Kažu da živimo bajku

Hrvatska je 28. najbolja zemlja za život, malo lošija od Slovenije

Foto: 'Marko Lukunic/PIXSELL'
Hrvatska je 28. najbolja zemlja za život, malo lošija od Slovenije
17.08.2010.
u 19:10
Američki časopis Newsweek rangirao je stotinu zemalja prema ugodnosti za život.
Pogledaj originalni članak

Na koji ćete način proživjeti svoj životni vijek ne ovisi samo o vašem uspjehu u školovanju ili poduzetničkom duhu nego i o zemlji u kojoj ste rođeni i u kojoj živite. Vodeći se idejom da nije svejedno jeste li rođeni u Kaliforniji ili Afganistanu, odrastate li u nekoj od europskih metropola ili pak indijskom slamu, američki časopis Newsweek rangirao je stotinu zemalja prema ugodnosti za život. Pri izboru američki su novinari ocjenjivali razinu pet područja života: razvijenost školstva, zdravstva, opću kvalitetu života, dinamiku ekonomije te političko okruženje.

Sasvim očekivano, najprivlačnije područje Zemlje za život je Skandinavija.

Što manja, to bolja

Finska, država u kojoj svi nastavnici imaju visokoškolsko obrazovanje, u kojoj čak trećina učenika pohađa privatne satove dodatnih poduka proglašena je najboljom zemljom na svijetu, dok je u stopu slijede Švicarska i Švedska.

Zbog svog visokog standarda, sunčane klime i vrlo sigurnih gradova s malom stopom kriminala na četvrtom se mjestu našla Australija, a peta je najbolja zemlja Luksemburg.

– Kad smo počeli uspoređivati zemlje, odmah se pokazalo da što je zemlja po broju stanovnika manja, to su joj izgledi za visoko mjesto na listi puno bolji. Kina je golema zemlja, s velikim gospodarskim potencijalom i moći, ali je činjenica da polovica njezinih stanovnika još uvijek živi u bijedi – kaže autorica studije Rana Foroohar. Kako kaže, Indija i Brazil gospodarski su moćni, ali bez ikakva problema prema kvaliteti života pretekle su ih Slovenija ili Hrvatska.

– Što je zemlja manja, bolje su joj šanse – kaže Foroohar kojoj su u izradi studije pomagali i eksperti s nekoliko američkih instituta.

Hrvatska je na ovom popisu zauzela relativno visoko 28. mjesto, tek četiri mjesta slabije od susjedne Slovenije, ali još uvijek bolje od mjesta na kojima su se našle i neke članice Europske unije poput Poljske, Mađarske, Bugarske ili Rumunjske. Svoju dobru poziciju Hrvatska prije svega treba zahvaliti dobroj ocjeni školskog sustava koji je Newsweek rangirao kao 22. na svijetu. Treba ipak priznati da je školstvo ocijenjeno na temelju samo dva parametra – postotka pismenih stanovnika Hrvatske i prosječnog trajanja školovanja, ali i s ta dva podatka Lijepa Naša pozicionirala se u prvu četvrtinu najboljih zemalja na svijetu.

Rezultati se mijenjaju

To je ujedno jedini kriterij prema kojemu smo nadmašili naše susjede sa sunčane strane Alpa. Po ekonomskoj dinamici razvoja prilično smo izjednačeni, dok su, prema Newsweeku, u zdravstvu, političkom okruženju te ugodnosti života Slovenci ipak dosta ispred nas.

– Naravno, ovo istraživanje nije previše precizno jer je gotovo nemoguće pronaći parametre kojima se može usporediti stotinu svjetskih zemalja. Ipak, rezultati daju dosta vjernu sliku trenutačne situacije, koja se s vremenom mijenja. Današnji rezultati zasigurno neće vrijediti za nekoliko godina. Puno toga ovisi kojom će dinamikom zemlje izlaziti iz recesije ili kako će se odvijati politički procesi u pojedinim državama – kaže Foroohar.

I dok je vrh ljestvice rezerviran za Europljane, neslavan naziv najlošijih zemalja za život uvjerljivo je pripao afričkim državama. Kao stota na popisu rangirana je Burkina Faso, gdje je pismeno samo 22,6 posto stanovnika, a očekivani životni vijek je 43 godine. Prema Newsweeku, čak 81,2 posto stanovnika Burkine preživljava s manje od dva dolara na dan. Bosna i Hercegovina, kao ni Srbija i Crna Gora, uopće nisu uzimane u razmatranje te ih nema na ovoj listi Newsweeka.

Lista zemalja sastavljena je na temelju 5 kriterija, a Hrvatska je rangirana šaroliko

1. Školstvo:

Kriterij koji Hrvatskoj diže prosječnu ocjenu. U školstvu smo rangirani na 22. mjestu od stotinu zemalja, a ocjena je donesena na temelju postotka opće pismenosti stanovništva od 98,1 posto te prosječne duljine trajanja školovanja od 13,8 godina

2. Zdravstvo:

S prosječnim životnim vijekom stanovništva od 68 godina, Hrvatska je rangirana na 32. mjestu ljestvice zemalja u kriteriju zdravstva

3. Kvaliteta života:

Uz stopu nezaposlenosti od 16,1 posto te 1,8 ubojstava na 100.000 stanovnika, Hrvatska se nalazi na 32. mjestu ljestvice zemalja, mjereno po kvaliteti života. Zanimljiv je i podatak da 2 posto građana Hrvatske preživljava s manje od 2 američka dolara na dan

4. Dinamika ekonomije:

Dvadeset dva dana potrebna su za otvaranje nove tvrtke ili prosječna 3,1 godina potrebna je za postizanje solventnosti zaduženog poduzeća – ovi podaci Hrvatsku svrstavaju na 32. mjesto ljestvice zemalja kada se mjere po dinamici ekonomije

5. Političko okruženje:

Prema procjenama Newsweeka, politička stabilnost države iznosi 74,5 posto, ocjena sudjelovanja građana u političkom životu je 6,11, dok je ocjena države prema Freedom Houseu 1,5. Sve ovo Hrvatsku svrstava na 34. mjesto ljestvice zemalja mjereno po političkom okruženju

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 56

BO
boston
15:34 18.08.2010.

Ispravka 910$ u SAD-u je kao 2000$ u HR Jbg, nocna smjena....

PO
power123
08:48 18.08.2010.

81,2 posto stanovnika Burkine preživljava s manje od dva dolara na dan :/

MM
Mladen Miletić
02:29 18.08.2010.

Gladnnima i umišljenima treba lagati te ih mulati do besvjesti .. Istina je da je kod nas super za živjeti ako imaš normalnu zaradu od 15-20.000 kuna .. Sve ostalo je zaostalo... I to ti ne pomaže uvjek ako moraš hraniti bjedu preostalu familiju i starce ...