lalovac o izmjeni zakona

'Hrvatska je 25 godina talac banaka, nikakve prijetnje ni ultimatumi neće proći'

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
'Hrvatska je 25 godina talac banaka, nikakve prijetnje ni ultimatumi neće proći'
10.09.2015.
u 21:02
Na optužbe oporbe da je ovaj zakon predizborni potez Lalovac je rekao da kamo sreće da su oni to isto napravili 2011. u predizborne svrhe.
Pogledaj originalni članak

Ministar financija Boris Lalovac najavio je žestoke kazne ukoliko se ne bude poštovao Zakon o potrošačkom kreditiranju i kreditnim institucijama, čije su izmjene i dopune danas s Vlade poslane u Sabor, a kojim će se omogućiti konverzija kredita u švicarskim francima u eurske.

- Ukoliko ne budu poštivali zakon, tu nećemo imati nimalo milosti. A ukoliko krenu sa tužbama, Vlada i za to ima odgovore - izjavio je Lalovac za RTL Danas i dodao da u tom zakonu postoje vrlo detaljne prekršajne kazne. - Ukoliko ne obavijeste klijenta, ukoliko mu ne dostave određenu ponudu, ukoliko ne naprave izračune... To je 55 tisuća pojedinih kreditnih klijenata, svaka stavka je vrlo skupa, i onda su to milijunski iznosi za njih. A u konačnici, ne poštuju zakon i morat će ga provesti - poručio je Lalovac.

Upitan sprema li se možda i nešto poput poreza na aktivu Lalovac je rekao da taj zakon već ima u ladici, ukoliko će banke maksimalno pružati otpor. - Znači, porez na cjelokupnu aktivu hrvatskih banaka će biti uveden, kao što ga imaju Slovenija, Mađarska, Njemačka, Austrija i druge zemlje - otkrio je ministar i dodao da se to može dogoditi brzo, ali da se on nada će do toga neće doći.

Na optužbe oporbe da je ovaj zakon predizborni potez Lalovac je rekao da kamo sreće da su oni to isto napravili 2011. u predizborne svrhe.

- Hrvatska je 25 godina talac banaka i stalno govorimo o tome da im se ne bi trebali zamjerati... Mi se ovdje nikome ne zamjeramo, želimo spasiti hrvatske građane. Ja dok sam ministar financija to neću dopustiti i nikakve prijetnje ni ultimatumi banaka prema hrvatskoj vladi neće proći. Bit ćemo još oštriji prema njima - poručio je Lalovac.

Grčić: Ne vjerujem da će banke tužiti

O istoj temi govorio je i potpredsjednik Vlade Branko Grčić u Dnevniku N1 televizije gdje je ustvrdio da se radi, prema nekim izračunima, o smanjenju glavnice za otprilike 30 posto. Govoreći o mogućim tužbama banaka Grčić je rekao kako vjeruje da se to u konačnici neće dogoditi. - Jer mi smo dugo čekali banke da ponude odgovarajuće rješenje. Sedam-osam mjeseci je bilo dovoljno, no to se nije dogodilo. Mi smo jednostavno kao vlada morali presjeći tu priču i donijeti ovako važne odluke i na taj način riješiti problem otprilike 53 tisuće hrvatskih obitelji - izjavio je Grčić. Rekao je i da su kompletan prijedlog zakona poslali Europskoj komisiji te da će ga poslati i Europskoj centralnoj banci.

>> Bankarski menadžeri imat će manje bonuse i plaćetine, a nekome u oporbi je zbog toga krivo

>> Sinčić: Ne vjerujem Milanoviću oko rješavanja švicaraca, slično je bilo i sa ZERP-om

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 112

GR
greenvest
21:20 10.09.2015.

Lalovac zastupa onaj dio građana koji su uzeli kredite, dobili gotovinu, obavili transakcije koje su morali i sada ih nije briga što će biti...ako slučajno banke posrnu, slučajno ili ne, tko će se boriti da ušteđevina običnih ljudi bude sačuvana...tko garantira za likvidnost bankarskog sustava???....Lalovac?, Lovrinčević, Milanović?, Martina Dalić?...

Avatar Festival menstruacije
Festival menstruacije
21:12 10.09.2015.

Tip koji je 6 godina radio u Raiffeisen Leasing i pljačkao sirotinju prije nego što je postao ministar je sad borac protiv banaka? Eto, potpuno sam siguran da je Lalovac igrač banaka i da je sve ovo predizborni igrokaz, da je namjerno donesen neprovedivi zakon koji će pasti na Ustavnom sudu.

NE
Neo001
21:10 10.09.2015.

EKONOMIST VELIMIR ŠONJE Rješenje za švicarac je izbor za miss koji bi mogli platiti građani