WIKILEAKS

Hrvatici u veleposlanstvu u Haagu otkaz zbog antiameričkih stavova

Foto: Arhivska fotografija
Hrvatici u veleposlanstvu u Haagu otkaz zbog antiameričkih stavova
22.01.2011.
u 08:32
Otkrili su kako je zaposlenica američkog veleposlanstva u Haagu komentare ostavljala na stranicama s teorijamama zavjere oko napada na WTC 11. rujna.
Pogledaj originalni članak

Telefonistica hrvatske i nizozemske nacionalnosti promptno je dobila otkaz u američkom veleposlanstvu u Haagu i postala meta istrage FBI-ja kad ju je kolega prijavio šefovima da pregledava «antiameričke» web stranice, kaže se u diplomatskoj depeši koju je objavio WikiLeaks. Riječ je o posebnom dopisu, «visa viper» depeši, nazvanoj po istoimenom programu osmišljenom nakon napada na Svjetski trgovački centar.

Cilj mu je identificirati potencijalne teroriste te razmijeniti informacije o njima kako bi se, između ostalog, moglo brzo reagirati zatraže li američku vizu. Nakon što je u veljači 2010. kolega prijavio telefonisticu (ime je izbrisano s dokumenta), koja je u veleposlanstvu radila šest mjeseci, pod povećalo je stavljena njezina internetska aktivnost.

Otkrili su kako je komentare ostavljala na stranicama s teorijamama zavjere oko napada na WTC 11. rujna. Imala je Facebook stranicu po lažnim imenom, a na njoj je komunicirala s korisnicima koji su «iskazivali džihadistička stajališta».

Jedan je link vodio s njezine Facebook stranice na YouTube, na video Winds of Paradise, u kojem se veličaju borci al-Qaede i džihad. Njezin komentar glasio je: «Jednostavno prekrasno», piše u depeši.

Telefonistici su 23. veljače 2010. predočili dokaze o aktivnostima na internetu i uručili otkaz, a newyorški ured FBI-ja hitno je pokrenuo istragu protiv nje.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 649

TE
Televizor
12:27 22.01.2011.

Pa normalno da je dobila otkaz. Tko bi zapošljavao takvu poremećenu luđakinju?

ST
streptomicin®
16:12 22.01.2011.

2.01.2011. u 16:08h sipa je napisao/la: ---------------- ja ne komentiram let 93 niti udar u Pentagon nego rušenje tornjeva WTC a ti skačeš sa teme na temu ko pčelica po livadi

OB
-obrisani-
16:34 22.01.2011.

u 16:26h Stockholm je napisao/la: ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ ma sve puno mrznje ~ Stocki. Sve neka navuci ~ potegni dokazima plitka teorija... Mozda im dodje u pomoc netko, ciji poadaci iz teorija zavjera, su vjerodostojni kao zecici koje madjionicar vadi iz sesira. Zivi i mrdaju repom :-) Da nije tih \"teoreticara\" ... bilo bi nam dosadno