VLADA NERVOZA I STRAH

Hrvatica u Luhansku: Ljude hvataju po ulicama, uzimaju im automobile!

Foto: UMIT BEKTAS/REUTERS
People wait at Boryspil International Airport after Russian President Vladimir Putin authorized a military operation in eastern Ukraine
Foto: Alexander Ermochenko/REUTERS
REUTERS 16-07-2021 18:38 #1
Foto: POPASNA TOWN ADMINISTRATION
Local residents stand next to a damaged building in the town of Vrubivka
Foto: GLEB GARANICH/REUTERS
Ukrainian armed forces hold drills in the abandoned city of Pripyat
Foto: GLEB GARANICH/REUTERS
FILE PHOTO: Ukrainian armed forces hold drills in the abandoned city of Pripyat
Foto: CARLOS BARRIA/REUTERS
A view shows a damaged kindergarten in Stanytsia Luhanska
24.02.2022.
u 21:36
Muškarci se skrivaju po kućama jer ne žele u rat. Napad je počeo u 5.50, no mi čujemo samo odlazne pucnjeve jer smo sada iza linije. Ostajemo tu jer, ako sad izađemo, idemo ravno na borbenu liniju
Pogledaj originalni članak

Žene, djecu i starce iz Luhanska masovno se evakuiralo u Rusiju posljednjih tjedan dana, siročad u tamošnje domove, a zrak su istodobno sve češće parali pucnjevi.

Navikli su na tom području na metke, nažalost, no bilježili su sada i po dvije tisuće kršenja primirja na dan. Sve je to dalo naslutiti kako se spremaju bitke žešćih razmjera, no ratnim sukobima kakvi su počeli jučer u zoru ipak se nisu nadali. Svjedoči tome i Hrvatica koja već godinama živi i radi u Luhansku (podaci poznati redakciji, op. a.).

Trgovine dobro opskrbljene

– Već je cijeli tjedan pojačana aktivnost na liniji razdvajanja, pucalo se s obje strane, no više iz Luhanske Narodne Republike prema Ukrajini nego obrnuto. Evakuacija je trajala danima, više od 40.000 žena, djece i staraca poslano je u Rusiju – započinje ova Hrvatica. Teritorij na kojemu se ona nalazi već osam godina nije pod kontrolom Ukrajine, no nervozu, napetost i strah kakav su jučer zavladali nije još nikada doživjela.

>> VIDEO Poslušajte sablasan zvuk sirena za uzbunu koje su se jutros oglasile u Kijevu

– Sveopća je mobilizacija, ljude hvataju po ulicama, uzimaju im automobile. Muškarci se skrivaju po kućama jer ne žele u rat. Baš vladaju nervoza i strah. Napad je pak počeo u 5.50 sati, no mi čujemo samo odlazne pucnjeve – opisuje naša sugovornica.

Još u ponedjeljak mirno je išla, govori nam, na frizuru i kozmetičarki, “sve se činilo normalnim”. Police trgovina su pune, a po izvještaju lokalnih medija jučer oko 13 sati, i dalje su dobro opskrbljene. Restorani su pak privremeno stavili ključ u bravu, a zbog bojazni da ih vojska ili policija zaustave na ulici i oduzmu im vozilo, na što su si dali pravo, ugostitelji su obustavili i dostavu hrane.

– Lokalni mediji javljaju da normalno rade i trgovine i lokalna administracija, kao i lokalni prijevoz. Sigurnost osigurava tzv. narodna policija. Situacija je u samom Luhansku mirna, no stalno se čuje pucnjava. Svugdje, po cijeloj Ukrajini odjekuju detonacije. Mi smo na neki način na sigurnome, jer smo iza linije, nitko ne puca po nama – objašnjava nam. Veze još nisu prekinute pa se barem, dodaje, može čuti s obitelji u Hrvatskoj, koja je itekako zabrinuta za njezinu sigurnost. Detonacije po Ukrajini oživljavaju i u njoj i njezinim bližnjima mučna sjećanja na Domovinski rat.

– Ukrajina je teritorijem veća od Njemačke, odnosno najveća je površinom u Europi, izuzev europskog dijela Rusije, a broji oko 40 milijuna stanovnika. Nitko nije mogao predvidjeti kako će Putin napasti, bilo je pitanje hoće li se raditi o manjim intervencijama, korak po korak, ili nečemu većem. Udario je na glavne gradove po cijeloj državi, čime su svi zatečeni jer je razvukao obranu po cijeloj Ukrajini – navodi naša sugovornica.

Neizvjesno je, dodaje, i koliko će ovakva situacija trajati.

– Ljudima je dosta rata, oni su u ratu osam godina. U ovome gradu osam godina ne funkcioniraju bankomati, tek su prije dvije godine osnovali luhansku banku, koja nije povezana ni s čim, uveli su kartice i postavili nekoliko bankomata kako bi stanovnici koji su na proračunu mogli dići plaće i mirovine. U restoranima i trgovinama ne može se ništa platiti ni jednom normalnom karticom. Valuta je od početka ruski rubalj – priča.

Foto: CARLOS BARRIA/REUTERS
A view shows a damaged kindergarten in Stanytsia Luhanska

Luhanske su ulice u četvrtak bile prazne, ispred zgrade naše sugovornice prošla su, kaže, “možda tri automobila cijelo dopodne”. Taj je grad, inače, deset kilometara udaljen od “check pointa”, Stanice luhanske, gdje građani mogu ići na dio gdje kontrolira vlada, i na dio koji ne kontrolira vlada, ali isključivo pješice. Sve je to prva linija.

Zelenski popravio most

– Tu su Ukrajinci srušili most i godinama su ljudi prelazi to područje skelama. Bila je to totalna humanitarna katastrofa. Kada je Zelenski postao predsjednik, prvo što je napravio popravio je taj komad mosta, što je olakšalo građanima.

Mahom su to, naime, stariji ljudi, vukli su kovčege i nosili stolce sa sobom kako bi mogli sjesti i odmoriti se, bilo je to strašno gledati. Uloženo je puno novca da se to dovede u red i sad se tamo ponovno puca. Posljednjih je dana bio prijelaz i zaustavljen, zbog prevelikog rizika.

Ne zna kad će u Hrvatsku.

– Kad bismo sada izlazili van, išli bismo ravno u bitku. Sigurnije nam je ostati tu gdje jesmo, u podrumima i gdje imamo hranu, dok se situacija malo ne stiša – zaključuje.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 3

OC
OCB
08:25 25.02.2022.

Hvataju ljude po ulicama :) Mogu si zamisliti: Vataj ga, vataj... Hebo mater, pobježe!!!!!!!

KR
krena
21:56 24.02.2022.

Izgleda da se ukrainci ne znaju ukopavati niti znaju minirati polja i puteve. Što im fali rovokopača i protutenkovskih mina.