uoči pregovora

Hrvatska će tražiti da Inu opet vodi uprava, a ne MOL

Foto: 'Patrik Macek/PIXSELL'
Hrvatska će tražiti da Inu opet vodi uprava, a ne MOL
26.04.2012.
u 07:30
Linić: Vidjet ćemo hoće li se mađarska strana usuditi vrijeđati i ponižavati mene i Čačića kad uđemo u NO Ine
Pogledaj originalni članak

– Detekcija stanja u Ini je gotova i platforma za pregovore između hrvatske Vlade i mađarskoga MOL-a spremna je. U ovih 15 mjeseci dobro smo obavili posao, prevrnuli smo svaki kamen i sada se sve zna – odgovorio je jučer Davor Štern, šef Inina NO-a, na pitanje kako komentira preksinoćnji istup na HTV-u ministra financija Slavka Linića koji je žestoko opalio po Mađarima.

Rade što hoće

– Pozicija predstavnika hrvatske države u NO-u i u upravi svedena je na nulu. To nisu dioničarski odnosi, to su sramotni odnosi kakve nigdje u svijetu ne možete doživjeti. Jasan je i premijer Milanović: To trpjeti nećemo! U NO-u će sada biti hrvatski ministri pa ćemo vidjeti hoće li se mađarska strana usuditi vrijeđati, ponižavati, bahato se ponašati i raditi što god hoće – kazao je u emisiji Otvoreno budući član Inina NO-a S. Linić. To je bio prvi potpuno artikulirani javni istup nekog visokog hrvatskog dužnosnika o stanju u Ini nakon što su u posljednjih nekoliko tjedana potankosti o mađarskoj potpunoj upravljačkoj dominaciji izišli u javnost tijekom svjedočenja hrvatskih članova uprave Ivana Krešića i Davora Mayera te člana NO-a Damira Vanđelića na suđenju bivšemu premijeru Ivi Sanaderu.

Štern je objasnio na što misli kad kaže da je spremna platforma hrvatske strane za pregovore s mađarskom: – Prvo i osnovno, potrebno je vratiti izvršne funkcije upravi te ukinuti prevladavajući glas mađarskog predsjednika uprave. To bi značilo da se odluke ne mogu donijeti preglasavanjem, a ako ne bi došlo do konsenzusa, problem bi riješio NO. To ujedno znači da bi izvršni direktori izgubili svoju sadašnju moć u Ini.

Čačićev problem

Iz promjene upravljačkog modela proizlazi sve ostalo, kazao je Štern, koji bi uskoro svoje mjesto trebao prepustiti prvom potpredsjedniku Vlade Radimiru Čačiću. Uz njega i Linića, hrvatske interese u Ininu NO-u trebao bi zastupati i Siniša Petrović, savjetnik i prijatelj premijera Zorana Milanovića.

Iz Linićeva televizijskog istupa jasno je da će se, osim za promjenu upravljačkoga modela, on zalagati i za konkretne poslovne poteze.

– Zamislite, kompanija s dvije milijarde kuna dobiti ne ulaže u rafinerije, njezine benzinske crpke izgledaju sramotno, nema ulaganja u bušotine... – oštro je Linić najavio sukob s MOL-om u pogledu Inine investicijske politike.

– Evo konkretnog zahtjeva: 400 Ininih crpki do kraja godine moraju biti savršeno moderne. Kako? To me ne zanima, to je posao uprave! – odsjekao je ministar financija.

Čačić, pak, javno još nije definirao svoje namjere kao budući šef Inina NO-a. Nedavno je održao prvi sastanak s hrvatskim članovima Inine uprave, ali se na njemu, navodno, nije dogodilo bog zna što. S druge strane, pročulo se, Čačić se redovito čuje s predsjednikom Inine uprave, Mađarom Zoltanom Aldottom.

Zbog toga što Čačić ima privatni problem u Republici Mađarskoj, mogu se čuti primjedbe da on možda i nije najpogodniji za šefa Inina NO-a. Oni koji to tvrde podsjećaju da Čačićeva sudbina u sudskome procesu zbog prometne nesreće koju je izazvao, a u kojoj je poginulo dvoje ljudi, leži u rukama iste osobe koja nije dopustila svjedočenje šefa MOL-ove uprave Zsolta Hernadija na suđenju Sanaderu zbog mađarskih nacionalnih interesa. Riječ je o mađarskom državnom tužitelju.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 17

DU
Deleted user
08:01 26.04.2012.

O Bože koja dvojica napuhanac

OB
-obrisani-
08:06 26.04.2012.

Mađari moraju biti svijesni da čim če pravi hrvati ponovo voditi INU dosta če benzina uz Boga i domoljubje nestati..

WI
wice
14:01 26.04.2012.

O čemu svjedoči Vesna Balenović