MISIJA IRAK

Hrvatska će slati vojsku samo pod zastavom UN-a

19.09.2003.
u 00:00
To je misija najvišeg rizika i doista treba biti provedena u skladu s politikom i angažmanom UN-a
Pogledaj originalni članak

Odluka državnog vrha da odgodi slanje trupa u Irak pokazuje dosljednost politike koja se u Iraku nije angažirala ni kad je počeo rat. Bez angažmana UN-a i odgovarajuće rezolucije Vijeća sigurnosti, koje bi eventualno preuzelo vođenje tih akcija, Hrvatska se ne treba angažirati i stoga će se pomno pratiti sve odluke, komentiraju u Uredu predsjednika. Naše su snage spremne, uvježbavat će se i dalje, a kad će i hoće li ići, donijet će odluku državni vrh kad bude imao sve elemente za to. To je misija najvišeg rizika i doista treba biti provedena u skladu s politkom i angažmanom UN-a, stav je Ureda predsjednika Mesića, vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga.

Siniša Tatalović, stručnjak za geopolitiku s Fakulteta političkih znanosti, podsjeća da su naši vojnici već u Afganistanu, što znači da je Hrvatska kao dio međunarodnih snaga uključena u stabilizaciju disfunkcionalnih zemalja u kojima treba omogućiti stabilnost i demokraciju.

- S Irakom je stvar drukčija, jer nije postojala međunarodna suglasnost o intervenciji, već su to vodile Sjedinjene Države i Velika Britanija. Može se međutim očekivati da UN uđe u to i da pokrije određene aktivnosti, a to otvara i mogućnost da se Hrvatska angažira u sklopu međunarodnih snaga. Naravno da ima pitanja treba li to maloj zemlji, no u globalizacijskim procesima svatko daje u skladu sa svojim mogućnostima, pa je jasno da hrvatski doprinos ne može biti isti kao i doprinos Poljske - kaže Tatalović. Naglašava da zemlje koje su iskazale želju da dijele civilizacijske pogodnosti moraju pridonositi rješavanju rizika i problema koji su dio današnjice. Hrvatska je strana u međuvremenu o svojoj odluci obavijestila i SAD. Američku reakciju do zaključenja broja nismo uspjeli dobiti.

OTVORILA DUŠU ZA VEČERNJI

Jelena Perčin: 'S prvim suprugom imam fenomenalan odnos, a Momo djecu 'na papiru' može viđati svaki drugi vikend'

– U trenutku kada su mediji dobili informaciju da smo se Momo i ja razveli, mi smo već godinu dana bili zapravo razvedeni. Tako da je sada već prošlo dvije godine otkad je svatko krenuo svojim putem. Svojoj djeci nikada nisam rekla: "Vaši mama i tata više se ne vole." To mi je grozno! Uvijek sam im objašnjavala da volim njihovog tatu, ali da više nismo zaljubljeni – između ostalog, kazala je glumica Jelena Perčin u velikom intervjuu za Večernji list.

Pogledajte na vecernji.hr