ORUŽJE

Hrvatska će graditi podmornice za Tajvan

28.09.2003.
u 00:00
Brodogradilište Split i Brodarski institut nisu željeli niti potvrditi niti opovrgnuti moguću suradnju s Tajvanom
Pogledaj originalni članak

Tajvanska je vlada odobrila plan edukacije svojih stručnjaka za gradnju konvencionalnih podmornica u nekoliko stranih zemalja, uključujući Hrvatsku. Njihova bi se izobrazba u gradnji podmornica provodila u sklopu programa naoružavanja Tajvana, koji je pokrenut 2001. uz potporu SAD-a.

Nakon američkih izvješća da kinesko naoružanje predstavlja prijetnju Tajvanu, predsjednik George W. Bush prije dvije godine ponudio je vladi u Taipeiju najveći program naoružavanja Tajvana od 1992. godine. Program, među ostalim, uključuje osam podmornica, četiri razarača i 12 zrakoplova.

Tajlanđani na izobrazbu

Prema najnovijoj odluci vlade, stručnjaci tajvanskog državnog brodogradilišta CSBC bit će poslani u inozemstvo kako bi promatrali te sudjelovali u gradnji dviju od osam predviđenih podmornica. Nakon što steknu dovoljno iskustava o proizvodnom procesu, oblikovanju, materijalima i logistici, brodogradilište CSBC samo bi u cijelosti ili djelomično sagradilo ostale podmornice za tajvansku mornaricu.

Prema procjenama stranih stručnjaka, CSBC, nakon što nabavi dodatnu opremu, posve je spremno graditi konvencionalne podmornice kakve Tajvanu trebaju.

Početak u listopadu

Vlada nije željela otkriti gdje će se stručnjaci izobražavati jer se plan neće početi provoditi prije listopada, kada se očekuje zeleno svjetlo iz Washingtona. Međutim, predstavnici vlade lokalnim su medijima izjavili da je u igri za izobrazbu tajvanskih stručnjaka pet zemalja koje se bave gadnjom podmornica. To su Hrvatska, Njemačka, Španjolska, Australija i Argentina. Predstavnici hrvatskih brodogradilišta i stručnih instituta koji se bave gradnjom podmornica odbili su bilo što reći o mogućoj suradnji s Tajvanom.

U Brodogradilištu Split, koje ima posebnu radnu jedinicu za gradnju specijalnih objekata kao što su podmornice, kazali su nam da ne žele dati nikakav komentar o eventualnoj suradnji s tajvanskim graditeljima podmornica. Brodarski institut u Zagrebu, stručnjaci kojega se također bave podmornicama, također nije želio ni potvrditi ni demanitirati suradnju s Tajvanom. U MORH-u nam je rečeno da službenih kontakata s Tajvanom o gradnji podmornica nije bilo, a u ostalo nisu upućeni. Službenih kontakata između dvaju ministarstava ne može niti biti jer se Hrvatska od uspostave diplomatskih odnosa s Kinom pridržava principa da postoji samo jedna Kina i da je Tajvan dio kineskog teritorija.

Pogledajte na vecernji.hr