iz europskih zemalja, ali su građani Hrvatske među brojnijima. I sve je više onih koji dolaze iz unutrašnjosti Hrvatske, a ne samo iz pograničnih dijelova, kao prošlih godina, tvrde beogradski stomatolozi.

Zorana Bajt

Pogledajte na vecernji.hr